Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Aντικαταστάσεις μελών σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ: Δεν έχει έννομο συμφέρον ο ΔΣΑ να προσφύγει στο ΣτΕ, αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το σκεπτικό -Τι υποστήριξε η μειοψηφία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Aντικαταστάσεις μελών σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ: Δεν έχει έννομο συμφέρον ο ΔΣΑ να προσφύγει στο ΣτΕ, αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου (EUROKINISSI_dsa.gr)

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει έννομο συμφέρων να καταθέτει αιτήσεις ακύρωσης για την αντικατάσταση των μελών ΑΔΑΕ-ΕΣΡ και την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Υφυπουργού παρα τον Πρωθυπουργό αντίστοιχα.

Το σκεπτικό

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, έκρινε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στερείται έννομου συμφέροντος για την ακύρωση των Κυβερνητικών αποφάσεων με τις οποίες διορίστηκαν τα μέλη των ΑΔΑΕ και ΕΣΡ.

Με βάση την απόφαση, δε νομιμοποιείται ο δικηγορικός Σύλλογος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση διοικητικών πράξεων, που αφορούν συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα και στην προκειμένη περίπτωση επιλογής τρίτων προσώπων σε δημόσια θέση.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται «Άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως και δη αιτήσεως ακυρώσεως κατά ατομικών διοικητικών πράξεων, που αφορούν συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, όπως και στην προκειμένη περίπτωση επιλογής τρίτων προσώπων σε δημόσια θέση, καθόσον, υπό τις περιστάσεις αυτές, η αίτηση θα προσελάμβανε τον χαρακτήρα λαϊκής αγωγής, όπως δεν έχει θεσμοθετηθεί από  το Σύνταγμα και την οικεία νομοθεσία».

Η μειοψηφία

Η μειοψηφία της Ολομέλειας υποστήριξε ότι οι αιτήσεις ακύρωσης από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν αποτελούν εκδήλωση απλού ενδιαφέροντος για την αποκατάσταση της νομιμότητας αλλά υφίσταται ο απαιτούμενος από τη νομοθεσία ιδιαίτερος δεσμός του ΔΣΑ με τις προσβαλλόμενες πράξεις, στην περίπτωση αυτή των διορισμό των μελών ΑΔΑΕ-ΕΣΡ.

Λόγω της κρισιμότητας των δύο ανεξάρτητων αρχών για την έννομη τάξη αλλά και το γεγονός ότι τυχόν παρανομία πλήττει έναν μεγάλο αριθμό προσώπων, η προσφυγή του ΔΣΑ – λόγω της προβεβλημένης θέσης των Δικηγορικών Συλλόγων στην κοινωνία- θεωρείται ότι συμβάλει στη νομιμότητα.

Τι ζήτησε ο ΔΣΑ

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, οι δικηγόροι της Αθήνας ζήτησα από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει τις αποφάσεις για την αντικατάσταση των μελών της ανεξάρτητης Αρχής διασφάλισης Απορρήτου Τηλεποικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) καταγγέλλοντας πως πραγματοποιήθηκαν από την εκτελεστική εξουσία κατά παράβαση συνταγματικών διατάξεων.

Ο ΔΣΑ ανέφερε ότι οι δύο εν λόγω Αρχές συγκροτήθηκαν με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει η καινούρια νομοθεσία, η οποία άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν και προέβλεπε πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης.

Ακόμη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δήλωσε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 101Α του Συντάγματος για την επιλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ