Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Οι δίκες που θα μας απασχολήσουν το νέο δικαστικό έτος

Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Λιγνάδης, Ρούλα Πισπιρίγκου, Ηλίας Κασιδιάρης, πατήρ Αντώνιος και Απόστολος Λύτρας «πρωταγωνιστούν» στο εδώλιο των κατηγορουμένων, ενώ δύο πολύνεκρες τραγωδίες, στο Μάτι και στα Τέμπη, αναζητούν δικαίωση για τα δεκάδες θύματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δίκες που θα μας απασχολήσουν το νέο δικαστικό έτος eurokinissi

Δίκες 2024-2025: Αναλυτικά οι δίκες που θα μονοπωλήσουν την επικαιρότητα τους επόμενους μήνες.

Η πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι

Στις 26 Αυγούστου θα συνεχιστεί η δευτεροβάθμια δίκη των 21 κατηγορούμενων για τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Το πρωτόδικο δικαστήριο καταδίκασε έξι κατηγορούμενους, με ποινές φυλάκισης που μετατράπηκαν σε χρηματικές, αλλά ύστερα από σχετικές εφέσεις κάθονται ξανά στο εδώλιο και οι 15 που αθωώθηκαν, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

Δίκη για το Μάτι

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι έξι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι πρωτόδικα για πλημμεληματικές πράξεις είναι οι: Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπος Χιόνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας διά παραλείψεως κατά συρροή σε βάρος 102 ανθρώπων και για σωματική βλάβη τελεσθείσης από υπόχρεο κατά συρροή σε βάρος 32 ανθρώπων.

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος 9 ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα και άλλων 93, αλλά και για σωματική βλάβη σε βάρος 32 ανθρώπων. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο κάτοικος που κατηγορείται ότι ξεκίνησε τη φωτιά, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Στο Εφετείο ο Δημήτρης Λιγνάδης

Στις 9 Σεπτεμβρίου έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη σε δεύτερο βαθμό. Πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι καταγγελίες εναντίον του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ακολούθησε η προφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη και η καταδίκη του από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για τα κακουργήματα του βιασμού δύο 17χρονων αγοριών. Παράλληλα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος, λόγω αμφιβολιών, για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 16χρονου, ενώ αθωώθηκε για τον βιασμό ενός ενήλικα επειδή ο μηνυτής δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει και να υποστηρίξει την κατηγορία.

Δίκη Λιγνάδη στο Εφετείο

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στον Δ. Λιγνάδη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών αλλά με αναστολή και ως εκ τούτου είναι εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, που θα εκδικάσει την έφεση, είναι πιθανό να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή στον κατηγορούμενο επειδή η εισαγγελέας Εφετών, Βασιλική Χαλβά, άσκησε έφεση τόσο για το σκέλος της απόφασης που αφορά το ύψος των ποινών όσο και για την αθώωση του Δ. Λιγνάδη για τον βιασμό του 16χρονου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, η ποινή κάθειρξης για κάθε βιασμό θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερη λόγω της απαξίας όσο και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, όσο και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντος λόγω της ανηλικότητάς του.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η συνέχεια για τη Χρυσή Αυγή

Στο στάδιο των σχολιασμών μαρτύρων κατηγορητηρίου έχει μείνει η δευτεροβάθμια δίκη των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών, η οποία θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου, θα συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την ομόφωνη δικαστική απόφαση που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν πρωτόδικα οι Νικόλαος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Γιάννης Λαγός στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Eurokinissi

Χρειάστηκαν περίπου 12.700 σελίδες για να αποτυπωθεί το σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη. Σύμφωνα με τους δικαστές, βασικό στοιχείο που καθιστά τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση είναι η ιεραρχική δομή της. «Η εγκληματική τους δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών τους αντιπάλων, των αντιφρονούντων εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της» εξηγούν και συμπληρώνουν ότι «η ιεραρχική δομή ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει, όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμιά κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς την ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου».

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται επίσης λόγος για «απαρέγκλιτη, τυφλή και απόλυτη πειθαρχία» των κατώτερων στους ανώτερους και τονίζεται ότι η στοχοποίηση των θυμάτων εκφραζόταν μέσω της ρητορικής μίσους, που στη συνέχεια γινόταν πράξη μέσα από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και οι φρεγάτες

Στις 12 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, και του στενού φίλου τους, Ανδρέα Μπάρδη, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση σχετικά με τις έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εκσυγχρονισμό τους το 2003.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών από την «Thales Nederland B.V.» και στη συνέχεια, με τη συνδρομή των συγκατηγορούμενων και άλλων προσώπων για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο, επιχείρησε να νομιμοποιήσει το ποσό των 2.437.962 ευρώ.

Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει ζητήσει την καταδίκη και των τριών κατηγορουμένων σημειώνοντας: «Το συνολικό ποσό που παρέδωσε ο κ. Παπαντωνίου στον κ. Μπάρδη ήταν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά έπρεπε να αποκτήσουν μια νομιμοφάνεια, γι’ αυτό έγινε επένδυση σε ένα ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτο επίπεδο παρέδωσε τα αναφερόμενα ποσά στον κύριο Μπάρδη που τα μετέφερε διαδοχικά μέσω τράπεζας στην τράπεζα και στη συνέχεια το ποσό αυτό επενδύθηκε σε ένα ομόλογο, που είχε τον ρόλο του ξεπλύματος. Με τη ρευστοποίηση του ομολόγου θα αιτιολογούσε το χρήμα […]

Το Δημόσιο ζημιώθηκε με 381 εκατομμύρια. Η δουλειά μπορούσε να γίνει τζάμπα, από τα κονδύλια του Πολεμικού Ναυτικού, στις εγκαταστάσεις του. Όφειλε ο κατηγορούμενος όταν ανέλαβε υπουργός να σταματήσει το πρόγραμμα, έστω και αν είχε υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. Όφειλε να το σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας, γιατί ήταν πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν σε δέκα χρόνια, με τις φρεγάτες να είναι σε χειρότερη κατάσταση πλέον».

Πλέον αναμένονται οι αγορεύσεις των δικηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης και η απόφαση του δικαστηρίου.

Με μάρτυρα κατηγορίας τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Στις 16 Σεπτεμβρίου -μετά από αναβολή- ξεκινάει η δίκη των δύο κατηγορουμένων για μεμονωμένες επιθέσεις σε γραφεία και μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έχουν απέναντί τους ως Πολιτική Αγωγή τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, και μάρτυρα κατηγορίας τον επίσης καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 40 και 41 ετών σήμερα, κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτής τους αποδίδονται ενέργειες από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2019 με στόχο χώρους και μέλη της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η οργάνωση ονομάζεται «Ταξιαρχία».

Ξανά στο εδώλιο η Ρούλα Πισπιρίγκου

Η καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου σε ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος της κόρης της, Τζωρτζίνας, ήταν η αρχή της εμπλοκής της κατηγορούμενης με τη Δικαιοσύνη.

Πριν ακόμα εκδικαστεί η έφεση γ’ αυτό το κακούργημα, έχει ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης των θανάτων των δύο μικρότερων παιδιών της, της 3,5 ετών Μαλένας το 2019 και της μόλις έξι μηνών Ίριδας το 2021.

Δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Σεπτεμβρίου με τις καταθέσεις των ιατροδικαστών, οι γνωματεύσεις των οποίων είναι εξαιρετικά ενοχοποιητικές για τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ειδικότερα, στο 13σέλιδο πόρισμα των κορυφαίων ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα αποδίδεται σε ασφυξία ο θάνατος των δύο παιδιών. Οι δύο πραγματογνώμονες της Εισαγγελίας διαπιστώνουν ότι «ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου». Στη Μαλένα είχαν εντοπιστεί «εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά» και στην Ιριδα «κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου/άνω χείλους στόματος […] σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος».

Η υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη

Στις 18 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης trafficking με θύμα μια 19χρονη στην Ηλιούπολη. Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ένας αστυνομικός που πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπου με οριακή πλειοψηφία (4-3).

Εισαγγελέας για υπόθεση trafficking Ηλιούπολη

eurokinissi

Στον αστυνομικό αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και η ποινή της κάθειρξης 5,5 ετών κατά συγχώνευση, που του επιβλήθηκε, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Εφετείο και για τον Πολύκαρπο Γεωργιάδη

Στις 7 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η δευτεροβάθμια δίκη του Πολύκαρπου Γεωργιάδη, ο οποίος πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών με αναστολή.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 ύστερα από έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε αποθήκη που νοίκιαζε στο όνομά του στο Κουκάκι, όπου βρέθηκε μία τσάντα με ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητών και φυσιγγίων. Προηγήθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα στην ΕΛ.ΑΣ. το οποίο τον στοχοποιούσε. Προφυλακίστηκε επειδή το πλημμέλημα της απλής κατοχής εκρηκτικών και πυρομαχικών αναβαθμίστηκε στο κακούργημα της «κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος ή τροφοδοσία ομάδων, οργανώσεων, ενώσεων προσώπων κ.λπ.».

Κατά την απολογία του, υποστήριξε ότι την ευθύνη για τα εκρηκτικά έχει αναλάβει ο Βασίλης Παλαιοκώστας (συγκατηγορούμενός του στην απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά) και ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατοχή.

Έντεκα κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Στις 4 Νοεμβρίου –ύστερα από αναβολή– θα βρεθούν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι έντεκα συλληφθέντες που κατηγορούνται για τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου 2021 στη Νέα Σμύρνη κατά τη διάρκεια μαζικής πορείας, όπου προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και πολλοί διαδηλωτές.

Στο εδώλιο θα καθίσουν έντεκα από τους αρχικά δώδεκα κατηγορούμενους για τον τραυματισμό του αστυνομικού και τα επεισόδια, αφού ένας εξ αυτών, γνωστός ως «Ινδιάνος»,  αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από επτά μήνες στη φυλακή χωρίς να υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης και στις δίκες 2024-2025

Στις 11 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με κατηγορούμενο τον Πέτρο Φιλιππίδη. Ο γνωστός ηθοποιός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη οκτώ ετών για δύο απόπειρες βιασμού, αλλά κηρύχθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για το κακούργημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Βρίσκεται εκτός φυλακής επειδή του χορηγήθηκε αναστολή στην έκτιση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Φιλιππίδης

Eurokinissi

Η δευτεροβάθμια δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου 2024 αλλά αναβλήθηκε επειδή δεν μπορούσαν να παραστούν οι δικηγόροι του κατηγορούμενου. Εκείνη τη μέρα ήταν η πρώτη φορά ο Πέτρος Φιλιππίδης μίλησε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος της δικαστικής αίθουσας: «Ήρθα να σας πω μια καλημέρα και όταν τελειώσει η υπόθεση αυτή θα τα πούμε όλα».

Δίκη από την αρχή για την οικογένεια Καττή

Στις 5 Δεκεμβρίου έχει οριστεί να ξεκινήσει από την αρχή η δίκη για τη συμμετοχή διαδηλωτών στην απαγορευμένη από την κυβέρνηση συγκέντρωση-πορεία για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 2020. Πρόκειται για τους τότε φοιτητές Ορέστη Καττή, Λυδία Καττή, Νικόλα Καβακλή και τον εργαζόμενο Μάκη Λιβάνη. Κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα: διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, εξύβριση, παραβίαση μέτρων covid-19, επικίνδυνη σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της αρχής.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η δίκη ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 2021, περίπου έναν χρόνο μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων και, ύστερα από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, έφτασε στο σημείο να σταματήσει την τελευταία μέρα και ενώ αναμενόταν η απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό συνέβη επειδή παύθηκε από τα καθήκοντά της η πρόεδρος της έδρας εξαιτίας καθυστερήσεων σε υποθέσεις που αναλάμβανε. Το αποτέλεσμα είναι η δίκη να ξεκινήσει από το μηδέν και εν τω μεταξύ οι κατηγορούμενοι να βρίσκονται σε μακροχρόνια δικαστική ομηρία.

Δύο κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Στις 20 Ιανουαρίου 2025, τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη για τις συνθήκες θανάτου του. Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας θα κάτσουν δύο αλιείς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία του Σήφη Βαλυράκη, από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες επέβαιναν σε αλιευτικό και παρεμπόδισαν την πορεία του φουσκωτού του πρώην υπουργού ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Στη συνέχεια, κατηγορούνται ότι τον χτύπησαν με ξύλινο κοντάρι, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στη θάλασσα και να βρει τραγικό θάνατο.

Υπόθεση Βαλυράκη

EUROKINISSI

Αρχικά η υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού είχε μπει στο αρχείο καθώς η Εισαγγελία Χαλκίδας, αφού έλαβε εξηγήσεις από τους δύο υπόπτους, είχε αποφανθεί ότι έπρεπε να απορριφθεί ως «ουσία αβάσιμη» η μήνυση της οικογένειας Βαλυράκη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Για την οικογένεια είχε μείνει μια τελευταία ελπίδα: να προσφύγει στην Εισαγγελία Εφετών κατά της διάταξης αρχειοθέτησης.

Η εμπεριστατωμένη προσφυγή των δικηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα η δικογραφία να διαβιβαστεί ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και στη συνέχεια να χρεωθεί σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος μελέτησε το υλικό και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία. Έτσι η δικογραφία έφτασε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που παρέπεμψε τους δύο κατηγορούμενους σε δίκη.

Σε δίκη για τρεις από 55 επιθέσεις

Για τρεις επιθέσεις –η μία είναι η επίθεση με γκαζάκια στο Ίδρυμα Μητσοτάκη– παραπέμπονται να δικαστούν στις 24 Ιανουαρίου 2025 τέσσερις κατηγορούμενοι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης με όνομα Σύντροφοι Συντρόφισσες.

Τον Νοέμβριο του 2021 η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών πρότεινε τη μη παραπομπή των τεσσάρων κατηγορουμένων σε δίκη καθώς, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Όμως το Συμβούλιο παρέπεμψε και τους τέσσερις κατηγορούμενους σε δίκη για τρεις από τις αρχικά 55 (!) επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνταν.

Ζητείται δικαίωση για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη

Το δρόμο για το ακροατήριο θα πάρει το νέο δικαστικό έτος η δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη καθώς ολοκληρώνονται σταδιακά οι δύο βασικές δικογραφίες για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους.

Το βασικό σκέλος που αφορά τη δικογραφία για το δυστύχημα, την οποία χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης στη Λάρισα, αναμένεται να οδηγηθεί στο ακροατήριο εντός του δικαστικού έτους 2024-2025 αφού πλέον ο ανακριτής έχει στα χέρια όλες τις απαντήσεις που εκκρεμούσαν το προηγούμενο διάστημα.

Ποινική δίωξη κατά της προέδρου της ΡΑΣ

(EUROKINISSI)

Ταυτόχρονα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση βρίσκεται και η ανάκριση που αφορά τη σύμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. με ποσοστό 85%, και την αδυναμία ολοκλήρωσής της.

Στους κατηγορούμενους, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 23, έχουν αποδοθεί πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν σε συνεχείς παρατάσεις της σύμβασης. Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και νόμιμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της αναδόχου κοινοπραξίας. Κατά περίσταση, κατηγορούνται για απάτη σχετικά με τις επιχορηγήσεις, απιστία, ηθική αυτουργία σε αυτή και ψευδή βεβαίωση.

Σύμφωνα με την κατηγορία, εάν η σύμβαση είχε ολοκληρωθεί -όπως προβλεπόταν- το 2018, η τραγωδία των Τεμπών θα είχε αποφευχθεί λόγω των συστημάτων ασφαλείας.

O Ηλίας Κασιδιάρης και οι Σπαρτιάτες

Δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι οι κατηγορούμενοι για το πλημμέλημα της εξαπάτησης εκλογέων. Οι υπόλοιποι που θα κάτσουν στο εδώλιο είναι 11 πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» και ένας δικηγόρος, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε εξαπάτηση εκλογέων.

Στις 16 Ιουλίου 2024 το δικαστήριο οδηγήθηκε σε αναβολή της δίκης επ’ αόριστον καθώς, με τις αλλαγές που έφερε ο δικαστικός χάρτης, τέτοιου είδους υποθέσεις φεύγουν από την αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και ανατίθενται σε Μονομελές.

Άρση ασυλίας 11 βουλευτών των Σπαρτιατών

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αφορμή για την έρευνα που διεξήγαγε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στάθηκαν οι καταγγελίες του επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Β. Στίγκα, ο οποίος αναφέρθηκε σε παρασκηνιακές και παράνομες διεργασίες για την ανατροπή της αρχηγίας στο κόμμα, εμπλέκοντας και τον Ηλ. Κασιδιάρη.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης με το σκεπτικό ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης υπήρξε ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών και καθοδηγητής των υποψήφιων βουλευτών με τους οποίους είχε συχνές επαφές. Οι κατηγορούμενοι βουλευτές είναι οι Αθ. Χαλκιάς, Χαρ. Κατσιβαρδάς, Γ. Μανούσος, Αλ. Ζερβέας, Ιω. Δημητροκάλλης, Διον. Βαλτογιάννης, Γ. Ασπιώτης, Μιχ. Γαυγιωτάκης, Ιω. Κοντής, Π. Δημητριάδης και Κων. Φλώρος (νυν ανεξάρτητος βουλευτής).

Ο πατήρ Αντώνιος και τα κακουργήματα

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα βρεθεί το νέο δικαστικό έτος ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, πατήρ Αντώνιος, για την υπόθεση σεξουαλικών πράξεων σε βάρος δύο αγοριών φιλοξενούμενων σε δομές της Οργάνωσης.

Με το υπ’ αριθμόν 2432/ 2024 βούλευμα το δικαστικό συμβούλιο παρέπεμψε τον κατηγορούμενο σε δίκη για κατηγορίες που αφορούν «κατάχρηση ανηλίκων με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση». Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι σύμφωνη με την πρόταση του εισαγγελέα Δημήτρη Νομικού, ο οποίος είχε ζητήσει την παραπομπή του Αντώνιου Παπανικολάου σε δίκη κρίνοντας ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής ικανές να στηρίξουν δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία κατά του κατηγορουμένου».

Π. Αντώνιος

kivotostoukosmou.org

Παράλληλα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας είναι σε εξέλιξη η δίκη του πατρός Αντώνιου και επτά εργαζομένων σε δομές της Κιβωτού για τα πλημμελήματα που αφορούν τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση τροφίμων. Η ακροαματική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο και με το νέο δικαστικό έτος αναμένεται να μπει στο στάδιο των απολογιών.

Απόστολος Λύτρας εναντίον Σοφίας Πολυζωγοπούλου

Με μια διαφορετική ιδιότητα, αυτή του κατηγορούμενου και όχι του ποινικολόγου, θα βρεθεί ο Απόστολος Λύτρας ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η υπόθεση αφορά την καταγγελία της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, για άγριο ξυλοδαρμό της, για την οποία ο Απ. Λύτρας προφυλακίστηκε στις 20 Ιουνίου κατηγορούμενος για το κακούργημα της σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του ισχυρίστηκε: «Όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο αρχίσαμε να λογομαχούμε και καθόσον οδηγούσα με το δεξί μου χέρι τη χτύπησα προφανώς στο πρόσωπο χωρίς να γνωρίζω το σημείο και χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση να της προκαλέσω την οποιαδήποτε βλάβη […] Λίγα μέτρα πιο κάτω είχε ένα άνοιγμα ο δρόμος όπου σταμάτησα να συζητήσουμε. Πίσω ήρθε ένα άλλο αυτοκίνητο και έτσι συνέχισα να οδηγώ ενώ συνεχιζόταν ο λεκτικός διαπληκτισμός. Τη χτύπησα με το δεξί μου χέρι από τη θέση του οδηγού κι αυτή στη θέση του συνοδηγού, χωρίς να έχω πρόθεση να της προκαλέσω την οποιαδήποτε βλάβη. Και η ίδια γνωρίζει ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση. Πήγαμε προς το σπίτι και είπαμε και οι δύο να πάμε σε νοσοκομείο προληπτικά».

Ωστόσο, ο γιατρός που είχε εφημερία και εξέτασε την κυρία Πολυζωγοπούλου διαπίστωσε σοβαρά τραύματα και κάλεσε την αστυνομία.

μηνύματα της ομαδικής συνομιλίας

eurokinissi

Αρχικά ο Απ. Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, όμως προφυλακίστηκε όταν κρίθηκε ότι τους παραβίασε επικοινωνώντας μέσω διαδικτυακής εφαρμογής με τη σύζυγό του και στέλνοντας στο σπίτι την κόρη του και την πρώην γυναίκα του. Σύμφωνα με τη μήνυση της κυρίας Πολυζωγοπούλου, ο πρώην συνεργάτης και δικηγόρος και η πρώην σύζυγος του κ. Λύτρα ενήργησαν ως όργανα με την πειθώ, τις προτροπές και τη φορτικότητα του Απόστολου Λύτρα, με συνέπεια να έχει καταστεί ο ίδιος ηθικός αυτουργός των πράξεών τους, αλλά και αυτουργός της παραβίασης της διάταξης των περιοριστικών όρων.

Δίκες 2024-2025: Αστυνομικοί για την προστασία στον Μ. Φουρθιώτη

Σε δίκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος έχουν παραπεμφθεί 17 πρώην κορυφαία στελέχη της ΕΛΑΣ και εν ενεργεία αξιωματικοί σχετικά την υπόθεση της πολυάριθμης αστυνομικής φύλαξης που είχε διατεθεί στον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη.

Ανάμεσα στους 17 κατηγορούμενους που έλαβαν κλητήριο θέσπισμα είναι ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ακόμη δύο αντιστράτηγοι εν αποστρατεία, καθώς και τα μέλη της επιτροπής της ΓΑΔΑ που την περίοδο 2020-2021 είχαν γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα του Μένιου Φουρθιώτη για διάθεση αστυνομικής φύλαξής του.

Μένιος Φουρθιώτης

EUROKINISSI

Αφετηρία της έρευνας, την οποία διεξήγαγε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ήταν σχετική καταγγελία που υποβλήθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 η ηγεσία της ΕΛΑΣ διέθεσε συνολικά για τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη τέσσερις αστυνομικούς, δύο συνοδευτικά οχήματα (μία μοτοσικλέτα και ένα αυτοκίνητο) και 24ωρη φύλαξη του σπιτιού του, χωρίς το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ