Siemens 21 χρόνια μετά: Επιτέλους δικαστική απόφαση, με πιθανές αθωώσεις ελέω νέου Ποινικού Κώδικα

Μια δικαστική απόφαση που άργησε 13 χρόνια, δηλαδή αφορά αδικήματα που τελέστηκαν (προ 21 ετών) από το 1998-2005 , για ένα σούπερ σκάνδαλο το οποίο απασχόλησε επί μακρόν το πολιτικό  σκηνικό της χώρας  , αναμένεται να εκδοθεί σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Μια απόφαση δε , που θα είναι εναρμονισμένη – εκ των […]

NEWSROOM
Siemens 21 χρόνια μετά: Επιτέλους δικαστική απόφαση, με πιθανές αθωώσεις ελέω νέου Ποινικού Κώδικα

Μια δικαστική απόφαση που άργησε 13 χρόνια, δηλαδή αφορά αδικήματα που τελέστηκαν (προ 21 ετών) από το 1998-2005 , για ένα σούπερ σκάνδαλο το οποίο απασχόλησε επί μακρόν το πολιτικό  σκηνικό της χώρας  , αναμένεται να εκδοθεί σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Μια απόφαση δε , που θα είναι εναρμονισμένη – εκ των πραγμάτων- με την άποψη που επί χρόνια καλλιεργήθηκε στην κοινή γνώμη: Πως η διερεύνηση της υπόθεση Siemens αποτελεί ουσιαστικά ένα φιάσκο. Ένα πολιτικό και δικαστικό φιάσκο.

Αθωώσεις και παραγραφές

Οι 54 κατηγορούμενοι, για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, είναι σχεδόν δεδομένο πως θα απαλλαγούν  για το αδίκημα της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Κι αυτό γιατί στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος συνεπώς το αδίκημα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος για τους κατηγορουμένους . Το πλημμέλημα όμως μετά από τόσα χρόνια είναι πράξη περιγεγραμμένη. Και βέβαια μη βιαστεί κανείς να πεί πως φταίει ο νέος κώδικας, γιατί είναι προφανές πως οι αλλαγές μετά από 70 χρόνια ηταν επιβεβλημένο να γίνουν και επίσης ηταν αναμενόμενο πως θα καταλάμβαναν και εκκρεμείς υποθέσεις αφού δεν ηταν δυνατόν να γίνουν σε «νεκρό χρόνο». Η κριτική όμως εχει να κάνει με το γεγονός ότι η δικαστική «διερεύνηση» της υπόθεσης διαρκεί 13 χρόνια για αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν πριν από 21 χρόνια!

Η πρόταση της Εισαγγελέα

Η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά στην αγόρευσή της (την έκανε δυο φορές, μια πριν ,και μια μετά τις αλλαγές των κωδίκων) στην αγόρευσή της, άφησε αιχμές κατά του νομοθέτη για τις αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα σχετικά με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας. Σε αυτή πρότεινε την απαλλαγή και των 54 κατηγορουμένων για το αδίκημα της δωροδοκίας. Πρότεινε όμως  την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους της υπόθεσης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα(ξέπλυμα χρήματος).

Η εισαγγελέας επανήλθε με νέα πρόταση μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα, όπως όπως είχε κάνει και στην πρώτη αγόρευσή της, ζητησε να απαλλαγεί ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος. Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε οτι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, “η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο” καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει. Ως εκ τούτου το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί είπε η εισαγγελέας.

Η δωροδοκία

Η εισαγγελέας άσκησε κριτική στις διατάξεις του νέου κώδικα καθώς με αυτές έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου (ότι πήραν χρήματα από τη Ζήμενς για την περίφημη σύμβαση 8002). Κι αυτό γιατί με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, κατά την κρίση της οι πράξεις τους ( δωροδοκία) “δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα” είπε η κ. Σκεπαρνιά, αφήνοντας παράλληλα αιχμές σε βάρος του νομοθέτη , ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ δηλαδή των στελεχών της Ζήμενς) “αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους”.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Για ποιους ζήτησε ενοχή

Για 22 εκ των κατηγορουμένων ωστόσο η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ