Πέμπτη 06 Μαρτίου 2025

Άρειος Πάγος: Το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης για την ενοχή και όχι στην εξέταση ελαφρυντικών

Η απαγόρευση της αποδεικτικής αξιοποίησης βάσει του δικαιώματος αναφέρεται μόνο στο στάδιο της δίκης όπου ερευνάται η βασιμότητα της αποδιδόμενης σ’ αυτόν κατηγορίας, αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης για την ενοχή και όχι στην εξέταση ελαφρυντικών (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Διαχωριστικές γραμμές βάζει ο Άρειος Πάγος σχετικά με την αξιοποίηση αποδεικτικών στοιχείων στις περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος επιλέξει το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης.

Ειδικότερα, διαχωρίζει το δικαίωμα αυτό στο πλαίσιο της δίκης και μέχρι την έκδοση της απόφασης περί ενοχής του κατηγορούμενου από τα επόμενα στάδια που αφορούν την απόφαση για ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο «το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης του υπόπτου ή του κατηγορουμένου, το οποίο αποτελεί ειδικότερη έκφραση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη που του εξασφαλίζει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και συνδέεται με το δικαίωμά του από το άρθρο 223 παρ.4 ΚΠΔ, να αρνηθεί την κατάθεση περιστατικών από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη, προβλέπεται πλέον ρητά από το άρθρο 104 παρ.1 του νέου ΠΚ, ενώ με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος του, η δε παραβίαση της απαγόρευσης αυτής επισύρει, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση του νέου Ποινικού Κώδικα (ν. 4620/2019), την απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω προσβολής του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη».

Όπως τονίζει όμως στην απόφασή του «από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η απαγόρευση της αποδεικτικής αξιοποίησης του ασκηθέντος από τον κατηγορούμενο δικαιώματος σιωπής και μη αυτοενοχοποίησής του, αναφέρεται στο στάδιο της δίκης κατά το οποίο ερευνάται η βασιμότητα της αποδιδόμενης σ’ αυτόν κατηγορίας και μέχρι το Δικαστήριο να εκδώσει την απόφασή του επί της ενοχής».

Αντιθέτως, υπογραμμίζει ότι «το στάδιο όμως της δίκης που έπεται της κήρυξης της ενοχής του κατηγορουμένου και ερευνάται η ύπαρξη ή μη στο πρόσωπό του ελαφρυντικών περιστάσεων, δεν απαγορεύεται στο Δικαστήριο, προς σχηματισμό της κρίσης του επί αυτών, να αξιολογήσει την συμπεριφορά του καταδικασθέντος, ως προς την αντιμετώπιση από αυτόν της κατηγορίας, διότι έχει ήδη κριθεί η ενοχή του και δεν υφίσταται πλέον πεδίο παραβιάσεως των ανωτέρω δικαιωμάτων του».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

https://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=NW012YYXE6XCAFVU2E5KFYUM5J6O7Z&apof=78_2023&info=%D0%CF%C9%CD%C9%CA%C5%D3%20-%20%20%C5

Πηγή: dikastis.blogspot.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ