Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Συμφωνία των Πρεσπών: Το ΣτΕ δεν είπε πως είναι συνταγματική

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συμφωνία των Πρεσπών: Το ΣτΕ δεν είπε πως είναι συνταγματική

Δικαστικά ανέλεγκτη (στην παρούσα φάση) και όχι συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας την αποκαλούμενη συμφωνία των Πρεσπών  για το όνομα των Σκοπίων.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του ΣτΕ, επισημαίνει πως επί του παρόντος δεν μπορεί να ελεγχθεί δικαστικά καθώς αφορά κυβερνητική επιλογή στον τομέα των διεθνών σχέσεων «δεν συναρτάται δε, με τις τυχόν επιπτώσεις και συνέπειές τους και δεν συνδέεται με την βαρύτητα καθεμιάς απ’ αυτές».

Εν ολίγοις δεν θεωρεί συνταγματικά ορθή ή ανεκτή την απόφαση απλώς δεν μπορεί να την ελέγξει. Αφήνει δε, ανοιχτό παράθυρο για το μέλλον, αφού επισημαίνει ρητά πως η μη δυνατότητα δικαστικού ελέγχου «…ούτε συνεπάγεται την αποδέσμευση του οργάνου που τις εκδίδει από την υποχρέωση τηρήσεως των οικείων συνταγματικών διατάξεων ούτε αποκλείει την ανόρθωση ενδεχόμενων δυσμενών επιπτώσεών τους σε ιδιώτες κατά τρόπους και διαδικασίες που, κατά περίπτωση, προβλέπονται από την έννομη τάξη».

Χαρακτηριστικά στο σκεπτικό αναφέρεται:

«…Με τις αποφάσεις 2615-6/2018 της Ολομελείας απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες αιτήσεις για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και επιστολών του Υπουργού Εξωτερικών προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που εκδόθηκαν σε εκτέλεση της Συμφωνίας.

Ειδικότερα κρίθηκε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της Χώρας.

Ως εκ τούτου, έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η μη υπαγωγή τους σε δικαστικό έλεγχο υπαγορεύεται και δικαιολογείται μόνον από τη φύση τους, δεν συναρτάται δε με τις τυχόν επιπτώσεις και συνέπειές τους και δεν συνδέεται με την βαρύτητα καθεμιάς απ’ αυτές.

Εξ άλλου, η μη υπαγωγή των πράξεων αυτών σε ευθύ ακυρωτικό έλεγχο ούτε συνεπάγεται την αποδέσμευση του οργάνου που τις εκδίδει από την υποχρέωση τηρήσεως των οικείων συνταγματικών διατάξεων ούτε αποκλείει την ανόρθωση ενδεχόμενων δυσμενών επιπτώσεών τους σε ιδιώτες κατά τρόπους και διαδικασίες που, κατά περίπτωση, προβλέπονται από την έννομη τάξη. Έχει απλώς την έννοια ότι, για τους προεκτεθέντες λόγους, οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται στον συγκεκριμένο έλεγχο.

Το γεγονός της, υπό τις ως άνω συνθήκες, αδυναμίας ακυρωτικού ελέγχου των εν λόγω πράξεων δεν προσκρούει στις διατάξεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, δεδομένου ότι το δικαίωμα αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά υπόκειται και σε περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και οι εν προκειμένω κρίσιμοι, δηλαδή εκείνοι που δικαιολογούνται από τον νόμιμο σκοπό του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου (μειοψηφία ενός μέλους)».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ