500 εκατομμύρια θα κοστίσουν στους δήμους δικαστικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων

Μπροστά σε ένα κυκεώνα δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους δημοτικούς υπαλλήλους για την αντισυνταγματική περικοπή των δώρων τους βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είτε θα πρέπει να  κερδίσει χρόνο με προσφυγές στο Εφετείο, είτε να καταβάλλει τα ποσά στους δικαιωμένους εργαζόμενους. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις παραγόντων της αυτοδιοίκησης (όπως κατέγραψε η Καθημερινή) το […]

NEWSROOM
500 εκατομμύρια θα κοστίσουν στους δήμους δικαστικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων

Μπροστά σε ένα κυκεώνα δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους δημοτικούς υπαλλήλους για την αντισυνταγματική περικοπή των δώρων τους βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είτε θα πρέπει να  κερδίσει χρόνο με προσφυγές στο Εφετείο, είτε να καταβάλλει τα ποσά στους δικαιωμένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις παραγόντων της αυτοδιοίκησης (όπως κατέγραψε η Καθημερινή) το ποσό αυτό συνολικά αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη λύση είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καλυφθούν τα συγκεκριμένα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ  με τον ΥΠΟΙΚ να αναφέρει πρόσφατα (γενικώς για τους δημοσίους υπαλλήλους) ότι δεν είναι δυνατή η αναδρομική καταβολή των δώρων, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια που απαιτούνται.

Μονόδρομος

Όπως είναι γνωστό τα δώρα και τα επιδόματα για τους εργαζομένους του Δημοσίου σταμάτησαν να καταβάλλονται από 1/1/2013 με σχετικό νόμο σε εφαρμογή του μνημονίου. Ωστόσο η δυνατότητα αναδρομικής καταβολής περιορίζεται, σύμφωνα με τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει σχετικές υποθέσεις στη διετία από την ώρα κατάθεσης της αγωγής. Όπως επισημαίνουν, το ποσό που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο δεν θα ξεπερνά τελικά τις 2.000-3.000 ευρώ.

Από κει και πέρα από δήμο σε δήμο διαφέρει η αντιμετώπιση του θέματος: Πολλοί δήμοι όπως το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, το Ίλιον αλλά και το Μαρούσι, καταβάλλουν τα αναλογούντα ποσά σε όσους έχουν προσφύγει και δικαιώνονται σε πρώτο βαθμό, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία (νόμος 4457/2016, άρθρο 54) στους δήμους να μην εξαντλούν τα ένδικα μέσα απέναντι στους εργαζομένους για μισθολογικά θέματα.

Άλλες δημοτικές αρχές ασκούν έφεση κερδίζοντας χρόνο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι των οποίων οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμα προσφύγει στα δικαστήρια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr