Σε δίκη ο Κορκονέας και για το πόθεν έσχες
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο βασικός κατηγορούμενος Επαμεινώνδας Κορκονέας βρέθηκε στο εδώλιο των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων. Ο ειδικός φρουρός, που στέρησε πριν από περίπου 10 χρόνια τη ζωή του 15χρονου τότε αγοριού, μετήχθη από τις φυλακές που κρατείται για να […]
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο βασικός κατηγορούμενος Επαμεινώνδας Κορκονέας βρέθηκε στο εδώλιο των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων.
Ο ειδικός φρουρός, που στέρησε πριν από περίπου 10 χρόνια τη ζωή του 15χρονου τότε αγοριού, μετήχθη από τις φυλακές που κρατείται για να δικαστεί για παράλειψη δήλωσης υποβολής πόθεν έσχες κατ΄ εξακολούθηση, υποχρέωση που απορρέει λόγω του επαγγέλματός πριν οδηγηθεί στη φυλακή.
Σκυθρωπός και με σκυμμένο το κεφάλι, μπήκε συνοδεία αστυνομικών στην αίθουσα, με την υπόθεσή του να παίρνει προτεραιότητα, προκειμένου να επιστρέψει στη φυλακή.
“Ημουν φυλακή… Νόμιζα οτι δεν έχω υποχρέωση”
«Είμαι κρατούμενος στις φυλακές. Αυτά γίνονται υπηρεσιακά. Δεν ενημερώθηκα από την υπηρεσία μου ότι πρέπει να κάνω δήλωση πόθεν έσχες. Από το Δεκέμβρη του 2008, όταν συνέβη…δεν έχω καταθέσει. Είχε ξαναγίνει δικαστήριο το 2014 για το ίδιο αδίκημα αλλά διαφορετικά έτη και αθωώθηκα. Πριν το 2008 υπέβαλα κανονικά δήλωση. Θεωρούσα ότι δεν έχω πλέον υποχρέωση υποβολής, εφόσον ήμουν στη φυλακή. Νόμιζα πως είχα για το προγενέστερο διάστημα, αλλά μετά έπαψα να δουλεύω. Κάνει φορολογική δήλωση η γυναίκα μου» ανέφερε στην έδρα του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Όταν ερωτήθηκε αν είχε έσοδα από τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι της φυλακής, ξεκαθάρισε ότι έπαιρνε μισθό έως το 2014.
« Δεν μερίμνησα όμως για δήλωση πόθεν έσχες και αυτό επειδή ήμουν στη φυλακή. Δεν ήξερα ότι πρέπει να υποβάλλω. Όταν είσαι κρατούμενος δεν έχεις μέριμνα για τέτοια πράγματα. Ούτε μετά τη δίωξη έκανα δήλωση. Η προηγούμενη κατηγορία ήταν για δηλώσεις από το 2009-2013». Μάρτυρες στην υπόθεση δεν υπήρχαν και μετά την απολογία του Επαμεινώνδα Κορκονέα ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του ελλείψει δόλου, πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο, το οποίο τον αθώωσε.
Η δίκη εν κρυπτώ
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν έχει τύχει της δημοσιότητας που αναλογεί στην υπόθεση, με τους δικηγόρους της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξη να καλούν σε κάθε ευκαιρία τους πολίτες να παρακολουθούν την εξέλιξή της, αφού πρόκειται για μια δολοφονία που αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας. «Εννέα χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τους ειδικούς φρουρούς, Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, η ψυχή του Αλέξανδρου αναζητεί δικαίωση.
Όχι μόνο με την επικύρωση της πρωτόδικης καταδίκης των ενόχων, την οποία αξιώνει η οικογένεια του Αλέξανδρου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, σε μια δίκη που εδώ και ένα χρόνο γίνεται σε καθεστώς πλήρους παρασιώπησης. Αλλά και με τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας όλων των πολιτών απέναντι στην αστυνομική βία, με την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπαιτίων για πράξεις αστυνομικής βίας, όσο υψηλόβαθμοι κι αν είναι. Ένα αίτημα επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ» ανέφεραν πέρυσι με αφορμή τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Υπενθυμίζεται, ότι με την πρωτόδικη απόφαση ο ειδικός φρουρός Επ. Κορκονέας έχει καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε επιπλέον φυλάκιση 15 μηνών, ενώ ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης, σε ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Ο τελευταίος, ένα χρόνο μετά, αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο της μη απομάκρυνσης του από τον τόπο καταγωγής του, το νομό Δράμας, και από τότε παραμένει ελεύθερος.
Το μοιραίο βράδυ
Τα γεγονότα της μοιραίας βραδιά που κόστισε τη ζωή του Αλέξη Γρηγορόπουλου καταγράφονται λεπτομερώς στο σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Η ρίψη ενός μπουκαλιού στο περιπολικό που επέβαιναν οι δύο ειδικοί φρουροί το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, οδήγησε στο θάνατο το 15χρονο αγόρι. Οι δύο άνδρες, παρά τις αντίθετες εντολές του κέντρου της αστυνομίας, γύρισαν πίσω, άφησαν το περιπολικό, κατευθύνθηκαν πεζοί προς την ομάδα των νεαρών και όταν έφτασαν σε απόσταση βολής, ο Κορκονέας πυροβόλησε. «Εκείνος προκάλεσε τα νεαρά άτομα για επίδειξη ισχύος και στη συνέχεια σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε δύο επαναληπτικές φορές εναντίον των νεαρών ατόμων» αναφέρει η απόφαση. Μάλιστα, κατά την πλειοψηφία του δικαστηρίου «αποδείχθηκε και η απαθής και αδιάφορη στάση του κατηγορουμένου απέναντι στο έννομο αγαθό της ζωής και από το γεγονός ότι μολονότι αντιλήφθηκε, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, την πτώση του θύματος, ωστόσο αυτός σκεπτόταν τη διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που θα ακολουθούσε λόγω ακριβώς της χρήσης του όπλου, όπως είπε στην απολογία του».
Αν και κατά την απολογία του στο ΜΟΔ Άμφισσας ο Επαμεινώνδας Κορκονέας υποστήριξε πως «μακάρι να βρισκόμουν εγώ στη θέση του. Πεθαίνω κάθε ώρα, κάθε λεπτό… Συμμερίζομαι τον πόνο της οικογένειας», η στάση που τηρεί στο δεύτερο βαθμό είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Όταν κλήθηκε κατά την έναρξη της διαδικασίας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου να αναφερθεί στην κατηγορία, δήλωσε «αθώος», τονίζοντας «δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr