Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Γρηγόρης Λέων: Ο ρόλος του ιατροδικαστή στα ιατρικά λάθη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γρηγόρης Λέων: Ο ρόλος του ιατροδικαστή στα ιατρικά λάθη

Ακόμα και σήμερα ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι ο ιατροδικαστής είναι ο ειδικός επιστήμονας για την αξιολόγηση των ιατρικών λαθών. Δυστυχώς η συγκεκριμένη γνώση λείπει ακόμα και από ανθρώπους που διαχειρίζονται υποθέσεις ιατρικών λαθών, όπως οι δικηγόροι.

Η αρμοδιότητα αυτή του ιατροδικαστή έχει κατοχυρωθεί από τον καθορισμό του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γράφει ο Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων

Τις σχετικές διαδικασίες αξιολόγησης των ιατρικών λαθών από την ιατροδικαστική επιστήμη καθορίζουν οι σχετικές ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Πρόσφατα μάλιστα και η χώρα μας υιοθέτησε πλήρως το ευρωπαϊκό μοντέλο ειδικότητας αυξάνοντας μάλιστα την εκπαίδευση των ιατροδικαστών στα πέντε χρόνια. Συνεπώς, ο ιατροδικαστής και στη χώρα μας είναι ο επιστήμονας που καλείται βάση των ειδικών γνώσεων που διαθέτει να διαχειριστεί τις υποθέσεις ιατρικών σφαλμάτων.

Είναι σημαντικό λοιπόν όποιος θεωρεί ότι εμπλέκεται σε πιθανή υπόθεση ιατρικού σφάλματος να επισκέπτεται άμεσα έναν ιατροδικαστή. Στην πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να προσκομίζει όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά (κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις, πιθανά πρακτικά χειρουργείου κά) καθώς και ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης.

Ο ιατροδικαστής στη συνέχεια αφού μελετήσει όλο το σχετικό υλικό και το αξιολογήσει, θα μπορέσει να δώσει μία τεκμηριωμένη απάντηση για το αν υπάρχει ή όχι η δυνατότητα στοιχειοθέτησης ιατρικής ευθύνης. Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να προηγείται οποιασδήποτε νομικής ενέργειας. Μόνο με αυτό τον τρόπο τα θύματα ενός πιθανού ιατρικού σφάλματος δεν θα γίνουν για δεύτερη φορά θύματα μιας νομικής διαδικασίας που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει αίσιο τέλος.

Στη συνέχεια και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια στοιχειοθέτησης ο ιατροδικαστής θα κλιθεί να συντάξει μία γνωμοδότηση. Δεν είναι λίγες οι φορές ειδικά τα τελευταία χρόνια, που μία πλήρως τεκμηριωμένη ιατροδικαστική γνωμοδότηση οδηγεί τις ασφαλιστικές εταιρείες των εμπλεκόμενων ιατρών στο να συμβιβαστούν εξωδικαστικά.

Τέλος σε περίπτωση πιθανού ιατρικού σφάλματος με μοιραία κατάληξη είναι σημαντικό να ακολουθείται η διαδικασία της νεκροψίας νεκροτομής, έτσι ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα των αιτιών θανάτου. Σε περίπτωση, δε, που η οικογένεια το επιθυμεί υπάρχει η δυνατότητα διορισμού τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θα εξασφαλίσει το αντικειμενικό και αδιάβλητο αποτέλεσμα μίας τέτοιας διαδικασίας. Τα ιατρικά λάθη και στη χώρα μας αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Το θέμα είναι να προσαρμοστούμε όλοι στα νέα δεδομένα και κυρίως να γνωρίζουμε σε ποιους πρέπει να απευθυνθούμε όταν εμπλακούμε σε μία τέτοια διαδικασία.

*Ιατροδικαστής, Πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας www.iatrodikastiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ