Siemens: τρεις εντός της φυλακής… τέσσερις εκτός Ελλάδας και οι υπόλοιποι ελεύθεροι με το… αζημίωτο
Οι “μίζες” στις οποίες κατέληξε το δικαστήριο ότι διακινήθηκαν για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ με την Siemens, οδήγησαν χθες στη φυλακή τρεις από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση των “μαύρων” ταμείων του Γερμανικού κολοσσού.
Ανάμεσα τους και μία γυναίκα, η σύζυγος του εξαφανισμένου από την εποχή της διερεύνησης της υπόθεσης Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα, η οποία επιστρέφει και πάλι στην φυλακή καθώς στο στάδιο των ανακρίσεων είχε κριθεί προφυλακιστέα μαζί με τις κόρες της. Ήταν η εποχή που τα δημοσιεύματα είχαν αναλωθεί στον εγκλεισμό της οικογένειας Καραβέλα όταν ο πατήρ και σύζυγος λίγο πριν δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή έκανε τραπεζικές αναλήψεις των λογαριασμών του και εξαφανίστηκε. Άλλα δύο πρώην στελέχη οι Πρόδρομος Μαυρίδης και Γιώργος Σκαρπέλης οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 15ετείς καθείρξεις θα οδηγηθούν σήμερα στις φυλακές προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους μέχρι να δικαστούν στο Εφετείο. Τις ίδιες ποινές καθώς και την ίδια ποινική μεταχείριση όσον αφορά στην αναστολή επιφύλαξε το δικαστήριο και για το πρώην ισχυρό άνδρα της θυγατρικής Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά και τον καταζητούμενο Χρήστο Καραβέλα, οι οποίοι δεν θα εκτίσουν την ποινή τους γιατί απλούστατα δεν βρίσκονται στην χώρα μας. Ο πρώτος ζει στη Γερμανία, χώρα στην οποία κατέφυγε έχοντας λάβει προθεσμία από τον ανακριτή χρησιμοποιώντας το Γερμανικό διαβατήριο λόγω της διπλής υπηκοότητας που διαθέτει. Ο δεύτερος που αγνοείται – τουλάχιστον στις αρχές – η τύχη του φέρεται να βρίσκεται σε κάποιο μακρινό ή απίθανο προορισμό.
Το ίδιο ισχύει και για τους Φάνη Λυγινό που δεν είναι εδώ, και τον Ζαν Κλώντ Οσβαλντ που διέφυγε επίσης στο εξωτερικό παραβιάζοντας το “βραχιολάκι” με το οποίο είχε αποφυλακιστεί.
Για για τους γερμανούς υπηκόους πρώην στελέχη της μητρικής Siemens δόθηκε αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, ενώ σε δυο από αυτούς επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ. Το ίδιο αποφάσισε το δικαστήριο και για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ επιβάλλοντας χρηματικές εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα, χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ στον καθένα επιβλήθηκαν και στους επιχειρηματίες Γιώργο Λέτσα και Αλέξανδρο Καλδή.
Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν σε Γερμανούς υπηκόους, άλλοτε υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού, όπως οι Εντουαρτ Πίρερ σε 15 χρόνια,τον Τόμας Κάνσουιντ 13 χρόνια και στους Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν, Φρανς Ρίχτερ, 7 χρόνια κάθειρξη στον καθένα. Επίσης σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ επιβλήθηκαν ποινές από 15 ως 12 χρόνια ( Γιώργος Σκαρπέλης, Νικόλας Νίντος, Γιώργος Αργυρόπουλος, Δημ. Γυφτόπουλος, Δημ.Κουβάτσος, Παν.Νικάκης).
Οι επιχειρηματίες Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό σύννομου βίου), ενώ οι τραπεζικοί Φάνης Λυγινός καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, ο Ζαν Κλόντ Οσβαλντ σε 14 και η Μάρθα Καραβέλα σε 13 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ότι λίγο πριν το δικαστήριο προχωρήσει σε ολιγοήμερη διακοπή της δίκης προκειμένου να καταλήξει επί των ποινών η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά, με την παραδοχή ότι η εκδικαζόμενη υπόθεση της Siemens αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκιών στη χώρα μας», είχε προτείνει την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου σε δύο χρηματιστές με παρένθετο ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη σε 5 Γερμανούς κατηγορούμενους, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας.
Τη διαπίστωση αυτή είχε επαναλάβει και σε άλλα στάδια της ακροαματικής διαδικασίας η εισαγγελέας Εφετών είχε εισηγηθεί στην έδρα να επιβληθούν ποινές που ξεκινούν από τα 7 έτη και φτάνουν στην ανώτατη προβλεπόμενη βάση του νέου Ποινικού Κώδικα, τα 15 έτη.
Σε αυτούς που κατά την εισαγγελέα είχαν «ιθύνοντα ρόλο σε αξιόποινες πράξεις με συμμετοχή πολλών προσώπων» περιλαμβάνονται ο απόντας Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλλας, ο Πρόδρομος Μαυρίδης και τρία πρώην στελέχη του ΟΤΕ. Τη χαμηλότερη ποινή των 7 ετών η εισαγγελέας πρότεινε για όσους έλαβαν ελαφρυντικά, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική εισήγηση που ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών μόνο για δύο κατηγορούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο μετά από ακροαματική διαδικασία σχεδόν τριών χρόνων κατέληξε στην ενοχή 22 από τους συνολικά 54 κατηγορούμενους για την υπόθεση. Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που είχε κατηγορηθεί στη δίκη αυτή για ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα τα οποία, όπως είχε πει από την αρχή, έδωσε στο κομματικό ταμείο, απαλλάχθηκε, διότι το αδίκημά του, πέραν όλων των άλλων, έχει παραγραφεί.
Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων από την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης μέχρι το ακροατήριο είχαμε πολύκροτες φυγοδικίες, με τον πρώην σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς αποκαλύπτονται οι σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων στον γερμανικό κολοσσό μέσω δωροδοκιών, απανωτές αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσης, ακόμη και επειδή δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη στη χώρα μας, αλλά και με μια ακόμη απόδραση, του Ελβετικού κατηγορουμένου Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, που κατέστρεψε το σύστημα γεωεντοπισμού με το οποίο είχε αποφυλακιστεί και εξαφανίστηκε.
Υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς τον τότε υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλη, ο οποίος δικάστηκε μόνος του και καταδικάστηκε -και σε δεύτερο βαθμό- σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την μέρα.
Η δωροδοκία «γλίστρησε» από τις πλάτες των κατηγορουμένων λόγω παραγραφής, καθώς το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Οι τελευταίες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα μετέτρεψαν και πάλι τη δωροδοκία υπαλλήλου σε κακούργημα, πλην όμως το δικαστήριο κρίνει στη βάση της αρχής ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι ευμενέστερες διατάξεις.
Ετσι, οι συνολικά 54 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από τους δικαστές, οι οποίοι επιπροσθέτως δεν δέχτηκαν κανέναν από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του Μιχάλη Χριστοφοράκου περί έλλειψης διττού αξιόποινου και συνδρομής δεδικασμένου που διατυμπάνιζε μέσω των συνηγόρων του όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας εξασφαλίσει τη… γερμανική «ασυλία».
Υπενθυμίζεται, οτι κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα 22 κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα, αθωώθηκαν πέντε και απηλλάγησαν οι υπόλοιποι 27 κατηγορούμενοι από το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου.
Αθώοι για το ίδιο αδίκημα κηρύχθηκαν οι: Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης. Ακόμη, απηλλάγησαν από το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα λόγω παραγραφής (παύση ποινικής δίωξης) οι Ελληνες και Γερμανοί κατηγορούμενοι στελέχη της Siemens, ανάμεσά τους οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ κ.ά. Επίσης έπαυσε η δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου για τους Μ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία.
Επιπλέον για τον ίδιο λόγο απηλλάγησαν για το αδίκημα της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα τα 13 αρχικώς κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ, ενώ έπαυσε και πάλι λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για τον πάλαι ποτέ «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 πρόσωπα – συμπεριλαμβανομένων των αρχικώς κατηγορούμενων επιχειρηματιών και τραπεζικών, ανάμεσα στους οποίους οι Φάνης Λυγινός και Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr