Στον Άρειο Πάγο η αναίρεση Αμβροσίου για το κείμενο που αποκαλούσε τους ομοφυλόφιλους «αποβράσματα» 

Οκτώ μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και τέσσερα χρόνια μετά το γνωστό πόνημα του στο διαδίκτυο, περί ομοφυλοφιλίας και άλλων δαιμονίων… όπου αποκαλούσε τους ομοφυλόφιλους “αποβράσματα”,  ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Πρόκειται για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αιγίου, με τη οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση […]

NEWSROOM

Οκτώ μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και τέσσερα χρόνια μετά το γνωστό πόνημα του στο διαδίκτυο, περί ομοφυλοφιλίας και άλλων δαιμονίων… όπου αποκαλούσε τους ομοφυλόφιλους “αποβράσματα”,  ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Πρόκειται για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αιγίου, με τη οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή, όταν μετά την εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης ο Μητροπολίτης κάθισε και πάλι στο εδώλιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορική μίσους. Μεταξύ των πολλών άλλων που έγραφε στο επίμαχο κείμενο, ανέφερε για τους ομοφυλόφιλους “αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι. Φτύστε τους. Η ομοφυλοφιλία είναι κακούργημα είναι αμαρτία, εξευτελισμένοι άνθρωποι του σκότους κ.α.

Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ακόμα και η εισαγγελέας της έδρας παρά την αθωωτική για τον Μητροπολίτη, τότε πρόταση της δεν άφησε ασχολίαστα τα λεγόμενα της ανάρτησης του κατηγορούμενου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το επίμαχο δημοσίευμα, “τουλάχιστον κατά το μέρος που αποτελεί τμήμα του κατηγορητηρίου, βρίθει προσβλητικών και απαξιωτικών εκφράσεων και λέξεων.

Ο λόγος του είναι ακραίος, σκληρός και απάνθρωπος. Προσωπικά ως άνθρωπο και ως πολίτη, με βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετη. Την εκφορά ενός τέτοιου λόγου θα αποδοκίμαζα ακόμα κι αν γινόταν στο πλαίσιο της ιδιωτικής ζωής κάποιου, πόσο μάλλον όταν γίνεται δημόσια από έναν θρησκευτικό λειτουργό. Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προφανώς προσβάλει την τιμή όσων ανήκουν στην συγκεκριμένη ομάδα προσώπων”.

Η ταυτότητα που βιώνει μέσα του κάθε πρόσωπο

Διατυπώνοντας το σκεπτικό της απόφασης τους οι δικαστές,  επικαλούνται την διεύρυνση του νόμου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας σημειώνοντας ότι η συμπλήρωση του νομικού πλαισίου κρίθηκε αναγκαία εν όψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, κατά τη μετάβαση της σε μια ανοιχτή κοινωνία όπου η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων , ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα θεμελιώνει το σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι δικαστές αναφέρονται  δε στην ταυτότητα φύλου, που ορίζεται ως η εσωτερική και εξατομικευμένη εμπειρία, που βιώνει βαθιά μέσα του κάθε πρόσωπο για το φύλο του, η οποία δύναται ή όχι να αντιστοιχεί στο γενετικό του φύλο, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής αίσθησης του σώματος, που μπορεί να περιλαμβάνει, σε περίπτωση ελεύθερης επιλογής, τροποποίηση της εμφάνισης του σώματος ή των λειτουργιών του με ιατρικά, χειρουργικά ή άλλα μέσα και άλλων εκδηλώσεων του φύλου, όπως της ένδυσης, της ομιλίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κίνησης ή ενέργειας.

Διεγείρει, υποκινεί προκαλεί προτρέπει

Η απόφαση δέχεται ότι ο κατηγορούμενος Μητροπολίτης διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς εξετάζοντας ως ενιαίο νοηματικό σύνολο των λεγόμενων του διέκρινε ως προφανές ότι ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος επεδίωκε να στοχοποιήσει τους ομοφυλόφιλους διεγείροντας σε βάρος τους αισθήματα εχθρότητας και μίσους, με τον προτρεπτικό του λόγο, με τον οποίο τους απέδιδε βαρύς χαρακτηρισμούς, με τους οποίους αρνιόταν σ’ αυτούς πέραν του στάτους της τιμής τους, ακόμη και αυτήν την ιδιότητα τους ως ανθρώπων, με προφανή σκοπό να άρει την όποια αναστολή εκείνων των αποδεκτών των προτροπών του, που ενδεχομένως να ήταν ενδοιαστικοί ως προς την εκδήλωση της εχθρότητας του κατά αυτής της ομάδας ανθρώπων με τόσο έντονα καταφρονητικό τρόπο, λέγοντας φτύστε τους…

Σε άλλο σημείο της απόφασης λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός της ιδιότητας του κατηγορούμενου ως ιεράρχη, η οποία είναι πρόσφορη να προκαλέσει  στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής ιδιαίτερης εχθρότητας προς τη συγκεκριμένη ομάδα προσώπων  και είναι δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας, διασαλεύοντας την ομαλή και κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr