Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Σε δίκη οι 12 κατηγορούμενοι για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε δίκη οι 12 κατηγορούμενοι για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Αντιμέτωπος με τους απαγωγείς του θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωσή του, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, στη δίκη που προσδιορίστηκε να ξεκινήσει, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στις 10 Δεκεμβρίου,  με συνολικά 12 κατηγορουμένους  στην υπόθεση της απαγωγής του, την οποία είχε παρακολουθούσε επί σχεδόν έξι μήνες η κοινή γνώμη με κομμένη την ανάσα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη

Η αντίστροφη μέτρηση για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι πρωταγωνιστές της απαγωγής του επιχειρηματία άρχισε… Το βούλευμα για την παραπομπή σε δίκη της εγκληματικής ομάδας που οργάνωσε και εκτέλεσε το σχέδιο της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, πέρυσι το Μάρτιο,  εκδόθηκε οδηγώντας στο εδώλιο τους 12 κατηγορουμένους που φέρονται ότι συμμετείχαν, με διαφορετικό ρόλο, ο καθένας.

Τι λέει το βούλευμα για τους απαγωγείς

Καθοδηγητικό ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr είχε ένας από τους τελευταίους κατηγορουμένους που πέρασε το κατώφλι της ανακρίτριας για να απολογηθεί. Πρόκειται για έναν 46χρονο από το Ρέθυμνο ο οποίος διαμένει στην Αθήνα ο οποίος κατηγορείται ότι είχε αναλάβει να οργανώσει την απαγωγή, επιλέγοντας το  «στόχο» και τους συνεργούς του ενώ πήρε μέρος κι ο ίδιος στην επιχείρηση αρπαγής του επιχειρηματία, το μεσημέρι της 30ης Μαρτίου 2017.

Το βούλευμα, προσδιορίζοντας  το βαθμό  συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων, αποδίδει διευθυντικό ρόλο και σε έναν ακόμη  46χρονο  από το Ρέθυμνο, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ακτιβιστής  λόγω της έντονης δράσης του κατά των πλειστηριασμών. Υπάρχουν πάντως και κάποια άλλα πρόσωπα που  μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί και τα οποία επίσης  «διεύθυναν» την ομάδα και στις δικές τους εντολές και οδηγίες υπάκουαν οι υπόλοιποι.

«Όλοι είχαν από κοινού αποφασίσει να υπακούσουν αυστηρά στις εντολές και στις οδηγίες όσων είχαν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, μεταξύ των οποίων και οι δύο προαναφερόμενοι», αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα.

Κάποιοι είχαν αναλάβει την εφαρμογή του σχεδίου της απαγωγής, άλλοι την επόπτευση  των χώρων και τη φύλαξη του  επιχειρηματία,    άλλοι την επικοινωνία και τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια του απαχθέντος και κάποιοι άλλοι θα παραλάμβαναν τα λύτρα.

Και άλλοι συνεργοί στην απαγωγή

Οι  αρχές πάντως ευελπιστούν ότι  κατά τη διάρκεια της δίκης πιθανότατα να ανοίξουν κάποια στόματα που σήμερα παραμένουν κλειστά, αποκαλύπτοντας και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως σήμερα είναι στο σκοτάδι. Άλλωστε οι έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στο στόχαστρο και άλλα τουλάχιστον πέντε άτομα, στην πλειοψηφία τους, Κρητικοί εκτός από έναν που  διαμένει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

Ο φερόμενος ως καθοδηγητής της εγκληματικής ομάδας, ο  46χρονος από το Ρέθυμνο, απολογούμενος έχει αρνηθεί  οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι από το 2016, στην Κρήτη κατέβηκε τρεις φορές από τα μέσα καλοκαιριού για διαφόρους λόγους όπως για μία κηδεία συγγενικού του προσώπου. Ισχυρίζεται ότι μέχρι και πέρυσι είχε οικονομική άνεση, όμως τον τελευταίο χρόνο πιεζόταν ιδιαιτέρως.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με συγκατηγορουμένους  του,   παραδέχεται ότι γνωρίζει πολύ καλά ορισμένους απ’ αυτούς λόγω κοινής καταγωγής.

Ο εφιάλτης που έζησε ο Μιχ. Λεμπιδάκης

Αν και έχει περάσει πάντως   ένας χρόνος από το τέλος της ομηρίας των 186 ημερών, ο Μιχάλης Λεμπριδάκης δεν έχει ξεχάσει και ούτε θα ξεχάσει ποτέ εύκολα  όσα έζησε, στα χέρια των απαγωγέων του

 «Πάντα με είχαν δεμένο με αλυσίδα. Ή στo χέρι ή στο πόδι, σαν σκυλί» αναφέρει ο επιχειρηματίας στην κατάθεσή του.  «Μου άλλαξαν 5 κρησφύγετα. Αυτό που με βρήκατε ήταν το 6ο. Κάθε φορά που έμπαιναν μέσα στο δωμάτιο ήταν δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες. Δεν μου ασκούσαν βία, αλλά πάντα μου τόνιζαν ότι θα έχω κακό τέλος. Για να μου αλλάξουν κρησφύγετα μου έβαζαν μια κουκούλα και με έβαζαν σε ένα αυτοκίνητο. Δεν έβλεπα όμως ούτε πού πήγαινα ούτε που έμπαινα».

Αναφερόμενος στα βίντεο που είχαν στείλει οι απαγωγείς είπε:

«Τα δύο βίντεο που έστειλαν στην οικογένειά μου, τα γυρίσανε μέσα στο κρησφύγετο και ένας από τους απαγωγείς κρατούσε την κάμερα και μου έλεγε τι να πω. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με σώσατε».

«Πρέπει να ζήσω…»

Σε ημερολόγιο που κρατούσε τις δραματικές ημέρες της ομηρίας του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έγραφε:

«Φοβάμαι μήπως χάσω το μυαλό μου, φοβάμαι την απραξία. Ζήτησα να μου φέρουν βιβλία και περιοδικά για να απασχολώ το μυαλό μου. Πονάει το χέρι μου από την αλυσίδα. Ζήτησα να μου την αλλάξουν και μου την έβαλαν στο πόδι».

Σε άλλο σημείο, αναζητούσε κίνητρο για να μη χάσει την ελπίδα του:

«Πρέπει να ζήσω, πρέπει να βρω τρόπο να συνεχίσω . Για τα παιδιά μου, για την οικογένειά μου. Φοβάμαι μήπως δεν ξαναδώ τα παιδιά μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η απαγωγή

Ήταν 30 Μαρτίου όταν οι απαγωγείς ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο του επιχειρηματία,  κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου δρομολογίου του από το εργοστάσιο προς το σπίτι του. Οι δράστες αφού έκλεισαν το δρόμο στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία, τράκαραν το όχημά του και άρπαξαν τον ίδιο,  φορώντας του κουκούλα στο κεφάλι.

Από τις εφημερίδες που του έφερναν, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έμαθε πως οι απαγωγείς ζητούσαν 100 εκατομμύρια ευρώ λύτρα από την οικογένειά του και, όπως λέει, προσπάθησε να τους εξηγήσει πως δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα και πως η χρηματική δυνατότητα της οικογένειάς του έφτανε τα 10 εκατομμύρια. Εκείνοι, όμως  επέμεναν ότι είχαν πληροφόρηση εκ των έσω… Στη συνέχεια όμως οι απαγωγείς «έριξαν» πολλές φορές το ποσό των λύτρων και στην τελευταία επικοινωνία τους είχαν ζητήσει 18 εκ. ευρώ.

Το τελευταίο κρησφύγετο όπου κρατούσαν οι απαγωγείς τον επιχειρηματία βρισκόταν στη βιομηχανική περιοχή περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Οι αστυνομικοί το είχαν εντοπίσει και το παρακολουθούσαν τρεις μήνες πριν την τελική  επιχείρηση με την απελευθέρωση του επιχειρηματία, στις 2 Οκτωβρίου του 2017.

Η υπόθεση που προκάλεσε  παγκόσμιο ενδιαφέρον,  η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στη χώρα μας και ευτυχώς  έληξε  με τον πλέον ιδανικό τρόπο, καθώς ούτε λύτρα καταβλήθηκαν, ούτε «άνοιξε ρουθούνι», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί.

Δωρεά 30 οχημάτων στην ΕΛ.ΑΣ 

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Αστυνομία ο Μιχ. Λεμπιδάκης δώρισε 30 περιπολικά οχήματα στις αστυνομικές δυνάμεις της Κρήτης, για τη βοήθεια που πρόσφερε στον ίδιο και στην οικογένειά του, κατά τη διάρκεια της απαγωγής του, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Πέρα από τον επαγγελματισμό, τη υπερπροσπάθεια, την αποτελεσματικότητα, όλοι οι δικοί μου, μου μιλάνε συνεχώς για το ανθρώπινο πρόσωπο των αστυνομικών που βρέθηκαν κοντά τους, που τους πρόσφεραν ψυχική συμπαράσταση, ελπίδα, διακριτική καθοδήγηση για να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούσαν. Η  δωρεά αυτή  ανταποκρίνεται στην επιθυμία μας να γίνει πιο ασφαλής, να γίνει πιο άνετη και αποδοτική η δουλειά αυτών των ανθρώπων. Ελπίζουμε ακόμα να συντελέσει στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ