Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της απόφασης 4/2019 που έλαβε πριν λίγες ημέρες η Πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όχι μόνο αυτό της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας. Με την εν λόγω απόφαση οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.
Η αίτηση αναίρεσης
Η δανειολήπτρια υποστήριζε στην προσφυγή της ότι οι υπάλληλοι της τράπεζας ουδέποτε την ενημέρωσαν επαρκώς, ως όφειλαν, για τους κινδύνους από τη μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ζητούσε:
- α) Να αναγνωρισθεί ότι είναι άκυρος ως καταχρηστικός ο όρος της δανειακής σύμβασης που προέβλεπε ότι “ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώνει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την Τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης, είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα καταβολής”.
- β) να αναγνωρισθεί ως μόνη ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλόμενου σε ελβετικά φράγκα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, όπως ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του ποσού του δανείου, δηλαδή η ισοτιμία 1 προς 1,6215 και
- γ) να αναγνωρισθεί η ανυπαρξία της οφειλής της προς την εναγόμενη, βάσει της επίδικης δανειακής σύμβασης, καθώς και ότι η εναγόμενη ουδεμία χρηματική απαίτηση διατηρεί εναντίον της από τη σύμβαση αυτή.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τους ισχυρισμούς της δανειολήπτριας, η οποία προσέφυγε στον Άρειο Παγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης.
Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου παρέπεμψε την υπόθεση στην Πλήρη Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου δύο λόγους αναίρεσης.
Διαβάστε εδώ το ολόκληρο το σκεπτικό της απόφασης.
Πηγή: lawspost
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr