Δικαστική απόφαση αυξάνει επικοινωνία πατέρα-γιου απειλώντας την μητέρα που βάζει εμπόδια με προσωποκράτηση
To άκρως προσωπικό δικαίωμα ενός διαζευγμένου πατέρα να επικοινωνεί καθημερινά με το ανήλικο παιδί του αναγνωρίζει δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία όχι μόνο ρυθμίζει τις επαφές του παιδιού με τον γονέα του αλλά διαπιστώνει ότι είναι αναγκαία ακόμα και η καθημερινή επαφή πατέρα και γιου είτε τηλεφωνικά είτε μέσω Skype.
Όσο για την μητέρα, που έχει την επιμέλεια του 8χρονου αγοριού, τα εμπόδια της οποίας οδήγησαν τον εν διάστασή σύζυγο της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν δεν συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, και συνεχίζει να παρεμποδίζει την επικοινωνία πατέρα και γιου, απειλείται όχι μόνο με χρηματική ποινή τριακοσίων ευρώ για την κάθε φορά, αλλά και με προσωποκράτηση ενός μηνός κάθε φορά που παραβιάζει τους όρους επικοινωνίας που έθεσε το δικαστήριο.
Η Δικαιοσύνη κλήθηκε ακόμα μια φορά να σταθεί πάνω από τις ταραγμένες σχέσεις ενός διαζυγίου που έχει ως συνέπεια την στέρηση του πατέρα από την καθημερινότητα ενός ανήλικου αγοριού. Ο πατέρας αποχώρησε πριν από ένα ακριβώς χρόνο από την οικογενειακή εστία αφού ο γάμος του με την μητέρα του γιου του δεν εξελίχθηκε ομαλά. Ωστόσο η επικοινωνία μαζί του δεν ήταν τόσο εύκολη… και έτσι προσέφυγε στη δικαιοσύνη επικαλούμενος κατεπείγουσα περίπτωση, ζητώντας να ρυθμιστεί προσωρινά το δικαίωμα της προσωπικής του επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο του.
Η Πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου που εξέτασε την υπόθεση κατ’ αντιμωλία των διαδίκων και βασιζόμενη στις σχετικές διατάξεις των άρθρων 1520 του ΑΚ, σημειώνει στην απόφαση της ότι “ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει, για οποιονδήποτε λόγο, το ανήλικο τέκνο του, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής μετ’ αυτού επικοινωνίας, τα σχετικά δε με αυτήν κανονίζονται ειδικότερα από το Δικαστήριο. Το άκρως αυτό προσωπικό δικαίωμα του γονέα απορρέει από το φυσικό δεσμό του αίματος και του αισθήματος στοργής προς το τέκνο του, συντελεί δε στην ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του τελευταίου και της εν γένει προσωπικότητας του και, για το λόγο αυτό, αποβλέπει κυρίως στο καλώς εννοούμενο συμφέρον του, με συνέπεια η δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας να μην μπορεί να αφαιρεθεί από τον γονέα που δεν έχει μαζί του το τέκνο, ούτε και να περιορισθεί, παρά μόνο στο μέτρο που, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τούτο επιβάλλεται από το σπουδαίο λόγο”.
Φυσική αγάπη του πατέρα προς το παιδί
Η δικαστής αποτιμώντας τα πραγματικά περιστατικά και τις καταθέσεις των μαρτύρων των δύο πρώην συζύγων και νυν αντιδίκων, πιθανολόγησε ότι ο αιτών πατέρας “τρέφει αισθήματα αγάπης και στοργής για το ανήλικο τέκνο του και για το λόγο αυτό ορίζει αυξημένη επικοινωνία του 8χρονου αγοριού με τον πατέρα του στην οποία περιλαμβάνει και διανυκτέρευση στο σπίτι του κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο.
Αν και η απόφαση δεν αμφισβητεί και την αγάπη της μητέρας προς το παιδί αναφέρει ειδικότερα για τον πατέρα: “Το Δικαστήριο, επειδή σέβεται τη φυσική αγάπη του πατέρα προς το τέκνο του και για να αποφύγει τον κίνδυνο της ψυχικής αποξενώσεώς του από αυτόν, να διατηρήσει και ενισχύσει τον μεταξύ αυτών ψυχικό δεσμό, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ομαλή ανάπτυξη του τέκνου, αλλά και για να δώσει την ευκαιρία στον πατέρα, αφού δεν ασκεί την επιμέλεια αυτού, να παρακολουθεί και να διαπιστώνει την καλή ή κακή άσκηση της από την αιτούσα – καθ’ ης, κρίνει ότι η ένδικη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή, ως κατ’ ουσίαν βάσιμη και να καθορισθεί ότι ο πλέον κατάλληλος για το συμφέρον του ανηλίκου και ανάλογος με τις ως άνω περιστάσεις τρόπος προσωπικής επικοινωνίας του αιτούντος με αυτό είναι ο αναφερόμενος ειδικότερα στο διατακτικό, ο οποίος περιλαμβάνει και διανυκτέρευση, δεδομένου ότι δεν πιθανολογείται κάποιος λόγος, ώστε να θεωρηθεί ότι συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις που απαιτούν τον περιορισμό του δικαιώματος του πατέρα”.
Γιορτές μαζί και Καλοκαίρια
Ρυθμίζει προσωρινά το δικαίωμα της επικοινωνίας του αιτούντος με το ανήλικο άρρεν τέκνο του, δύο φορές την εβδομάδα να πηγαίνει στο πατέρα του τα απογεύματα και σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις ημέρες ο ανήλικος έχει δραστηριότητα θα τον μεταφέρει ο πατέρας του. η επικοινωνία που όρισε το δικαστήριο περιλαμβάνει Σαββατοκύριακα, τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα τις περνά εναλλάξ με το πατέρα και τη μητέρα του, το ίδιο και τις ημέρες του Πάσχα, πότε με τον έναν γονέα από τη Μ. δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα και από τη Δευτέρα του Πάσχα μέχρι την Κυριακή του Θωμά με τον άλλων. Το ίδιο ισχύει και για τα Καλοκαίρια αλλά και για τα γενέθλια του και την ονομαστική του εορτή που πρέπει να τα γιορτάζει και μαζί με τον πατέρα του. Μάλιστα η απόφαση προβλέπει ακόμα και τη περίπτωση που για κάποιο λόγο (ασθένεια ανήλικου κλπ) δεν καταστεί δυνατή η επικοινωνία κάποια από τις ημέρες που έχει ορισθεί από το δικαστήριο, ο πατέρας θα επικοινωνεί με τον ανήλικο την επόμενη ημέρα ή το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα καταστεί αυτό εφικτό. Παράλληλα η δικαστής ορίζει καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του πατέρα με το παιδί του αλλά και επικοινωνία μέσω Skype, ενώ καλεί τη μητέρα να συνεργαστεί με την απόφαση του δικαστηρίου γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλείται ακόμα και με προσωποκράτηση.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr