Δίκη για τις πλημμύρες στην Κινέτα – 25 κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Μεταξύ των κατηγορούμενων ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Μεγαρέων, καθώς και ο τότε νόμιμος εκπρόσωπος της «Ολυμπίας Οδού».

NEWSROOM
Δίκη για τις πλημμύρες στην Κινέτα – 25 κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη για τις πλημμύρες που έπληξαν την Κινέτα στις 25 Νοεμβρίου 2019 προκαλώντας τον τραυματισμό πολλών κατοίκων και τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες τους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Πατούλης Γεώργιος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κοσμόπουλος Ελευθέριος, ο πρώην δήμαρχος Μεγάρων και Νέας Περάμου Σταμούλης Γρηγόριος και οι πρώην αντιδήμαρχοι Μεγάρων Φυλακτός Κωνσταντίνος και Κορώσης Σπυρίδων.

Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν ο τότε νόμιμος εκπρόσωπος της «Ολυμπίας Οδού» και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

EUROKINISSI

Από την πλημμύρα της Κινέττας, κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Γηυρόνης», καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές 450 κατοικίες στην περιοχή ΠΙΚΑ και γκρεμίστηκε η γέφυρα στο ρέμα της Πίκας, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστή η Παλαιά Εθνική Οδός στο σημείο αυτό για περίπου τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπαίτιοι υπέδειξαν αμέλεια καθώς δεν είχαν προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα μετά τη φωτιά της 23ης Ιουλίου του 2018 στα Γεράνεια Όρη. Κατηγορούνται ότι γνώριζαν ότι στην περιοχή εκβάλλει το ρέμα της Πίκας, το οποίο αποστραγγίζει τον ορεινό όγκο των Νοτίων Γερανείων Ορέων και το οποίο «παρουσιάζει έντονη κλίση λεκάνης απορροής, με αποτέλεσμα ο ρους του ρέματος, σε συνδυασμό με το έντονα αμφιθεατρικό γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής, να οδηγεί σε υψηλές ταχύτητες και άμεση συγκέντρωση της απορροής σε έναν κυρίως κλάδο και συνακόλουθα στην άμεση απόκριση σε μεγάλο όγκο υδατοπαροχής».

EUROKINISSI

Εκτός από τα παραπάνω, στο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά για τις επιχωματώσεις εντός της κοίτης του ρέματος, αλλά και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Kinetta Beach Hotel Resort and Spa», οι οποίες εκτείνονται σε μήκος 234 μέτρων, «με αποτέλεσμα να σχηματίζουν ένα ενιαίο τεχνητό εμπόδιο στην ελεύθερη απορροή των υδάτων». Ο τότε νόμιμος εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους.

Οι πληγέντες υπέβαλαν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και σήμερα η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας έχει προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο, με κύρια αιτήματα την καταβολή αποζημιώσεων και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη νέα τραγωδία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr