Από την αρχή η διαδικασία για την ηγεσία Δικαιοσύνης: Ποιοι είναι τα φαβορί- Όλα τα ονόματα
Ξεκινά από την αρχή η κυβέρνηση τη διαδικασία για την επιλογή της νέας ηγεσίας τον Άρειο Πάγο μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τα διατάγματα και να νομιμοποιήσει τις εσπευσμένες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει στην προεκλογική περίοδο νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο. Η στάση του προέδρου της Δημοκρατίας ουσιαστικά έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης η οποία κατέληξε , ως φαίνεται, να μην επιλέξει από την ήδη προϋπάρχουσα λίστα δικαστών από την προηγούμενη διάσκεψη των προέδρων, αλλά να καταρτίσει νέα από μηδενική βάση.
Δηλαδή θα προτείνει εκ νέου ανώτατους δικαστές που θα περάσουν από την ακρόαση στη Βουλή και μετά το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει. Την πρόταση θα κάνει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, ο οποίος επικουρείται από τον υφυπουργό Δημ. Κράνη (έναν άριστο γνώστη των δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης) και θα αφορά τις θέσεις του Εισαγγελέα και του Προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και την πλήρωση 3 θέσεων αντιπροέδρων του ΣτΕ (και αυτές δεν επικυρώθηκαν από τον ΠτΔ) και έξι θέσεων αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο που δεν πληρώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα στον Αύγουστο
Η διαδικασία θα είναι σύντομη αφού οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και η επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης, είναι οι απόλυτες προτεραιότητες. Ο κ. Τσιάρας μέχρι τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα έχει κάνει την πρότασή του για να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των προέδρων να ακροαστεί και να επιλέξει τους 3 επικρατέστερους, Στη συνέχεια εντός του Αύγουστου θα κληθεί το υπουργικό Συμβούλιο να επιλέξει μεταξύ αυτών.
Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ως φαβορί για τη θέση του Εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο, θέση εξαιρετικά νευραλγική φέρεται ότι αντεισαγγελέας του ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας που ουσιαστικά είναι πρώτος και στη δικαστική επετηρίδα καθώς πριν από αυτόν είναι ο Δημήτριος Δασούλας αλλά συνταξιοδοτείται του χρόνου τον Ιούνιο. Χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει να είναι ο κ. Δασούλας η επιλογή. Υψηλές πιθανότητες εχει και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης που κατέχει και αυτός υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα και πλειοψήφισε στην προηγούμενη διάσκεψη με 15 ψήφους και από την πλευρά της ΝΔ .
Πρόεδρος
Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επικρατέστερη θεωρείται η πρώτη στην επετηρίδα Αγγελική Αλειφεροπούλου ενώ υποψηφιότητες θα υπάρξουν και άλλες όπως ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ανώτατος δικαστής με μεγάλο κύρος ο οποίος όμως αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο. Δεν στερείται πιθανοτήτων πάντως και η κα Ειρήνη Καλού η οποία επίσης πλειοψήφησε στην προηγούμενη διάσκεψη των προέδρων που τελικά ακυρώθηκε.
Οι αντιπρόεδροι
Για τις θέσεις των έξι αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο οι υποψηφιότητες είναι πολλές με επικρατέστερες των αρεοπαγιτών Ιωάννη Χοϊμέ, Ασπασία Μαγιάκου και άλλοι.
Για το ΣτΕ εφόσον τηρηθεί η ιεραρχία ,όπως είπε ο πρωθυπουργός, παγώνουν οι επιλογές των συμβούλων Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα, Κωνσταντίνου Κουσούλη και Δημητρίου Μακρή για την κάλυψη των τριών κενών θέσεων των αντιπρόεδρων του ΣτΕ και θα αντικατασταθούν, κατά την επετηρίδα, οι Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Δημήτριος Αλεξανδρής και Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr