Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων: Δικαστής δεν επιτρέπει να μετοικήσει παπαδιά που καταγγέλλει ενδοοικογενειακή βία από τον ιερέα σύζυγό της

Σαν δυο ξένοι κάτω από την … ίδια στέγη υποχρεώνει δικαστική απόφαση να ζει ο παπάς με την πρεσβυτέρα του, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα της Εντολής του Κυρίου ή … της οικίας  Μητροπόλεως του ζευγαριού που «ούς ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω»! Η ιστορία ενός εν διάσταση ζευγαριού που είναι υποχρεωμένο να κατοικεί στο […]

NEWSROOM
Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων: Δικαστής δεν επιτρέπει να μετοικήσει παπαδιά που καταγγέλλει ενδοοικογενειακή βία από τον ιερέα σύζυγό της

Σαν δυο ξένοι κάτω από την … ίδια στέγη υποχρεώνει δικαστική απόφαση να ζει ο παπάς με την πρεσβυτέρα του, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα της Εντολής του Κυρίου ή … της οικίας  Μητροπόλεως του ζευγαριού που «ούς ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω»!

Η ιστορία ενός εν διάσταση ζευγαριού που είναι υποχρεωμένο να κατοικεί στο σπίτι που έχουν στην κατοχή τους εξ ημισείας, αποκτημένο κατόπιν στεγαστικού δανείου, ίσως να μην είναι η μοναδική όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο πλανήτη.

Μια παπαδιά να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας διαζύγιο και την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών τους, επικαλούμενη ενδοοικογενειακή βία από τον παπά σύζυγο της, δεν είναι και τόσο συνηθισμένο στις δικαστικές αίθουσες αλλά δεν παύει να είναι ανθρώπινο, όσο κι αν προσπαθούν στους κόλπους της ενορίας του εν διαστάσει ζευγαριού να το «κουκουλώσουν». Ωστόσο στην Δικαιοσύνη έχει ασκήσει ανταίτηση και ο ιερέας σύζυγος ζητώντας και εκείνος διαζύγιο και παράλληλα την ανάθεση σε εκείνον της επιμέλειας των δύο ανήλικων παιδιών, μαθητές και οι δύο του Λυκείου.

Αμφότεροι ζητούν μηνιαία διατροφή και μετοίκιση σε άλλη οικία.  Ο δικαστής που εξέτασε την αίτηση και την ανταίτηση των εν διαστάσει συζύγων εξέδωσε μια πρωτοφανή για το νομικό κόσμο απόφαση η οποία παραπέμπει σε Σολομώντεια λύση!

Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί τους

Ειδικότερα η πρεσβυτέρα, η οποία είναι δημόσια υπάλληλος, σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία κατέθεσε στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, επικαλούμενη επείγουσα περίπτωση ζητεί να της ανατεθεί η επιμέλεια των δύο παιδιών που απέκτησε από τον γάμο της με τον ιερέα και να της καταβάλει κάθε μήνα ως προσωρινή διατροφή συνολικά 1.400 ευρώ.

Παράλληλα, ζητεί να διαταχθεί από το δικαστήριο η μετοίκιση του εν διαστάσει συζύγου της από την οικογενειακή οικία. Από την πλευρά του ο ιερέας ζητεί επίσης την επιμέλεια των δύο παιδιών του, την καταβολή κάθε μήνα εκ μέρους της εν διαστάσει συζύγου του για την ανατροφή των παιδιών το ποσό 1000 ευρώ και επίσης την μετοίκιση της σε άλλη οικία εκτός της οικογενειακής.

Οι αιτήσεις των εν διαστάσει συζύγων συνεκδικάστηκαν λόγω συνάφειας και από τη συζήτηση στο ακροατήριο προέκυψε ότι στο γάμο του ζευγαριού από την αρχή είχαν ανακύψει προβλήματα στην συμβίωση με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον και να διακοπεί επί της ουσίας η έγγαμη συμβίωση.

Ο εφημέριος αφιερώνει πολλές ώρες στα ιερατικά του καθήκοντα χωρίς όμως να παραμελεί τις πατρικές του υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά του. Το ίδιο και η πρεσβυτέρα η οποία περιγράφεται ως καλή μητέρα.

Η παπαδιά που εργάζεται με κυλιόμενο ωράριο, κατηγορείται από τον παπά ότι μετά τη λήξη της βραδινής βάρδιας δεν επιστρέφει αμέσως στο σπίτι και στις διαμαρτυρίες του, του απαντά «θα κάνω τη ζωή μου μη σε νοιάζει…».

Από την πλευρά της η αιτούσα παπαδιά έχει καταθέσει στο παρελθόν μήνυση για εξύβριση, απειλή και σωματική βλάβη, μάλιστα προσκόμισε στο δικαστήριο και ιατρική γνωμάτευση, ωστόσο η δικαστική απόφαση διαπιστώνει ότι οι αναγραφόμενες βλάβες δεν προκύπτει να προκλήθηκαν λόγω επιθετικής ή αμυντικής στάσης του ιερέα.

Έτσι το δικαστήριο καθιστά αμφίβολο τον ισχυρισμό περί άσκησης σε βάρος της ψυχολογικής και σωματικής βίας από το σύζυγο… Μάλιστα κατά το δικαστήριο δεν προκύπτει ότι έλαβαν ή λαμβάνουν χώρα μεταξύ των διαδίκων πρόσφατα συγκεκριμένα περιστατικά, εξαιτίας των οποίων πιθανολογείται ότι η κατάσταση στην οικογενειακή στέγη είναι ιδιαίτερα τεταμένη, ώστε να δυσχεραίνει την συμβίωση των εν διαστάσει συζύγων και έτσι απορρίπτει τις αιτήσεις και των δύο ως ουσιαστικά αβάσιμες.

Σολομώντεια λύση

Επικαλούμενος το αληθινό συμφέρον των παιδιών ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αναθέτει την επιμέλεια του μεγαλύτερου από τα δύο τέκνα στη μητέρα και το μικρότερο στον πατέρα και λόγω της ανάθεσης της επιμέλειας κάθε παιδιού σε έκαστο γονέα κρίνει ότι δεν υφίσταται ζήτημα παραχώρησης της οικογενειακής στέγης σε κανέναν από τους δύο γονείς αφού θα ζουν στο ίδιο σπίτι εφόσον σε αυτό θα ζει το μεγαλύτερο παιδί με τη μητέρα και το μικρότερο με τον πατέρα, οπότε το σχετικό αίτημα και των δύο πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμο.

Τέλος υποχρεώνει τον παπά να καταβάλει μηνιαία προσωρινή διατροφή στην παπαδιά 250 ευρώ για το μεγαλύτερο τέκνο τους και με την σειρά της εκείνη να τους δίνει 160 ευρώ ως προσωρινή διατροφή για το μικρότερο τέκνο τους που του ανέθεσε την επιμέλεια και έχει λιγότερα έξοδα….

Σ.Σ: Το ότι δύο παιδιά θα ζουν μέσα σε ένα σπίτι με δύο γονείς που δεν αγαπιούνται και έχουν παγερές σχέσεις πόσο θετική επίδραση έχει στην ψυχολογία τους, λόγος δεν γίνεται στην δικαστική απόφαση.

Διαβάστε επίσης: ΕΔΔΑ για θέματα μετοίκησης: Σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας οι δικαστικές αποφάσεις οφείλουν να αγνοούνται από το κράτος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr