Ένας χρόνος από τη δολοφονία της γυναίκας “Panama Papers”
Ήταν 53 ετών και μητέρα τριών παιδιών. Μαχητική blogger και δημοσιογράφος η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με το σκάνδαλο των Panama Papers και φυσικά με τις εκλογές στην Μάλτα μια και μόνη της κατάφερε να είχε αποδείξει την εμπλοκή του πρωθυπουργού της χώρας σε αυτήν την ιστορία.
Και παρά την επανεκλογή του Joseph Muscat στον πρωθυπουργικό θώκο της Μάλτας δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για το δίκαιο και την ελευθεροτυπία.
Η “μαύρη” Δευτέρα της ελευθεροτυπίας
Το όνομά της ήταν Daphne Caruana Galizia ήταν πολύ γνωστή μπλόγκερ, η οποία είχε περισσότερους followers από το σύνολο των εφημερίδων και των sites που λειτουργούν στη Μάλτα. Σαν σήμερα πέρσι δολοφονήθηκε αφού κάποιοι τοποθέτησαν τεράστια ποσότητα εκρηκτικών στο αυτοκίνητό της με αποτέλεσμα να κάνουν θρύψαλα το Peugeot 108 το οποίο οδηγούσε πολύ κοντά στο σπίτι της.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, 15 ημέρες πριν τη δολοφονία της η μπλόγκερ είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Η τελευταία της ανάρτηση έγινε στις 15.35 (ώρα Ελλάδας) στο Running Commentary και η έκρηξη σημειώθηκε στις 16.00.
Πηγές της αστυνομίας έλεγαν εκείνη την «μαύρη» Δευτέρα ότι το σώμα της δεν είχε ταυτοποιηθεί, ενώ ένας από τους γιους της φέρεται να άκουσε την έκρηξη από το σπίτι τους και έσπευσε στο σημείο.
“Ηταν σκληρός επικριτής μου”
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας όταν έμαθε για την δολοφονία της δημοσιογράφου δήλωσε πως «όλοι γνωρίζουν ότι η Caruana Galizia ήταν σκληρός επικριτής μου – τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά-, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η βάρβαρη πράξη… Δεν θα σταματήσω, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη».
Η βρετανική «Guardian» χαρακτήρισε τη δημοσιογράφο «μία γυναίκα που ήταν από μόνη της όλο το WikiLeaks», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περιγράψει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αποκάλυψη των μυστικών που έκρυβαν τα Panama Papers.
Πέρα όμως από αυτό το σκάνδαλο που προκάλεσε τις εκλογές στη χώρα της κυνήγησε τη διαφθορά στις Βρυξέλλες και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποκαλύπτοντας το κύκλωμα Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του όσον αφορά στην ίδρυση εφοπλιστικού κολοσσού, αλλά και το σκάνδαλο με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών από το Αζερμπαϊτζάν.
«Προσωπικότητα που δονεί την Ευρώπη»
Την άνοιξη του 2017 το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα blogger στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».
Τον Δεκέμβριο του 2017 η αστυνομία συνέλαβε δέκα υπηκόους Μάλτας σε σχέση με τον φόνο. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Μάρσα και στις περιοχές Μπουγκίμπα και Ζέμπαγκ.
Λίγο αργότερα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τρεις άνδρες οι οποίοι ήταν μεταξύ των συλληφθέντων. Μια στενή φίλη της Καρουάνα Γκαλιζία είχε δηλώσει στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως η δημοσιογράφος είχε κάνει έρευνα για τα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα.Η κυβέρνηση έχει προσφέρει αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ για όποιον προσκομίσει πληροφορίες σχετικά με τον φόνο. Οι τρεις γιοι της δεν αποδέχτηκαν την κίνηση αυτή και δήλωσαν ότι “δεν ενδιαφέρονται για δικαιοσύνη χωρίς αλλαγή”.
Διεθνείς εμπειρογνώμονες, περιλαμβανομένων ανδρών του FBI, κλήθηκαν να βοηθήσουν στις έρευνες. Οι επικεφαλής οκτώ από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο, ανάμεσά τους και το BBC, ζήτησαν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει την δολοφονία.
«Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
“Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα, η οποία είχε αποκαλύψει ισχυρά κυκλώματα διαφθοράς. Στις 16 Οκτωβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τιμώντας τη μνήμη της συναδέλφου, οργάνωσε σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.
Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Εμπορίου και Ισότητας των Φύλων, Bέρα Γιούροβα, εξέφρασε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Guardian”, την οργή της για το μη εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών. «Γνωρίζουμε όλοι την αξία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Εάν οι δημοσιογράφοι φιμωθούν, όλοι μας θα βρεθούμε στην κόλαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάδελφος είχε αναδείξει σειρά υποθέσεων διαφθοράς μέσω των Panama Papers και σήμερα στη μνήμη της λειτουργεί η ομάδα «The Daphne Project», μία συνεργασία 18 δημοσιογραφικών οργανισμών από 15 χώρες, που συνεχίζουν το ερευνητικό της ρεπορτάζ.
Στα θέματα, εξάλλου, της ελευθεροτυπίας και των διώξεων των δημοσιογράφων, τόσο στις εμπόλεμες ζώνες όσο και σε καιρό ειρήνης θα εστιάσει –μεταξύ άλλων– το διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα (4-6 Νοεμβρίου), υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, με τη συμμετοχή των δημοσιογραφικών ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου και για πρώτη φορά των δημοσιογραφικών Ενώσεων από τις αραβικές χώρες».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr