Δίκη για την «Κιβωτό του Κόσμου»: Ενοχή για πατέρα Αντώνιο και πέντε συνεργάτες του προτείνει η εισαγγελέας

«Είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο και η άποψή του ήταν καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης», αναφέρει η εισαγγελική πρόταση.

NEWSROOM
Δίκη για την «Κιβωτό του Κόσμου»: Ενοχή για πατέρα Αντώνιο και πέντε συνεργάτες του προτείνει η εισαγγελέας

Την ενοχή του ιδρυτή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», πατρός Αντώνιου Παπανικολάου, και πέντε συνεργατών του πρότεινε σήμερα (14/10) η εισαγγελική λειτουργός του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας.

Η δίκη αφορά τις πλημμεληματικές κατηγορίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων σε δομές της οργάνωσης.

Οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά στις δομές της Κιβωτού σε Βόλο και Χίο.

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, προκύπτουν αμφιβολίες για περιστατικά που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και φέρονται να τελέστηκαν σε δομές της Αθήνας, της Καλαμάτας και της Πωγωνιανής και ως εκ τούτου η εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή των κατηγορουμένων για τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Εισαγγελέας για πατέρα Αντώνιο: Ηθικός και φυσικός αυτουργός

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό ο πατήρ Αντώνιος θα πρέπει να κριθεί ένοχος για ηθική και φυσική αυτουργία κατά περίπτωση για πλημμεληματικές πράξεις που σχετίζονται με σωματικές βλάβες. Παράλληλα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε ενοχή και για πέντε πρώην εργαζόμενους σε δομές του Βόλου και της Χίου.

«Αν και στην απολογία του υποστήριξε ότι είχε πνευματικό ρόλο, από τις καταθέσεις συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο και η άποψή του ήταν καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης», ανέφερε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της.

Επικαλούμενη μαρτυρικές καταθέσεις, όπως αυτή της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και άλλες, η εισαγγελέας τόνισε ότι ο ιερωμένος είχε ταυτιστεί με την Κιβωτό, της οποίας ήταν ιδρυτής και ότι το μοντέλο λειτουργίας της ήταν δικής του έμπνευσης. Ήταν, όπως επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός, «το πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά» και «είχε γνώση για ό,τι συνέβαινε σε κάθε σπίτι της οργάνωσης».

Αναφερόμενη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας ως εξαιρετικά «ευάλωτη ομάδα» και αναλύοντας το νομικό πλαίσιο προστασίας, βάσει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η εισαγγελική λειτουργός εξέθεσε και ανέλυσε στο δικαστήριο τα περιστατικά της δικογραφίας, για τα οποία κρίνει ότι παιδιά έτυχαν σκληρών συμπεριφορών.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την απολογία του, ο πατήρ Αντώνιος αρνήθηκε πλήρως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για «καθοδήγηση από κάποιους». «Τα παιδιά αυτά ήταν βαριά τραυματισμένα. Η μεγάλη αγωνία ήταν αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να επιλέξουν μια επαγγελματική ειδικότητα και να έχουν δεξιότητες για να βγάλουν μεροκάματο τίμια» είπε.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ο πατήρ Αντώνιος ανέφερε πως «δεν μπορεί να μιλάνε για την Κιβωτό! Εγώ να δώσω εντολή και να έχω πειθήνια όργανα για να δίνω εντολές για τιμωρητικές συμπεριφορές; Ερχόντουσαν κι εκπαιδεύονταν από το εξωτερικό για να μάθουν τους τρόπους και τις μεθόδους μας. Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι από το εξωτερικό ερχόντουσαν να εκπαιδεύουν. Βραβευθήκαμε από την Ακαδημία Αθηνών. Υπάρχουν ντουλάπες ολόκληρες με βραβεία!».

«Παρά την αγάπη και την αυταπάρνηση που δείχναμε να τα μεγαλώσουμε, σε κάποια από αυτά ο χαρακτήρας είχε ήδη διαμορφωθεί. Όλα ξεκίνησαν από την κλοπή στον Βόλο, που έγιναν μαζί με παραβατικές συμπεριφορές στην Καλαμάτα. Ακόμα κι όταν έφυγαν, είχαμε καταπληκτική σχέση! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δέσιμο από το να μοιραστεί κάποιος την κατάντια του μαζί του! Τα παιδιά αυτά καθοδηγηθήκαν από κάποιους κι έφτασαν εξαιτίας και του χαρακτήρα τους να μας οδηγήσουν εκτός της Κιβωτού», είπε επίσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr