Κόντρα της πρώην εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, και του προέδρου Εφετών Αθηνών, Νίκου Σαλάτα, για τη δίωξη Τουλουπάκη
Σε κατάθεση εξωδίκου κατά του προέδρου Εφετών Αθηνών, Νίκου Σαλάτα, με αφορμή τις δηλώσεις του για την εμπλοκή της στην επιλογή της Ελένης Τουλουπάκη για την Εισαγγελία Διαφθοράς, προχώρησε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαλάτας την ενέπλεκε στις διαδικασίες επιλογής της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία της Διαφθοράς και την κάλυψη των μετέπειτα κακουργηματικών πράξεων της σύμφωνα με τη δίωξη που της ασκήθηκε, ωστόσο σύμφωνα με το εξώδικο της η κυρίαα Δημητρίου εμφανίζεται υπέρμαχος της εισαγγελέως.
Σε αυτό κατηγορεί σύμφωνα με το protothema.gr τον κ. Σαλάτα για προσπάθεια κατασυκοφάντησής της και σπίλωσής της. «Δηλώσατε άστοχα, αναπόδεικτα και αντιφατικά, ότι ως προς τον διορισμό της κυρίας Τουλουπάκη ήμουν, από κοινού με την κυρία Θάνου, πρωταγωνίστρια, ότι για τον ρόλο μου αυτό έχω μεγάλες ευθύνες και πρέπει να ελεγχθώ γι’ αυτόν» υποστηρίζει η κυρία Δημητρίου. «Η μοναδική όμως αλήθεια, της οποίας τελείτε εν απολύτω γνώσει, είναι ότι η κυρία Τουλουπάκη επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών με ψήφους δέκα (10) υπέρ έναντι μίας (1) κατά. Όπως καλά γνωρίζετε, στις συνεδριάσεις του ΑΔΣ ψηφίζω προτελευταία ενώ στην προκειμένη συνεδρίαση του ΑΔΣ δεν ήμουν εγώ η εισηγήτρια, όπως και σε όλες τις συνεδρίες αυτού» απαντάει στον κ. Σαλάτα.
Σε απάντησή του στη διαμαρτυρία της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας επισημαίνει ότι κάθε πρόσωπο που ασκεί εξουσία «είτε αυτή είναι πολιτική είτε δικαστική και συμμετέχει στη θεσμική λειτουργία της χώρας, πρέπει να είναι πρόθυμο να υφίσταται παρατηρήσεις και κριτική η οποία μπορεί να έχει μάλιστα –σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- και ιδιαίτερη ένταση λόγω του ευλόγου ενδιαφέροντος που έχει κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο ένας εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών και εν προκειμένω για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».
Στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ ο κ. Σαλάτας τόνισε: «Έλεγχος γίνεται αλλά να μην ξεχνάμε ότι έχουμε το τεκμήριο της αθωότητας. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι πρωταγωνιστές. Δεν ξέρω αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πρωταγωνιστής ως προς τους πολιτικούς αλλά η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνίστρια για το Δικαστικό Σώμα… Η κυρία Τουλουπάκη δεν πήρε μόνη της την θέση ούτε την έβαλε εκεί ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η κυρία Τουλουπάκη μόλις προήχθη από εισαγγελέας Πρωτοδικών σε εισαγγελέας Εφετών, την περίμενε η θέση αυτή και την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος ήταν η κυρία Βασιλική Θάνου και εισαγγελέας Αρείου Πάγου ήταν η κυρία Δημητρίου. Ελέγχθηκε τότε αν είχε τα εχέγγυα η κυρία Τουλουπάκη για να πάρει αυτή την μεγάλη θέση; Είναι πολύ μεγάλη θέση αυτή για μια άπειρη εισαγγελέα Εφετών».
Και αναρωτήθηκε: «Ας πούμε ότι έγινε αυτός ο ορισμός, όμως μετά από δύο χρόνια ανανεώθηκε η θητεία της. Πριν την ανανέωση αυτή, ο κ. Ιωάννης Αγγελής που ήταν επόπτης της κυρίας Τουλουπάκη έκανε δύο επιστολές προς την κυρία Δημητρίου και ανέφερε σε αυτές πλημμέλειες και αστοχίες της κυρίας Τουλουπάκη. Γιατί ανανεώθηκε η θητεία της;».
Υπόγειες διαδρομές εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας
Όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος Εφετών Αθηνών «αν θέλουμε αυτοκάθαρση πρέπει να ελεγχθούν και οι πρωταγωνιστές. Η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνιστής… Υπάρχουν αυτές οι υποψίες για επικοινωνία Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη. Θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχε τη δυνατότητα να ορίσει την κυρία Τουλουπάκη εισαγγελέα Διαφθοράς. Την όρισαν άλλοι. Επομένως διευρύνεται η επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Αυτό μας πληγώνει εμάς. Μας πληγώνει όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Το Σύνταγμα, η πολιτεία και ο λαός μας θέλει ανεξάρτητους. Νομίζω ότι στην υπόθεση αυτή η ανεξαρτησία μας δεν προφυλάχθηκε. Έτσι φαίνεται. Υπήρξε επικοινωνία της εκτελεστικής εξουσίας και της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας»
Και συμπληρώνει ο κ. Σαλάτας: «Αλλά τι νόημα έχει όλη αυτή η συζήτηση για τις επιλογές του ΑΔΣ, τι νόημα έχει η συζήτηση για το πώς αξιολογήθηκε στην αρχική φάση η πρώτη αναφορά του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πεπόνη, όταν τώρα βρισκόμαστε ενώπιον διπλής δίωξης. Μίας από τη Βουλή των Ελλήνων και μίας κατά παραγγελία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Ζαχαρή κατά της κυρίας Τουλουπάκη. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός το οποίο συμπίπτει με τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά τη θητεία της».
Το εξώδικο της Ξένης Δημητρίου
Στο εξώδικό της προς τον Νίκο Σαλάτα, η Ξένη Δημητρίου επιχειρεί μεταξύ άλλων να αντικρούσει τον χαρακτηρισμό για την Ελένη Τουλουπάκη ως «άπειρη» εισαγγελέα. «Ηδη υπηρετούσε ως Επίκουρη Εισαγγελέας στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και στο Τμήμα Προκαταρκτικών Εξετάσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και β) προ της επιλογής της είχε μεν πρόσφατα προαχθεί σε Αντεισαγγελέα Εφετών, όπως, όμως, το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί με την επιλογή της προκατόχου της το 2013» αναφέρει.
Και συνεχίζει: «Δηλώσατε άστοχα, αναπόδεικτα και αντιφατικά, ότι ως προς τον διορισμό της κ. Τουλουπάκη ήμουν από κοινού με την κα Θανου πρωταγωνίστρια, ότι για το ρόλο μου αυτό έχω μεγάλες ευθύνες και πρέπει να ελεγχθώ γι’ αυτόν. Εάν μία τέτοια δήλωση είχε εκστομισθεί από ένα οποιοδήποτε τρίτο, μη δικαστικό λειτουργό, θα μπορούσε να θεωρηθεί, ότι έγινε από άγνοια και μόνο. Όμως, όταν η δήλωση αυτή γίνεται από έναν εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό και μάλιστα μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, δεν συγχωρείται επ’ ουδενί ούτε μπορεί να ερμηνευθεί ως ‘’άγνοια’’ των πραγματικών γεγονότων».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr