“Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση”! Το μήνυμα της Ξένης Δημητρίου προς τους εισαγγελείς λίγους μήνες πριν την αποχώρηση της

Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων εισαγγελέων στα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου τμήματος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ΤΟ 2018. Πρόκειται για το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Δια Βίου Εκπαίδευσης Εισαγγελικών Λειτουργών. Στόχος του η συμμετοχή των Ελλήνων εισαγγελέων στα επιμορφωτικά σεμινάρια της ΕΕ. Με πολυσέλιδη εγκύκλιο της (1/2019), η […]

NEWSROOM

Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων εισαγγελέων στα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου τμήματος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ΤΟ 2018. Πρόκειται για το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Δια Βίου Εκπαίδευσης Εισαγγελικών Λειτουργών. Στόχος του η συμμετοχή των Ελλήνων εισαγγελέων στα επιμορφωτικά σεμινάρια της ΕΕ.

Με πολυσέλιδη εγκύκλιο της (1/2019), η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου γνωστοποιεί  προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας την ύπαρξη του Τμήματος και τους καλεί να συμμετάσχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν εφέτος.

Ειδικότερα, η πρώτη τη τάξει εισαγγελική λειτουργός της χώρας περιγράφει στην εγκύκλιο της πως, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των ετών 2016 και 2017 για την ευρωπαϊκή δικαστική κατάρτιση,προκύπτει ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής των δικαστών και των εισαγγελέων της χώρας μας στα προγράμματα επιμόρφωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως στην έκθεση του 2016 προκύπτει ποσοστό χαµηλότερο του 5% για τους δικαστές (συνυπολογιζοµένων και των εισαγγελέων) στην εκπαίδευση τους στο δίκαιο της Ε.Ε. και περίπου 7% για τους εισαγγελείς με αποτέλεσμα η χώρα µας να κατατάσσεται στην εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών εκτός Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις των κρατών µελών.

Αντίστοιχα στην έκθεση του 2017 τα ποσοστά παρουσιάζονται να είναι χαμηλότερα του 5% για τους δικαστές (συνυπολογιζοµένων και των εισαγγελέων) στην εκπαίδευση τους  στο δίκαιο της Ε.Ε. και 5% για τους εισαγγελείς, ήτοι µειούµενο κατά 2% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Λόγω αυτής της κατάστασης η κυρία Δημητρίου επισημαίνει ότι δημιουργήθηκε το Τµήµα ∆ιεθνών Σχέσεων και ∆ια Βίου Εκπαίδευσης των Εισαγγελικών Λειτουργών.

Παράλληλα, κρίθηκε αναγκαία η συνεργασία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου µε το Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο ∆ικαστικής Εκπαίδευσης (EJTN).

Η κυρία Δημητρίου γνωστοποιεί ότι κατά το έτος 2018 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συµµετείχε ως εταίρος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα Αµοιβαίας Ανταλλαγής Εισαγγελικών Λειτουργών, διάρκειας µίας και δύο εργάσιµων εβδοµάδων, του EJTN µε την αποστολή προς τα κράτη-µέλη 21 Ελλήνων Εισαγγελέων και την αντίστοιχη υποδοχή από τα κράτη-µέλη του ∆ικτύου 21 εισαγγελέων.

Όσον αφορά το έτος 2019 η κυρία Δημητρίου τονίζει ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συμμετέχει, ως εταίρος, στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα Αµοιβαίας Ανταλλαγής του EJTN. Συγκεκριµένα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα στείλει 71 Έλληνες Εισαγγελείς όλων των βαθµών για εκπαίδευση σε κράτη µέλη του ∆ικτύου.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλεί τους εισαγγελείς να δηλώσουν ενδιαφέρον.

Να είστε υπεύθυνοι!

Την ίδια στιγμή ωστόσο η Εισαγγελέας του Αρείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους εισαγγελείς τονίζοντας τους  πως η «µη συµµετοχή σας αλλά κυρίως η µη έγκαιρη γνωστοποίηση της αδυναµίας σας να συµµετάσχετε στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραµµα ανταλλαγής, δεν αφαιρεί µόνο το δικαίωµα εκπαίδευσης κάποιου Έλληνα συναδέλφου µας σε άλλο κράτος-µέλος, αλλά ταυτόχρονα αποκλείει τη δυνατότητα εκπαίδευσης συνάδελφου µας από άλλο κράτος – µέλος της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Θα παρακαλούσαµε, στο µέλλον, επειδή, εκτός από Έλληνες Εισαγγελείς, είµαστε και Ευρωπαίοι Εισαγγελείς να αγκαλιάσουµε µε υπευθυνότητα τα ευρωπαϊκά προγράµµατα εκπαίδευσής µας και να εκµεταλλευτούµε στο έπακρο την δωρεάν τις περισσότερες φορές (όπως η περίπτωση του EJTN) χορήγησή τους σε εµάς. Άλλωστε, η υπευθυνότητά µας ως προς την τήρηση των προθεσµιών για την υποβολή των αιτήσεών µας, καθώς και η ενεργή από µέρους µας παρακολούθηση των εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραµµάτων αντικατοπτρίζει τον επαγγελµατισµό, µε τον οποίο ασκούµε το λειτούργηµά µας».

Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου παραθέτει μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες πέραν της συνεργασίας με το δίκτυο που έχει αναλάβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταλήγοντας στην εγκύκλιο της πως «η συνεχής επιµόρφωση ενός εισαγγελέα είναι καταλυτικής σηµασίας για την ορθή και ολοκληρωµένη εκπλήρωση των καθηκόντων του, καθώς και την αξιοπρεπή συνύπαρξή του µε τους λοιπούς Εισαγγελείς των κρατών – µελών της Ε.Ε., προκειµένου µε την ανταλλαγή νοµοθετικών πρωτοβουλιών και καλών πρακτικών η δικαιοσύνη των κρατών – µελών να εµφορείται από τις ίδιες δικαιϊκές αξίες και στο µέλλον, γιατί όχι, να ενοποιηθεί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr