Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Κύκλωμα Πολεοδομίας Χαλκιδικής: Στο μικροσκόπιο ελέγχου του Αρείου Πάγου δικαστικοί λειτουργοί για το ενδεχόμενο παράβασης καθήκοντος

Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ασημίνα Υφαντή πραγματοποιεί επιθεώρηση. Θα διερευνήσει και τυχόν προσκόμιση πλαστών στοιχείων για εκτέλεση δημοσίων έργων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κύκλωμα Πολεοδομίας Χαλκιδικής: Στο μικροσκόπιο ελέγχου του Αρείου Πάγου δικαστικοί λειτουργοί για το ενδεχόμενο παράβασης καθήκοντος EUROKINISSI

Έκτακτη επιθεώρηση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί η επικεφαλής της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ασημίνα Υφαντή. Η κίνηση αυτή ήταν απόρροια σοβαρών ενδείξεων για ανάλογη υπόθεση με αυτή  του κυκλώματος της Πολεοδομίας της Ρόδου. Πρόκειται για την δικογραφία που έχει σχηματισθεί για την Πολεοδομία του Δήμου της Χαλκιδικής, όπου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αναφορικά με τη μη εκτέλεση δημοσίων έργων, ενώ μετά τις απολογίες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Στόχος του ελέγχου της κ. Υφαντή είναι η διακρίβωση του εάν υπάρχουν λειτουργοί της Δικαιοσύνης που έχουν υποπέσει στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά κι εάν έχουν προσκομιστεί πλαστά στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Κύκλωμα Πολεοδομίας Χαλκιδικής: Η υπόθεση

Όπως έγραψε το dikastiko.gr τον περασμένο Δεκέμβριο έπεσε η αυλαία των απολογιών με τους 21 συλληφθέντες να αφήνονται στο σύνολό τους ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (και κάποιοι επιπλέον με εγγυήσεις που ξεκινούν από 5.000 ευρώ) ή άνευ όρων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν συνολικά τέσσερις υπάλληλοι Υπηρεσίας και Διευθύνσεων Δόμησης, δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και 15 ιδιώτες, στην πλειονότητά τους αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι, μεταξύ αυτών κι ένας πρώτην δήμαρχος (αφέθηκε ελεύθερος με όρους και εγγύηση 60.000 ευρώ). Όλοι αρνήθηκαν τις κακουργηματικές διώξεις, που -κατά περίπτωση- αφορούν τις πράξεις της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ., οι τιμές για το «γρηγορόσημο» κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, όπως ψευδή βεβαίωση διοικητικών πράξεων, μη κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών, ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τις 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr