Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

“Τετ α τετ” με τους Έλληνες εισαγγελείς για πρώτη φορά ο Μισέλ Ζοσεράν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Τετ α τετ” με τους Έλληνες εισαγγελείς για πρώτη φορά ο Μισέλ Ζοσεράν.

Ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου αναμένεται να  βρεθεί το επόμενο διάστημα  ο Μισέλ Ζοσεράν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews,οι γαλλικές αρχές ικανοποίησαν το αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχε αποστείλει η χώρα μας ζητώντας να εξεταστεί για πρώτη φορά από Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς το πρώην μεγαλοστέλεχος της THALES,  της εταιρείας που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.

13 χρόνια μετά

Σχεδόν 13 χρόνια  μετά τις καταγγελίες  Ζοσεράν  για  χρηματισμό του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου προκειμένου η THALES να πάρει το έργο των φρεγατών, ο Γάλλος θα κληθεί να εξηγήσει  στην Ελληνική Δικαιοσύνη και έναν ακόμη ισχυρισμό του: ότι για το C4i , το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων  του 2004, δόθηκαν «δώρα» από την ανταγωνίστρια της  THALES, την αμερικανική εταιρεία SAIC που πήρε τελικώς το έργο, όχι μόνο στον  υπουργό  Εσωτερικών αλλά και στον τότε  πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.-

Το «ραντεβού» του Γάλλου με τους ανακριτές, όπως αναφέρει η «R», είχε αρχικώς οριστεί  για τον περασμένο Σεπτέμβρη. Λόγω όμως του ότι ο εκκρεμούσε η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου αναβλήθηκε για αργότερα. Μετά την ολοκλήρωση αυτής την Τρίτη  30 Οκτωβρίου, είναι θέμα ολίγου χρόνου, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα,  να κάνουν το ταξίδι στη Γαλλία οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί προκειμένου να  λάβουν διευκρινίσεις για τα  όσα κατά καιρούς έχει ισχυριστεί το πρώην μεγαλοστέλεχος της THALES ενώπιον των γαλλικών αρχών.

Οι μίζες

Ο  Μισέλ Ζοσεράν, στη χώρα του κατηγορήθηκε  για διαφθορά, όταν στο φως της δημοσιότητας ήρθε υπόθεση δωροδοκίας  του για την κατασκευή του τραμ στη Νίκαια της Γαλλίας. Κατά τις καταθέσεις του, ο Ζοσεράν παραδέχτηκε ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.  Το  20-5-2006 ενώπιον των γαλλικών δικαστικών αρχών είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων  ότι η THALES έχασε  τη συμφωνία  για το C4i «γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν κατευθείαν στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό.». Παρεμφερές  απόσπασμα της παραπάνω κατάθεσης του Ζοσεράν περιλαμβανόταν στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν στις 21-11-2006 οι Γαλλικές Αρχές , σε εκτέλεση του οποίου κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων έγγραφα σε υλική και ψηφιακή μορφή στην οικία  υπαλλήλου της THALES στην Ελλάδα.

Αίτημα δικαστικής συνδρομής 

Η  μαρτυρία αυτή του Ζοσεράν δεν ερευνήθηκε περαιτέρω, μέχρι το 2016 που οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζήτησαν μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής στη Γαλλία να ληφθεί εκ νέου  κατάθεσή του για όσα είχε αναφέρει το 2005.

Σε αυτή την κατάθεση  που ο Μ. Ζοσεράν  έδωσε στις 14-9-2016 , ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ότι στα πλαίσια της σύμβασης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, όταν είπε στον Έλληνα υπάλληλο της  γαλλικής εταιρείας ότι θεωρούσε απίθανο να κερδίσει η  THALES τη σύμβαση αυτή δεδομένης της παρουσίας μίας εταιρείας 100% αμερικάνικης, ο τελευταίος του απάντησε ότι αντιθέτως  «η εν λόγω εταιρεία είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει λαμβανομένων υπόψη των κυκλωμάτων που θα ενεργούσαν και τα οποία είχαν δώσει τα διαπιστευτήριά τους όταν η THALES κέρδισε τη σύμβαση με τις φρεγάτες.»

Όσους εμπλέκει ο Ζοσεράν , έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς ότι ο Γάλλος τα λέει όλα αυτά γιατί ήταν κατηγορούμενος στη χώρα του και με αυτό τον τρόπο θεωρούσε ότι θα μπορούσε να έχει πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Άλλωστε, λένε,  η THALES από το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 διεκδικούσε ένα πολύ μικρό μέρος που αφορούσε τις κάμερες, κι ως εκ τούτου δεν είχε κανένα λόγο να δωροδοκήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr