Γυναικείο «δίδυμο» φαβορί για την Προεδρία ΣτΕ και Αρείου Πάγου;
Δίδυμο γυναικών – με μεγάλες πιθανότητες- φαίνεται να προκρίνεται για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, μετά την επίσημη έναρξη της «προεκλογικής» περιόδου, με την υποβολή από τον Κ. Τσιάρα, της λίστας των υποψηφίων για τις ανώτερες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.
Οι δικαστές θα αναλάβουν μετά τη συνταξιοδότηση στις 30 Ιουνίου των Αθ. Ράντου( ΣτΕ) και Ιωσήφ Τσαλαγανίδη( Αρειος Πάγος) λόγω της συνταξιοδότησης τους αφού συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο ηλικίας.
Τα φαβορί
Βασικό χαρακτηριστικό της επιλογής των υπο κρίση ονομάτων είναι η πιστή τήρηση της επετηρίδας για τις θέσεις των προέδρων των δυο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και των 4 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Για το ΣτΕ τα δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρξει μετάβαση με την Μαίρη Σαρπ η οποία εμφανίζεται να εχει προκριθεί τουλάχιστον για την διαδικασία της τελικής επιλογής. Ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα και του σχετικά νεότερου στην ιεραρχία Δημήτριος Σκαλτσούνη, ο οποίος έχει το αβαντάζ ότι συνταξιοδοτείται πολύ αργότερα και θα παραμείνει περισσότερα χρόνια στην προεδρία. Αντίθετα η κα Σάρπ συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι του 2021.
Ισχυρή δικαστής
Οπως φαίνεται πάντως η κα Σαρπ θα είναι – με πολλές πιθανότητες- η επόμενη πρόεδρος του ΣτΕ, αφού είναι αρχαιότερη αντιπρόεδρος και η μετάβαση θεωρείται ομαλή. Άλλωστε η αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Β’ Τμήματος του ΣτΕ έχει δώσει διαπιστευτήρια επι σειρά ετών , νομικής επάρκειας, βαθιάς γνώσης και ψύχραιμης κρίσης. Εχει προεδρεύσει στις δίκες για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (αντικατέστησε στην προεδρία της διασκεψης τον παραιτηθέντα Νικο Σακελλαρίου) και στη δίκη για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε το τμήμα που προεδρεύει ασχολείται με οικονομικά και εφοριακά ζητήματα.
Ποια είναι η Μαίρη Ειρήνη Σαρπ
Η κυρία Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Διορίστηκε εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 22-2-1980. Προήχθη στον βαθμό του πρωτοδίκη στις 31-3-1982, του παρέδρου του ΣτΕ στις 29-4-1985 και στον βαθμό του συμβούλου του ΣτΕ στις 24-7-1997. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει γαλλικά. Η κα Σάρπ συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι του 2021.
Συνολικά την την προεδρία του ΣτΕ διεκδικούν:
Μαίρη Σαρπ,
Μαρία Καραμανώφ,
Ιωάννης Γράβαρης,
Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου,
Δημήτριος Σκαλτσούνης και
Μιχαήλ Πικραμένος
Στον Αρειο Πάγο
Στο Ανώτατο Δικαστήριο, η επιλογή γυναίκας είναι δεδομένη αφού η λίστα προεπιλογής απαρτίζεται ούτως ή άλλως από 6 γυναίκες αντιπροέδρους.
Μεταξύ αυτών φαβορί θεωρείται η αρχαιότερη αντιπροεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου , η οποία θεωρείται μετριοπαθής και εξαιρετικά ικανή νομικής που χαίρει εκτιμησης στο χώρο. Το ντεσαβαντάζ ότι αποχωρεί σε ένα χρόνο από το δικαστικό σώμα, ισοσκελίζεται αφενός από την ικανότητά της και αφετέρου από το γεγονός ότι είναι πρώτη στην ιεραρχία. Καλές πιθανότητες θα μπορούσε να εχει κυρίως η Ειρήνη Καλού , η οποία όμως με την Δήμητρα Κοκοτίνη είχαν επιλεγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, αλλά τελικά το προεδρικό διάταγμα , όπως είναι γνωστό δεν υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Πιθανόν λοιπόν αυτό να είναι ανασταλτικός παράγοντας, όπως και το γεγονός ότι ήταν ανακρίτρια στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, με αποτέλεσμα να – λέγεται πως- θεωρείται «κόκκινο πανί» για την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, εξαιτίας της υψηλής εγγυοδοσίας που ειχε βάλει στον αείμνηστο Γιαννη Αγγέλου.
Από τον Άρειο Πάγο διεκδικούν την θέση του προέδρου έξι γυναίκες αντιπρόεδροι:
Αγγελική Αλειφεροπούλου,
Ειρήνη Καλού,
Δήμητρα Κοκοτίνη,
Ασπασία Μαγιάκου,
Αλτάνα Κοκκοβού και
Αβροκόμη Θούα.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr