Δολοφονία Τοπαλούδη: Τα ισόβια προ των πυλών; Η εισαγγελέας «γέννησε» αντιδράσεις αλλά και μια νέα έρευνα;
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας να εκδώσει την απόφαση του για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της φοιτήτριας του Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.
Με βάση τη «φλογερή» εισαγγελική πρόταση και αν το δικαστήριο ταυτιστεί με αυτήν θεωρείται σφόδρα πιθανό οι δύο κατηγορούμενοι να ακούσουν τη φράση ισόβια κάθειρξη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η υπεράσπιση τους θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για την αναγνώριση ελαφρυντικών στους εντολείς τους.
Επεισοδιακή ήταν ωστόσο, η προ τελευταία χθεσινή μέρα της δίκης που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη πέρασε δια πυρός και σιδήρου και σήμερα αναμένεται η περαίωση της ακροαματικής διαδικασίας σε πρώτο βαθμό.
Ολομέτωπη πάντως επίθεση δέχθηκε χθες η εισαγγελέας της έδρας μέσα και έξω από την δικαστική αίθουσα όταν ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός, με επιστολή του κατηγόρησε την Αδαμαντία Δόγκα ότι οι ισχυρισμοί της «ευθέως και συλλήβδην προσβάλλουν όλους τους δικηγόρους».
Της επιστολής ακολούθησε η παρέμβαση μέσα στην δικαστική αίθουσα του εφετείου της Αθήνας, διαρκούσης της δίκης του συμβούλου του ΔΣΑ Γιώργου Κλεφτοδήμου, κρατώντας την επιστολή Βερβεσού και λέγοντας: εκφράζω τη διαμαρτυρία μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως.
Η εισαγγελέας ζήτησε το λόγο για να προβεί σε δήλωση αποχής και όταν η ένταση κορυφώθηκε με το ακροατήριο να αντιδρά στην παρουσία του συμβούλου του ΔΣΑ, η πρόεδρος διέκοψε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. ». Η πρόεδρος του δικαστηρίου, ζήτησε από τον σύμβουλο να μην συνεχίσει, λέγοντας: «Δεν έχετε το λόγο, υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας δεν είναι εδώ ο τόπος».
Μετά τη διακοπή η εισαγγελέας επανήλθε αλλά αυτή τη φορά είπε ότι θα συνεχίσει στην παρούσα έδρα για να ολοκληρωθεί η δίκη.
Αργά το απόγευμα και λίγο πριν το δικαστήριο διακόψει για σήμερα, η εισαγγελέας δευτερολόγησε απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρη Βερβεσού, ενώ νωρίτερα είχε κάνει λόγο για εισβολή συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην αίθουσα του δικαστηρίου και για «πογκρόμ Βερβεσού». «Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα αναδείξουν ότι είναι καλό για τον πελάτη τους. Τι κάνουμε εδώ τόσους μήνες; Προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια», είπε η εισαγγελέας τονίζοντας στην δευτερολογία της ότι σέβεται το δικηγορικό λειτούργημα.
Τι έλεγε η επιστολή Βερβεσού
Για απαξιωτική συμπεριφορά κατά των δικηγόρων κατηγόρησε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την εισαγγελέα η οποία θεώρησε ότι σημεία της αγόρευσης της προσβάλλουν «στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων.
Ωστόσο μπορεί η εισαγγελική αγόρευση να προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αλλά το δια ταύτα της πρότασης της η Αριστοτελεία Δόγκα ζήτησε την έναρξη νέας έρευνας για τα πρόσωπα από το στενό οικογενειακό πυρήνα των κατηγορουμένων τα οποία είτε συνέδραμαν στην απόκρυψη στοιχείων από τη σκηνή του εγκλήματος είτε είπαν ψέματα για να ελαφρύνουν την θέση τους.
Νεα έρευνα;
Μία νέα έρευνα φαίνεται να ανοίγει η δίκη για τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη. Εφόσον γίνει δεκτή και από το δικαστήριο η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, αντίγραφα της δικογραφίας θα διαβιβαστούν στην αρμόδια εισαγγελία προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του πατέρα και της γιαγιάς του Ροδίτη κατηγορούμενου καθώς και για την αδελφή του δεύτερου κατηγορούμενου, αλβανικής καταγωγής.
Συγκεκριμένα, βάση των όσων είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός, πρέπει να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του πατέρα, όσον αφορά την εξαφάνιση του στρώματος, όπου μαρτύρησε η αδικοχαμένη φοιτήτρια. Επιπλέον, κατά την εισαγγελέα, ο πατέρας θα πρέπει να ερευνηθεί και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, διότι , όπως είπε, πίεσε συγκεκριμένο ιδιώτη ψυχίατρο «για να βγάλει το γιο του ψυχωτικό» και να αλλάξει εκ των υστέρων φάρμακα ώστε να θεωρηθεί ακαταλόγιστος.
Όσον αφορά τώρα τη γιαγιά του Ροδίτη και την αδελφή του έτερου κατηγορούμενου, ζήτησε να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες τους για ψευδορκία.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr