Δικαίωση για αμειβόμενους με μπλοκάκι δικηγόρους με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Κ. Καρέτσος: “Αίρεται μία φορολογική αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων”

Η εισήγηση του τότε ταμία του ΔΣΑ, η προσφυγή στο ΣτΕ και η θετική ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης, που καταργεί το τέλος από το 2025 και όχι το 2027.

NEWSROOM
Δικαίωση για αμειβόμενους με μπλοκάκι δικηγόρους με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Κ. Καρέτσος: “Αίρεται μία φορολογική αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων”

«Φρένο» στην εξαίρεση των εργαζόμενων δικηγόρων που απασχολούνται με μπλοκάκι μπήκε μετά την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος έναντι των προωθούμενων κυβερνητικών ρυθμίσεων και κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του τότε ταμία του Συλλόγου Κωνσταντίνου Καρέτσου προετοιμαζόταν για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την άδικη μεταχείριση των απασχολούμενων με μπλοκάκι είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ο ΔΣΑ, τονίζοντας – όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του πως «με το άρθρο 12 του Ν. 5073/2023 μειώθηκε το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επιτηδευματίες από 650 ευρώ σε 325 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με καθεστώς έκδοσης παραστατικού («μπλοκάκι») δεν επωφελήθηκαν και αυτοί από την μείωση».

Αντιθέτως, σημειωνόταν ότι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» εξαιρέθηκαν από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος σε 325 ευρώ ετησίως, που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, και αντ’ αυτού υπόκεινται σε υψηλότερο τέλος επιτηδεύματος ποσού 500 ευρώ ετησίως.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός είχε αποστείλει τον περασμένο Ιούνιο επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες που απαιτούνταν για τη διόρθωση αυτής της ανισότητας που έχει δημιουργηθεί σε βάρος αυτοαπασχολούμενων από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, που αμείβονται με «μπλοκάκι».

Δικαίωση για αμειβόμενους με μπλοκάκι δικηγόρους: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΔΣΑ, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε επίσημα ότι «καταργείται το 2025 πλήρως το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση».

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «με έκπληξη, ενημερωθήκαμε από τις σχετικές δηλώσεις ότι πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν οι αμειβόμενοι με “μπλοκάκι” να συνεχίσουν να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος ποσού 500 ευρώ έως και το 2027, σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα απαλλάσσονταν πλήρως από την καταβολή του τέλους αυτού ήδη από το έτος 2025».

Και όπως σημειώνει «με βάση αυτά, το ΔΣ του ΔΣΑ μετά από εισήγηση του τότε Συμβούλου – Ταμία Κωνσταντίνου Καρέτσου, αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρώσει την εκδοθησόμενη υπουργική απόφαση που θα όριζε άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ ελευθέρων των δύο αυτών κατηγοριών επαγγελματιών.

Η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την άδικη αυτή μεταχείριση άλλαξε την απόφασή της. Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» από το 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025».

Για να καταλήξει πως «ως Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, θεωρούμε θετική αυτή την εξέλιξη. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση του ΔΣΑ, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί εγγράφως, θα αρθεί μία φορολογική αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και πολλών δικηγόρων».

Κ. Καρέτσος: «Πρόκειται για μία σημαντική και μη δεδομένη εξέλιξη»

Για άρση μίας φορολογικής αδικίας σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων κάνει λόγο ο Κωνσταντίνος Καρέτσος, ο οποίος με εισήγησή του ως τότε ταμίας του Δ.Σ. του ΔΣΑ είχε πρωτοστατήσει για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν έναντι των προωθούμενων κυβερνητικών αποφάσεων.

«Αισθάνομαι δικαιωμένος καθώς ο αγώνας που έδωσα με τη στήριξη του Προέδρου και του ΔΣ του ΔΣΑ κερδίζεται.

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι από το 2025 (όπως για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες) και όχι από το 2027 όπως αρχικά είχε ως πρόθεση το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για μία σημαντική και μη δεδομένη εξέλιξη, δεδομένου ότι  ΔΣΑ μετά από εισήγηση μου, αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρώσει την εκδοθησόμενη Υπουργική απόφαση που θα όριζε άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ ελευθέρων επιτηδευματιών και αμειβόμενων με ΔΠΥ.

Με αυτόν τον τρόπο αίρεται μία φορολογική αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και πολλών δικηγόρων.

Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και πίστη τον αγώνα για όλους τους δικηγόρους ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους» αναφέρει σε δήλωσή του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr