Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αγάπη μου… έχασα 32 τρισ. δολάρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αγάπη μου… έχασα 32 τρισ. δολάρια

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ακριβές ποσό εταιρικών κεφαλαίων που κάθε χρόνο χάνεται από τα τραπεζικά ταμεία των χωρών σε ολόκληρο τον πλανήτη φθάνει τα 32 τρισ. δολάρια.

Τα χρήματα αυτά αυτά θα έπρεπε να προορίζονταν κανονικά για την αποπληρωμή εταιρικών φόρων και να αποδίδονται στις κρατικές οικονομίες.

Αντί αυτού όμως μέσω επενδυτικών σχημάτων -οχημάτων ταξιδεύουν και “χάνονται” σε παραδείσους ένθα ουκ έστι …φόρος, ου λύπη, ου σπαραγμός για τους κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας .

Η φοροαποφυγή που συνδέεται με “φορολογικούς παραδείσους”, παρά τα σκάνδαλα του Παναμά και της Μάλτας και τις σχετικές γνωστές σε όλους αποκαλύψεις, είναι εδώ: σε νέους τόπους, με νέους τρόπους ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης.

Πρόσφατα το INTERNATIONAL CONSORTIUM OF INVESTIGATIVE JOURNALISTS, έκανε μία αποκάλυψη που τάραξε τα νερά, ειδικά για εκείνους που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν άμεση σχέση με τις λεγόμενες πολυεθνικές εταιρείες, τα επενδυτικά σχήματα, τα μεγάλα τραπεζικά σχήματα κλπ, και αφορά σε συγκλονιστικά στοιχεία από τον Μαυρίκιο. Η λίστα, που προέρχεται από μεγάλο δικηγορικό γραφείο της χώρας, περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες και ευρέως γνωστές εταιρείες ανά το κόσμο, και τα επενδυτικά σχήματα που έχουν εγκαταστήσει εκεί προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Ο κατάλογος με τις εξωχώριες νομικές οντότητες που εγκαταστάθηκαν στον Μαυρίκιο την τελευταία δεκαετία είναι τεράστιος όπως και το όφελος για τις εταιρείες αυτές είναι τεράστιο, αφού η καταβολή φόρων κυμαίνεται από 0% έως κατ΄ανώτατο όριο 3%.

Η υπόθεση του Μαυρίκιου

Η λίστα με τις εταιρείες κολοσσούς της μικρής αυτής χώρας της Αφρικής που αποκαλύφθηκε από το ICIJ, μόλις πριν από μερικές ημέρες, και αφορά εταιρείες που διαχειρίστηκε μία και μόνο νομική εταιρεία στον Μαυρίκιο από τις αρχές του 1990 έως και το 2017, ενώ κάποια από τα στοιχεία φτάνουν έως και το 2019.

Αν και μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δεν παύει να είναι ενδεικτική για τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες, έτσι ώστε στο τέλος κάθε οικονομικού έτους, τα πραγματικά κέρδη για τους μετόχους να είναι μεγαλύτερα, και οι εισφορές προς τρίτους κατά το δυνατόν μικρότερες από ποτέ.

Νότιος Αφρική, Νορβηγία, Καναδάς, Ινδονησία, αλλά και ΗΠΑ είναι οι χώρες στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι μητρικές εταιρείες, 200.000 ήδη εξακριβωμένα έγγραφα, και μερικά δισεκ. δολάρια συνθέτουν το χάρτη της νέας αυτής αποκάλυψης, στην οποία όλα δείχνουν πως εμπλέκεται ακόμη και πολύ γνωστός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έντονη ανθρωπιστική δράση στην ευρύτερη περιοχή.

Οσμή από Panama Papers

Το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής, τουλάχιστον από τα μέχρι τώρα επεξεργασμένα στοιχεία, δεν είναι ξεκάθαρο, όλα όμως δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία αντίστοιχου επιπέδου ιστορία, με εκείνη των αποκαλύψεων από τα λεγόμενα Panama Papers, τα στοιχεία δηλαδή που αποκαλύφθηκαν για την προσπάθεια φοροαποφυγής εκατοντάδων εταιρειών εγκατεστημένων σε Ευρώπη και Αμερική.

Ευρώπη, φορολογικέ μου παράδεισε…

Όσο και αν ο Μαυρίκιος, παλαιότερα ο Παναμάς, παλαιότερα η Μάλτα, κλπ, φαίνονται ελκυστικοί προορισμοί για μία εταιρεία που θα ήθελε να αποφύγει την καταβολή φόρων με υψηλό φορολογικό συντελεστή, η νέα τάση στην παγκόσμια διαχείριση εισροών κεφαλαίου, φαίνεται να αλλάζει, λένε οι ειδικοί, όχι αναγκαστικά εξαιτίας των αποκαλύψεων αυτού του τύπου, αλλά γιατί η ΕΕ όπως και οι Αμερικανικές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφόρησης, με επίσημη ανταλλαγή στοιχείων από και προς τις χώρες που θεωρούνταν παραδοσιακά φορολογικοί παράδεισοι, με στόχο την συγκράτηση των οικονομικών διαρροών.

Με βάση αυτή την συνθήκη, ο Παναμάς για παράδειγμα μόλις πριν από λίγους μήνες συνήψε συμφωνία συνδιαχείρισης των πληροφοριών οικονομικής δραστηριότητας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ εισάγει σταδιακά νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, εναρμονισμένο με αυτό της ΕΕ.Η τελευταία ήρε το καθεστώς της μαύρης λίστας για τη χώρα, και έτσι τώρα τώρα φιγουράρει στην γκρίζα ζώνη.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων εντοπίζεται πλέον στην καρδιά της Ευρώπης.

Μόλις πριν από ένα χρόνο o Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovisi είχε καταδείξει το ζήτημα των αναδυόμενων Ευρωπαϊκών Φορολογιών παραδείσων.

Μία λίστα Ευρωπαϊκών χωρών υιοθετούν σταδιακά μία σειρά από “επιθετικές” πρακτικές, στον τομέα της φορολόγησης των εταιρειών, που είναι πιθανό να υπονομεύσει τις οικονομικές ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να οδηγήσει σε υπέρμετρη φορολόγηση του γενικού πληθυσμού.

Η λίστα περιλαμβάνει ασφαλώς τον πρωταθλητή Λουξεμβούργο, αλλά και το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία.

Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσφατα στην λίστα αυτή προστέθηκαν η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Βρετανία με το νησί Τζέρσεϋ και φυσικά η Ελβετία.

Ειδικά η Σουηδία που θεωρείται εδώ και δεκαετίες ότι ακολουθεί μία σκληρή πολιτική κατά της φοροδιαφυγής, εισήγαγε πρόσφατα το θεσμό του Kapitalförsäkring, που επιτρέπει σε επενδυτικά σχήματα να αποδίδουν σε οικονομικά κεφάλαια το χαρακτηρισμό δώρα ή κεφάλαιο κληρονομιάς και να αποφεύγουν κατ΄αυτό τον τρόπο πλήρως τους φόρους από την απόδοση των κεφαλαίων αυτών.

Άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και η Κύπρος έχουν ποντάρει στο χαμηλό συντελεστή φορολόγησης 10% και 12,5%, αντίστοιχα, ενώ χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία ποντάρουν στην μεταξύ τους ανταλλαγή επενδυτικών σχημάτων με βάση την μη φορολόγηση των κατοίκων της μίας χώρας από την άλλη (προς αποφυγή διπλής φορολόγησης).

Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστές οι πρακτικές της δημιουργίας των ιδρυμάτων καθώς και των κλειστών κεφαλαίων υπέρ τρίτων που αποδίδουν σχεδόν μηδενικούς φόρους. Ό,τι όμως δεν μπορεί να κρύψει κανείς με αυτό τον τρόπο στην Αγγλία, μπορεί να το πετύχει με την αποστολή των κεφαλαίων στο Τζέρσεϋ, ένα μικρό νησί κοντά στις ακτές της Νορμανδίας, καθώς το νομικό και φορολογικό του σύστημα επιτρέπουν πλήρη… αδιαφάνεια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ