Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024

Γ. Φλωρίδης: Όταν επί δεκαετίες ένα ολόκληρο ποινικό σύστημα οδηγεί στην ατιμωρησία, η αντίληψη των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογη

Οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Φλωρίδης: Όταν επί δεκαετίες ένα ολόκληρο ποινικό σύστημα οδηγεί στην ατιμωρησία, η αντίληψη των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογη (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στα νέα δεδομένα που φέρνει στην ποινική δίκη ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα και θα τεθεί σε πλήρη από την 1η Ιουλίου αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο διήμερο συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που ξεκίνησε και μετέδωσε live το dikastiko.gr την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο δήμαρχος Λέσβου, Παναγιώτης Χριστόφας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης και η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Βορείου Αιγαίου, Αμαλία Καζαμπάκα.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Αχιλλέας Ζήσης, χαρακτηρίζοντας «τριφασικό» το νέο νόμο καθώς τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή και επισημαίνοντας τις 18 παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ποινικό Κώδικα και τονίζοντας την ανάγκη η επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γίνεται από το φυσικό του χώρο, δηλαδή από τον εισαγγελικό κάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ενωσης Εισαγγελέων. 

Γ. Φλωρίδης: Χρειάζεται περίοδος προσαρμογής και για τους δικαστικούς λειτουργούς

Μιλώντας για τις νέες νομοθετικές διατάξεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τον χαιρετισμό ανέφερε πως στο σχεδιασμό τους κλήθηκαν «να απαντήσουμε σε κάτι θεμελιώδες, αν θα μπορούσε η ελληνική κοινωνία να βιώνει ένα εκτεταμένο καθεστώς ατιμωρησίας ή θα ένοιωθε πιο ασφαλής».

Όπως ανέφερε, η «αντίληψη που επικράτησε σε συζητήσεις με τον πρωθυπουργό ήταν ότι οι παρεμβάσεις έπρεπε να οδηγούν σε προστασία της κοινωνίας και ότι ήρθε η στιγμή να δούμε και τα θύματα. Έγινε για να αλλάξει μία αντίληψη που επικρατούσε από τα χρόνια της μεταπολίτευσης».

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως «αντιμετωπίζονται συμπεριφορές κάποιων που καθημερινά τυραννάνε την ελληνική κοινωνία. Γιατί η μικρομεσαία εγκληματικότητα είναι το 80% της εγκληματικότητας, είναι η τυραννία της κοινωνίας και αν ένα σύστημα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτό το 80% θα έχει προσφέρει μεγάλη υπηρεσία. Η βαριά εγκληματικότητα προκαλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ».

Για να προσθέσει με αιχμηρό τόνο πως «η νομοθεσία που δεν μπορεί να υπηρετήσει τέτοιες κοινωνικές ανάγκες είναι μία αποτυχημένη νομοθεσία, είναι θεωρητικό κατασκεύασμα ή υπηρετεί άλλα συμφέροντα».

Ειδική αναφορά έκανε στην περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα των δικαστικών λειτουργών. «Όταν επί δεκαετίες ένα ολόκληρο ποινικό σύστημα οδηγεί στην ατιμωρησία, είναι προφανές ότι και η αντίληψη που έχουν σχηματίσει οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ανάλογη» σημείωσε, αναφέροντας πως «η δικαστική κρίση είναι έγκλημα και τιμωρία. Έγινε ένα έγκλημα πρέπει να αποδοθεί η ποινή που αναλογεί».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως θα υπάρξει «περίοδος προσαρμογής που οι δικαστικοί λειτουργοί θα δεχθούν κριτική – που δέχονται – γιατί δεν αντιλαμβάνονται το πνεύμα των καιρών, δεν ανταποκρίνονται σε ένα υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Η μετάβαση από τη μία αντίληψη στην άλλη δεν είναι μία εύκολη υπόθεση που πατάς ένα κουμπί καταρρίπτεται η αντίληψη. Θέλει κι αυτό το χρόνο του».

Ι. Κλάπα- Χριστοδουλέα: «Προσοχή να μην προσαρμόσουμε τα καινούργια στις παλιές και πεπατημένες μας συνήθειες»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα στο μεγάλο ζητούμενο, που όπως είπε «είναι η εύλογη διάρκεια της δίκης, παθογένεια η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά πλέον. Απαιτείται λοιπόν η παράλληλα προσπάθεια όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης χωρίς η μία πλευρά να υποδεικνύει την άλλη ως υπαίτια ή υπεύθυνη».

Δεν έλειψαν οι αιχμές της για τα τελευταία γεγονότα μιλώντας για τηλεοπτικές δίκες και επιχείρηση να πληγεί η δικαστική ανεξαρτησία. «Με αφορμή τελευταία γεγονότα, όσοι ελάχιστοι υπεραμύνονται ενθέρμως της δικαστικής ανεξαρτησίας, αυτοαναγορευόμενοι ως υπερασπιστές της, είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να την πλήξουν, εκφέροντας δημόσια κρίσεις και επικρίσεις, απαξιωτικά σχόλια για δικαστικές ενέργειες ή εισαγγελικές προτάσεις. Μετέχουν μάλιστα σε τηλεοπτικές δίκες κάνοντας χρήση αποδεικτικών μέσων και δικογράφων. Εξετάζουν τηλεφωνικά μάρτυρες και εντέλει καταλήγουν στην έκδοση δικαστικής απόφασης».

Σε κάθε περίπτωση κατέληξε για τις νέες διατάξεις: «Προσοχή όμως να μην προσαρμόσουμε τα καινούργια στις παλιές και πεπατημένες μας συνήθειες»

Γ. Αδειλίνη: «Ο νομοθέτης αφήνει διαχρονικά χώρο για την ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων των δικαστών και εισαγγελέων»

Θετικά χαρακτήρισε τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του νέου νόμου η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, αναφέροντας πως «υπήρξε εκκαθάριση των πινακίων από ταλαιπωρημένες υποθέσεις».

Η ίδια κατά τον χαιρετισμό της έδωσε έμφαση στα φαινόμενα βίας. «Θα ήταν αφέλεια να ισχυριστεί κάποιος ότι η πανάκεια για την αντιμετώπιση της βίας είναι η ποινική καταστολή, είτε πρόκειται για αυστηρότερη νομοθέτηση, είτε πρόκειται για δικαστική κρίση».

Σημείωσε ωστόσο πως «πρέπει να δούμε στον τομέα αυτό τις δικές μας ευθύνες, να εστιάσουμε σε αυτό που μας αφορά στο δικό μας καθημερινό πεδίο μάχης. Εκτός αν εγκαταλείψουμε και πιστέψουμε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας αφορά του άλλους και ξεχάσουμε το πλούσιο οπλοστάσιο του ποινικού μας δικονομικού συστήματος που μας επιτρέπει να απλώσουμε δίχτυ προστασίας πάνω από τα θύματα της βίας».

Σχολιάζοντας τους κατά καιρούς νομοθέτες, η κυρία Αδειλίνη υπήρξε αφοπλιστική: «Χρόνια τώρα κρίνουμε τους νομοθέτες. Άλλους τους βρίσκουμε επιεικείς, άλλους αυστηρούς, όμως αποφεύγουμε να διαπιστώσουμε κάτι ότι και ο επιεικής και ο αυστηρός νομοθέτης σέβονται τη δικαστική κρίση και σε αυτή βέβαια περιλαμβάνεται και η κρίση των εισαγγελέων. Ο νομοθέτης αφήνει διαχρονικά χώρο για την ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων των δικαστών και εισαγγελέων και πως αλλιώς αφού η δικαστική ανεξαρτησία είναι κατοχυρωμένη».

Για να κλείσει το χαιρετισμό της λέγοντας πως «οφείλουμε λοιπόν να εστιάσουμε στη δική μας κρίση και να προβληματιστούμε για το πώς αυτή αντιμετωπίζει το φαινόμενο της βίας και τα δυστυχή θύματα. Η προστασία του θύματος είναι και δική μας υπόθεση, του καθενός από εμάς. Ο Εισαγγελέας είναι φρουρός της νομιμότητας και υπερασπιστής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Κυρίως όμως προστάτης των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, όπως οι ανήλικοι και τα θύματα κάθε είδους βίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ