“Όχι” από το Μισθοδικείο στην εξομοίωση αποδοχών των στρατιωτικών δικαστών με εκείνες των τακτικών

Απέρριψε την αγωγή σημειώνοντας στο σκεπτικό του πως «εφόσον στο Σύνταγμα δεν καθορίζεται ειδικώς ο χρόνος εντός του οποίου ο νομοθέτης υποχρεούται να εκδώσει τον εκτελεστό της νέας συνταγματικής διάταξης νόμο».

NEWSROOM
“Όχι” από το Μισθοδικείο στην εξομοίωση αποδοχών των στρατιωτικών δικαστών με εκείνες των τακτικών

Απορρίφθηκε από το Μισθοδικείο η αγωγή 35 στρατιωτικών δικαστών για εξομοίωση των αποδοχών τους με αυτές των τακτικών δικαστών, αφού δεν έχει ψηφιστεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα εκτελεστικός νόμος.

Οι στρατιωτικοί δικαστές ανέφεραν στην αγωγή τους ότι το Σύνταγμα επιτάσσει την μισθολογική εξομοίωση και ζητούσαν την άμεση εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφος 5 του Συντάγματος, αλλά και την καταβολή ποσού 2.000 ευρώ στον καθένα προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν λόγω της αδράνειας του Δημοσίου να εξομοιώσει τις αποδοχές τους με αυτές των τακτικών δικαστών.

Το Μισθοδικείο απέρριψε την αγωγή σημειώνοντας στο σκεπτικό του πως «εφόσον στο Σύνταγμα δεν καθορίζεται ειδικώς ο χρόνος εντός του οποίου ο νομοθέτης υποχρεούται να εκδώσει τον εκτελεστό της νέας συνταγματικής διάταξης νόμο, η πάροδος διετίας από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης διάταξης, δεν επιβάλλει την καταβολή στους εν λόγω δικαστικούς λειτουργούς των αποδοχών που προβλέπονται για τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών δικαστηρίων, ούτε με άμεση εφαρμογή της αναθεωρημένης διάταξης, ούτε δυνάμει του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα».

Σημειώνεται, πως στην απόφαση αναφέρεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει τον Οκτώβριο του 2022 σχετικό έγγραφο στο δικαστήριο που βεβαιώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφιση του προβλεπόμενου νέου εκτελεστικού της συνταγματικής διάταξης νόμου.

Όπως έχει αναφερθεί μεταξύ των πάγιων αιτημάτων της Ένωσης των Στρατιωτικών Δικαστών είναι η εξομοίωση με τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς. «Με βάση την παραδοχή ότι οι στρατιωτικοί δικαστές (πρέπει να) απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, ασφαλώς όμοια με αυτή που έχουν όλοι οι λοιποί δικαστές (καθόσον η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών δεν απονέμεται σ’ αυτούς χάριν των ιδίων, αλλά των πολιτών που τίθενται υπό την κρίση τους), ανακύπτει ευθέως η ανάγκη η πολιτεία να ενσκήψει στα θεσμικά προβλήματα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα, ώστε να αναβαθμίσει την υπηρεσιακή κατάσταση των μελών της, εξομοιώνοντάς τους ως προς όλα με τους συναδέλφους τους της κοινής δικαιοσύνης» αναφέρουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr