Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ποιος είναι ο χρόνος παραγραφής φορολογικών ελέγχων από την Δ.Ο.Υ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιος είναι ο χρόνος παραγραφής φορολογικών ελέγχων από την Δ.Ο.Υ.

Σε συνεχείς νομολογιακές εξελίξεις στον τομέα τις δυνατότητας των φορολογικών ελέγχων σε βάθος χρόνου είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς με μια νέα απόφασή του αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα στο καυτό θέμα του ελέγχου των ετησίων εισοδημάτων σε  σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις.

 Η νέα απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ ελήφθη με αφορμή την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει ο οικονομολόγος Συμέων Σικιαρίδης και  η σύζυγός του, δικηγόρος, Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η προθεσμία παραγραφής είναι κατ’ αρχήν πενταετής

 Όπως είναι γνωστό το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι  η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος επιβολής φόρων είναι κατ’ αρχήν πενταετής και προσμετράται από το τέλος της χρονιάς κατά την οποία ο φορολογούμενος έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

 Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να καταστεί δεκαετής η προθεσμία αυτή, εφόσον τεθούν υπ’ όψιν της φορολογικής αρχής «συμπληρωματικά στοιχεία» μετά την πάροδο της αρχικής πενταετούς προθεσμίας παραγραφής. Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, η προθεσμία της παραγραφής καθίσταται 15ετής.

Διευκρινίζεται ότι τα λεγόμενα  «συμπληρωματικά στοιχεία» που επιμηκύνουν την προθεσμία παραγραφής από τα 5 στα 10 έτη δεν είναι τίποτε άλλο από πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος που δεν είχαν τεθεί   υπόψη των φορολογικών αρχών μέσα στην αρχική 5ετή προθεσμία παραγραφής και της πληροφορίες αυτές   δεν είχε την ευχέρεια να αποκτήσει η φορολογική αρχή (ΣΔΟΕ, κ.λπ.).

Άρση τραπεζικού απορρήτου

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο αποφάνθηκε (απόφαση 1894/2018) ότι εφόσον οι φορολογικές αρχές διαπιστώσουν  με οποιοδήποτε τρόπο (καταγγελίες, ανώνυμες αναφορές, κ.λπ.) διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη (φοροδιαφυγή) σε μια επιχείρηση, εταιρεία, κ.λπ.) κατά το διάστημα από τα  5 έως 10 έτη από το τελευταίο φορολογικό έτος, που είναι το ανώτατο όριο (προθεσμία) παραγραφής των φορολογικών ελέγχων, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί άρση τραπεζικού απορρήτου, φορολογικός έλεγχος και να επιβληθεί πρόσθετος φόρος, κ.λπ.

Επιπρόσθετα, από το ΣτΕ κρίθηκε ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που επιτρέπει τη δυνατότητα φορολογικού έλεγχου κατά το επίμαχο διάστημα μεταξύ της 5ετίας και 10ετίας δεν είναι αντίθετη  στην θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου,  αλλά ούτε στο άρθρο 78 του Συντάγματος που καθορίζει τους κανόνες φορολόγησης των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μαρτίου 2015  το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε τον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου ένοχο σε βαθμό πλημμελήματος για νόθευση εγγράφου  ως προς τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή. Παράλληλα, τον κήρυξε αθώο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας (κακούργημα), ενώ του αναγνώρισε και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η νόθευση εγγράφου ανάγεται στο ότι από την λίστα Λαγκάρντ, διαγράφηκαν η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης τού πρώην υπουργού, Μαρίνας).

Ακολούθησε διασταύρωση των στοιχείων

Ναι μεν δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη τα συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όμως, έφτασαν πληροφορίες στις φορολογικές αρχές για τη διατήρηση λογαριασμού του ζεύγος στην Ελβετική Τράπεζα HSBC από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2007.

Μετά  την καταγγελία αυτή το έτος 2013 πραγματοποιήθηκε άρση του τραπεζικού απορρήτου και ακολούθησε διασταύρωση των στοιχείων που προέκυψαν με τα δηλωθέντα εισοδήματα του ζεύγους.

Ο φορολογικός  έλεγχος  διαπίστωσε «μαύρη τρύπα» στη δήλωση του ζεύγους για το έτος 2010 (οικ. έτος 2011), λόγω των καταθέσεων που υπήρχαν ύψους 142.614,28 ευρώ στον κοινό λογαριασμό τους στην Τράπεζα HSBC. Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ήταν για τον Συμέων Σικιαρίδη  88.447,79 ευρώ και για την σύζυγό του 123.536,91 ευρώ.

Έτσι,  φορολογικές αρχές έκριναν ότι υπήρξε προσαύξηση της περιουσίας του ζεύγους και  λόγω της ανακριβούς δήλωσης, σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, επιβλήθηκε στο ζεύγος, διαφορά κυρίου φόρου , πρόσθετος φόρος, πρόστιμα καθώς και διαφορά  ειδικής εισφοράς  και πρόσθετη εισφορά.

Τώρα το ζεύγος Σικιαρίδη- Παπακωνσταντίνου, ζητεί από το ΣτΕ, την αναίρεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι  «ενέχει εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 48 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» και για το λόγο αυτό την αναίρεσε και ανέπεμψε την υπόθεση, ως προς το σκέλος αυτό, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ