Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Στον “πάγο” έβαλε Δικαστήριο διεκδίκηση αποκλειστικής άσκησης επιμέλειας από μητέρα – Η δικαίωση για τον πατέρα που ορίζει εναλλασσόμενη κατοικία του ανήλικου

Και οι δύο απειλούνται σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της συνεπιμέλειας με χρηματική ποινή ποσού 1.000 ευρώ υπέρ του αντιδίκου του και προσωπική κράτηση διάρκειας 30 ημερών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον “πάγο” έβαλε Δικαστήριο διεκδίκηση αποκλειστικής άσκησης επιμέλειας από μητέρα – Η δικαίωση για τον πατέρα που ορίζει εναλλασσόμενη κατοικία του ανήλικου freepik

Μία νέα δικαστική δικαίωση για πατέρα για συνεπιμέλεια, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με οριστική του απόφαση απέρριψε το αίτημα της μητέρας για αποκλειστική επιμέλεια του ανήλικου γιου τους.

Σύμφωνα με την αρχική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων είχε ανατεθεί προσωρινά η επιμέλεια από και στους δύο γονείς του, ενώ είχε παραχωρηθεί και η χρήση του σπιτιού όπου διέμεναν στην μητέρα.

Ωστόσο, στη συνέχεια ακολούθησε η διεκδίκηση από τη μητέρα της αποκλειστικής επιμέλειας και του πατέρα, ο οποίος ήθελε να παραμείνει το καθεστώς της συνεπιμέλειας, όπως είχε οριστεί.

Τον «γόρδιο δεσμό» έλυσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου με οριστική απόφαση έκρινε την ανάγκη συνεπιμέλειας του ανηλίκου. Όπως αναφέρεται στη δικαστική διαδικασία, το ζευγάρι τέλεσε νόμιμα θρησκευτικό γάμο την 12-12-2009 από τον οποίο απέκτησαν ένα τέκνο τον .  που γεννήθηκε την 13-07-2011.

Παρά ταύτα, η έγγαμη συμβίωσή τους διασπάσθηκε τον Αύγουστο του έτους 2018 και σύμφωνα με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων «η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου τους από κοινού και στους δύο γονείς του, παραχωρήθηκε η χρήση της οικογενειακής στέγης στην ενάγουσα και υποχρεώθηκε ο εναγόμενος να καταβάλει ως συνεισφορά του στη μηνιαία διατροφή του ανηλίκου τέκνου τους το ποσό των 350,00 ευρώ».

Νέα δικαστική δικαίωση πατέρα για συνεπιμέλεια: «Όχι» είπε το Ειρηνοδικείο Αθηνών για αποκλειστική επιμέλεια από τη μητέρα

Στην προσφυγή της η μητέρα ζητούσε «να ανατεθεί στην ίδια, οριστικά, η αποκλειστική άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του ανωτέρω ανηλίκου τέκνου της, καθόσον δεν είναι δυνατή η εξακολούθηση από κοινού και εξίσου με τον εναγόμενο της άσκησης της επιμέλειάς του επειδή τούτο επιβάλλεται από το βέλτιστο συμφέρον του, καθώς είναι καταλληλότερη από τον εναγόμενο ως προς τη διαπαιδαγώγηση του τέκνου τους και στενότερα συνδεδεμένη με αυτό».

Όντως, αναφέρεται στην απόφαση «αποδείχθηκε ότι η μητέρα του ανηλίκου τέκνου, η οποία διαμένει με αυτό, διαπνέεται από αισθήματα αμέριστης αγάπης για αυτό, το φροντίζει με ιδιαίτερη στοργή, αφοσίωση και τρυφερότητα, επιδεικνύοντας το μέγιστο ενδιαφέρον, είναι δε ικανή και άξια να το διαπαιδαγωγήσει με ηθικές αρχές, συμβάλλοντας θετικά στην ομαλή ψυχοσωματική και πνευματική του ανάπτυξη.

Παράλληλα, όμως, τονίζεται πως «αποδείχθηκε ότι ο πατέρας του ανηλίκου τέκνου έχει ανταπεξέλθει στο γονεϊκό του καθήκον, κατά την ανατροφή του, χωρίς να αμφισβητούνται τα συναισθήματα αγάπης, προσφοράς και τρυφερότητας που αισθάνεται για το τέκνο του. Εξάλλου, και οι κατοικίες των διαδίκων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, σε κάθε σπίτι δε, το ανήλικο τέκνο έχει το δικό του παιδικό δωμάτιο και ο ίδιος, φυσικά, στην ηλικία που βρίσκεται, διαμορφώνει τώρα στην ψυχοσύνθεσή του το οικείο περιβάλλον του και πρέπει να συναναστρέφεται, εξίσου, και με τους δυο γονείς του και να περνά τον ίδιο χρόνο με κάθε έναν από αυτούς, τόσο στην διάρκεια της ημέρας, όσο και στην διάρκεια του μήνα».

δικαστική δικαίωση πατέρα για συνεπιμέλεια

EUROKINISSI

«Και οι δύο γονείς τρέφουν αισθήματα αγάπης προς το παιδί», λέει το Δικαστήριο

«Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, αποδεικνύεται ότι οι διάδικοι τρέφουν δυνατά αισθήματα αγάπης και αφοσίωσης προς τον ανήλικο υιό τους, του οποίου ασκούν, από κοινού, την γονική μέριμνα και οι οποίοι οφείλουν να φροντίζουν για την ομαλή ανάπτυξη και το καλό του, αποφεύγοντας, προς τούτο, έριδες και διαπληκτισμούς μεταξύ τους. Άλλωστε, οι ίδιοι έχουν πλήρη συνείδηση του γονεϊκού τους ρόλου και ασκούν προσηκόντως και ικανοποιητικά τα καθήκοντα που τους επιβάλλονται και απορρέουν από την ιδιότητά τους αυτή και επιτελούν το έργο τους πρόθυμα και αγόγγυστα, ανταποκρινόμενοι με στοργή και υπομονή στις υλικές και συναισθηματικές ανάγκες του ανήλικου τέκνου τους, ενώ και οι ίδιοι, ως κοινωνικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι, με ευπρεπή συμπεριφορά και συγκροτημένο χαρακτήρα, λόγω της προσωπικότητάς τους και της παιδαγωγικής καταλληλότητάς τους, ως γονέων (ΑΠ 1393/2017, ΑΠ 317/2015 και ΑΠ 957/2007 Τ.Ν.Π. ΝΟΜΟΣ), παρέχουν τα εχέγγυα για την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του. Ενόψει της καταλληλότητας και των δύο γονέων – σε συνδυασμό με το ότι δεν διαθέτουν κάποιον άλλο κατιόντα, ο οποίος να χρήζει επιμέλειας» αναφέρεται.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Βάσει των δεδομένων αυτών «το Δικαστήριο κρίνει ότι το συμφέρον του ανηλίκου, σε μία υπεύθυνη, ανεξάρτητη και ψυχικά υγιή προσωπικότητα, επιβάλλει, στην κρίσιμη ηλικία που βρίσκεται, να συμβιώνει, τόσο με την μητέρα του όσο και με τον πατέρα του και, ακολούθως, αφού έτσι προκαλείται η μικρότερη δυνατή διατάραξη του τρόπου ζωής του, πρέπει να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας του προσώπου αυτού, από κοινού στην μητέρα και στον πατέρα του και να οριστεί τόπος κατοικίας του τέκνου ο τόπος κατοικίας του γονέα με τον οποίο κάθε φορά θα διαμένει, δηλαδή με εναλλαγή του τόπου διαμονής, οπότε οι γονείς θα ασκούν από κοινού την επιμέλεια του τέκνου τους (συνεπιμέλεια)».

Μάλιστα, ορίζει και ποινές σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της απόφασης συνεπιμέλειας, καθώς απειλούνται με χρηματική ποινή ποσού 1.000 ευρώ υπέρ του αντιδίκου του και προσωπική κράτηση διάρκειας 30 ημερών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ