Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έπεισε τη γυναίκα του να αυτοκτονήσει για να εισπράξει 1.400.000 $ από την ασφάλεια ζωής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έπεισε τη γυναίκα του να αυτοκτονήσει για να εισπράξει 1.400.000 $ από την ασφάλεια ζωής

Έπεισε τη σύζυγό του να αυτοκτονήσει γιατί ήθελε να βάλει στο χέρι το 1,4 εκατομμύρια δολάρια από την ασφάλεια ζωή της. Χωρίς προηγούμενο, η υπόθεση, σύμφωνα με το δικαστήριο. Ενθάρρυνε επί μήνες τη σύζυγό του να αυτοκτονήσει, της έδωσε συμβουλές για να το κάνει και τη βοήθησε να φύγει τελικά από τη ζωή.

Ο λόγος για τον 69χρονο Αυστραλό Γκράχαμ Μόραντ ο οποίος κατηγορείται ότι έπεισε, πριν από τέσσερα χρόνια, την 56χρονη Τζούντι που έπασχε από χρόνιους πόνους και κατάθλιψη πως θα έπρεπε να αυτοκτονήσει προσβλέποντας στο 1,4 εκ. δολάρια από την ασφάλεια ζωής της συζύγου του. Της είχε πει μάλιστα πως σχεδίαζε με τα χρήματα αυτά, θα έφτιαχνε μία θρησκευτική κοινότητα στην περιοχή που διέμεναν.

Η πρώτη καταδίκη για παροχή συμβουλών αυτοκτονίας

«Πρόκειται για μία υπόθεση χωρίς προηγούμενο, παγκοσμίως», είπε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Queensland στον 69χρονο, λίγο πριν του ανακοινώσει την καταδίκη του σε 10ετή κάθειρξη για τις συμβουλές και την ενθάρρυνση που παρείχε στη σύζυγό του για την αυτοκτονία της και επιπλέον 6 χρόνια για την έμπρακτη βοήθεια που της προσέφερε προκειμένου να χάσει τη ζωή της.

«Χωρίς τις συμβουλές του συζύγου της, η 56χρονη γυναίκα δεν θα είχε πεθάνει», τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισημαίνοντας πως είναι σπάνιο, όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και σε όλον τον κόσμο, να καταδικάζεται κάποιος λόγω των συμβουλών που έδωσε σε άλλον να πεθάνει, αυτοκτονώντας.

Αρχικά ο Γκράχαμ Μόραντ επέμενε πως ήταν αθώος αλλά μετά τα επιβαρυντικά για αυτόν στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την εμπλοκή του στην υπόθεση της αυτοκτονίας της συζύγου του. “Αργά, πολύ αργά, ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι βοήθησε τη σύζυγό του στην αυτοκτονία της”, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας.

«Παρακαλώ μη με επαναφέρετε στη ζωή» Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ο 69χρονος είχε πάει την 56χρονη σύζυγό του, σε κατάστημα για να αγοράσει τη γεννήτρια βενζίνης, δίπλα στην οποία, βρέθηκε νεκρή η άτυχη γυναίκα, στις 30 Νοεμβρίου του 2014. Δίπλα της, υπήρχε ένα σημείωμα στο οποία έγραφε: «Παρακαλώ μη με επαναφέρετε στη ζωή».

«Η αυτοκτονία δεν είναι … αμαρτία»

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η 56χρονη Τζούντι είχε εκμυστηρευτεί σε στενό της φίλο ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει. «Πρέπει να αυτοκτονήσω και ο Γκράχαμ θα με βοηθήσει να το κάνω», φέρεται να του είχε πει. «Ήθελε πολύ να πεθάνει», είχε πει στους αστυνομικούς και ο 69χρονος ο οποίος στο δικαστήριο παραδέχτηκε ότι είχε διαβεβαιώσει τη σύζυγό του, ότι η αυτοκτονία της δεν θα ήταν αμαρτία στα μάτια του Θεού, λόγω του οικονομικού οφέλους για τη θρησκευτική κοινότητα που θα έφτιαχνε με τα χρήματα από την ασφάλεια ζωής της.

«Η Τζούντι θεωρούσε ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από το θάνατο θα ήταν να κέρδιζε το λαχείο», ανάφερε στην κατάθεσή της, η καλύτερη φίλη της 56χρονης, ενώ δύο μάρτυρες που την γνώριζαν κατέθεσαν πως δεν ήθελε τελικά να σκοτωθεί αλλά φοβόταν να μην το κάνει, εξαιτίας της πίεσης που της ασκούσε ο σύζυγός της.

«Είμαι ευσεβής χριστιανός»

Ο 69χρονος υποστήριξε στους δικαστές ότι είναι ένας ευσεβής χριστιανός και δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των ασφαλιστήριων συμβολαίων της συζύγου του που τον καθιστούσαν ως μοναδικό δικαιούχο του 1,4 εκ. δολαρίων. Το δικαστήριο πάντως δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του 69χρονου.

«Συμβουλεύσατε τη σύζυγό σας να αυτοκτονήσει επειδή θέλατε να πάρετε στα χέρια σας την αποζημίωση του 1,4 εκατ. δολαρίων», του είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, βέβαιος πως οι ενέργειες του 69χρονου δεν έδειχναν ούτε καν συμπόνια για τη σύζυγό του. Ο 69χρνος ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή, έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση μετά τον Οκτώβριο του 2023.

Απαγορευμένη η συνδρομή σε αυτοκτονία

Η συνδρομή στην αυτοκτονία θεωρείται παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Απολύτως απαγορευμένη ήταν και στην Αυστραλία, μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια την νομιμοποίησε τον περασμένο χρόνο. Όμως ο σχετικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει αυτό το δικαίωμα μόνο για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο ζωής λιγότερο των έξι μηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ