Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

ΕΔΔΑ: Η (οικονομική) «ποινή» δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το αδίκημα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΔΔΑ: Η (οικονομική) «ποινή» δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το αδίκημα!

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι οι Ουκρανικές Τελωνειακές αρχές δεν τήρησαν την αρχή της αναλογικότητας μεταξύ πράξης και ποινής ,επιβάλλοντας στον ταξιδιώτη ,με την δήμευση ολόκληρου του αδήλωτου πλην νόμιμου ποσού συναλλάγματος ,“δυσανάλογη και υπερβολική επιβάρυνση”

Ο προσφεύγων στο ΕΔΔΑ είναι Τσέχος υπήκοος και τον Ιούλιο του 2011 ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει από την Ουκρανία στην Πολωνία ,κατά τον έλεγχο των αποσκευών εντοπίστηκε συνάλλαγμα ύψους 31.000  ευρώ το οποίο δεν είχε δηλώσει. Αν και ο ταξιδιώτης προσκόμισε νόμιμη αιτία κτήσεως των χρημάτων , που προέρχονταν από σύναψη τραπεζικού δανείου, εντούτοις οι Τελωνειακές αρχές προχώρησαν επιτόπου σε δήμευση τους . Η πράξη της δήμευσης επικυρώθηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό από τα ουκρανικά δικαστήρια που έκριναν ότι ο Τσέχος παραβίασε τον Τελωνιακό κώδικα ανεξάρτητα της νόμιμης προέλευση των χρημάτων η οποία δεν είχε καμία σχέση με το εύρος της αξιοπιστίας του και ανεξάρτητα από την έλλειψη πρόθεσης, δόλου και απουσίας άλλων αντίστοιχων παραβάσεων που επικαλέστηκε.

Υποχρέωση δήλωσης ποσών άνω των 10.000 ευρώ

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ , η κατάσχεση των χρημάτων είχε βασιστεί στη νομοθεσία, τόσο στον τελωνειακό κώδικα όσο και στον κανονισμό της Κεντρικής Τράπεζας για την υποχρέωση δήλωσης ποσών άνω των 10.000 ευρώ. Αναγνώρισε επίσης το συμφέρον των κρατών για την εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο των διασυνοριακών ροών μετρητών προκειμένου να καταπολεμήσουν την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλων εγκλημάτων.

Το Δικαστήριο αφού επισημαίνει ότι την επίμαχη περίοδο δεν ήταν παράνομη η εξαγωγή μετρητών και δεν υπήρχε περιορισμός στα ποσά που προορίζονταν εκτός της χώρας εφόσον είχαν δηλωθεί, τονίζει ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση οι αρχές δεν είχαν ξεκινήσει ποινική διαδικασία σε βάρος του Τσέχους, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν είδαν από την πλευρά του την πρόθεση να εξαπατήσει. Η μόνη παράνομη συμπεριφορά που του αποδόθηκε, αν και όχι ποινική, ήταν η παράλειψή του να προβεί σε γραπτή δήλωση στις τελωνειακές αρχές σχετικά με τα μετρητά.

Παραβίασε το δικαίωμα στην περιουσία

Με την απόφαση του το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η αντιμετώπιση του ουκρανικού κράτους στον προσφεύγοντα , παραβίασε το δικαίωμα στην περιουσία καθώς η παρέμβαση του στην περιουσία του Τσέχου ,με την κατάσχεση ολόκληρου του ποσού, δεν ήταν ανάλογη με την παράβασή του και επιπλέον ότι δεν ικανοποίησε την απαίτηση της δίκαιης ισορροπίας. Τονίζει δε, πως τα αρμόδια δικαστήρια είχαν δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμο αντί να του πάρουν τα χρήματα.

Για το Δικαστήριο, η δήμευση ολόκληρου του αδήλωτου ποσού επέβαλε στον προσφεύγοντα υπερβολική επιβάρυνση η οποία ήταν δυσανάλογη προς το αδίκημα που διαπράχθηκε. Επομένως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 Πρώτου Πρόσθετου του Πρωτοκόλλου που ορίζει τον σεβασμό στην περιουσία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ