Να αθωωθεί μερικώς ο Αμβρόσιος όχι όμως για το ρατσιστικό ζητά ο εισαγγελέας
Με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παν. Μπρακουμάτσος πρότεινε σήμερα την εν μέρει αθώωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, για την καταδίκη του σε φυλάκιση 7 μηνών,με αφορμή την γνωστή ανάρτηση του με ομοφοβικό περιεχόμενο. «Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προϊσχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη […]
Με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παν. Μπρακουμάτσος πρότεινε σήμερα την εν μέρει αθώωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, για την καταδίκη του σε φυλάκιση 7 μηνών,με αφορμή την γνωστή ανάρτηση του με ομοφοβικό περιεχόμενο.
«Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προϊσχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών. Ενόψει αυτών πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη ,να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσίων και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των 2 μηνών», τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Μπρακουμάτσος.
Ωστόσο ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απορριφεί η αίτηση αναίρεσης του Μητροπολίτη ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της απόφασης εκ μέρους του Μητροπολίτη,ο οποίος ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων,βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος. «Δεν είναι κάθε λόγος ρατσιστικό. Αν δεν είναι αυτός δεν είναι κανένας», επισημάνθηκε από την πολιτική αγωγή.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Μητροπολίτη υπεραμύνθηκαν την αίτηση αναίρεσης του εντολέα τους στο σύνολό της ζητώντας να γίνει δεκτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμβρόσιος ήταν κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στο διαδίκτυο με την οποία καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων με την περιβόητη φράση «φτύστε τους».
Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το dikastiko.gr:
Συζητείται σήμερα στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, κατά της σε βάρος του καταδικαστικής απόφασης για τις γνωστές διαδικτυακές δηλώσεις του περί ομοφυλοφιλίας και «αποβρασμάτων …
Υπενθυμίζεται ότι ο αναιρεσείων Μητροπολίτης έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Αιγίου, σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή, όταν μετά την εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης κάθισε και πάλι στο εδώλιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορική μίσους. Μεταξύ των πολλών άλλων που έγραφε στο επίμαχο κείμενο, ανέφερε για τους ομοφυλόφιλους “αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι. Φτύστε τους. Η ομοφυλοφιλία είναι κακούργημα είναι αμαρτία, εξευτελισμένοι άνθρωποι του σκότους κ.α.
Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ακόμα και η εισαγγελέας της έδρας παρά την αθωωτική για τον Μητροπολίτη, τότε πρόταση της δεν άφησε ασχολίαστα τα λεγόμενα της ανάρτησης του κατηγορούμενου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το επίμαχο δημοσίευμα, “τουλάχιστον κατά το μέρος που αποτελεί τμήμα του κατηγορητηρίου, βρίθει προσβλητικών και απαξιωτικών εκφράσεων και λέξεων.
Ο λόγος του είναι ακραίος, σκληρός και απάνθρωπος. Προσωπικά ως άνθρωπο και ως πολίτη, με βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετη. Την εκφορά ενός τέτοιου λόγου θα αποδοκίμαζα ακόμα κι αν γινόταν στο πλαίσιο της ιδιωτικής ζωής κάποιου, πόσο μάλλον όταν γίνεται δημόσια από έναν θρησκευτικό λειτουργό. Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προφανώς προσβάλει την τιμή όσων ανήκουν στην συγκεκριμένη ομάδα προσώπων”. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης (την αναίρεση της οποίας αιτείται ο Αμβρόσιος) ο τότε Μητροπολίτης διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς εξετάζοντας ως ενιαίο νοηματικό σύνολο των λεγόμενων του διέκρινε ως προφανές ότι ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος επεδίωκε να στοχοποιήσει τους ομοφυλόφιλους διεγείροντας σε βάρος τους αισθήματα εχθρότητας και μίσους, με τον προτρεπτικό του λόγο, με τον οποίο τους απέδιδε βαρύς χαρακτηρισμούς, με τους οποίους αρνιόταν σ’ αυτούς πέραν του στάτους της τιμής τους, ακόμη και αυτήν την ιδιότητα τους ως ανθρώπων, με προφανή σκοπό να άρει την όποια αναστολή εκείνων των αποδεκτών των προτροπών του, που ενδεχομένως να ήταν ενδοιαστικοί ως προς την εκδήλωση της εχθρότητας του κατά αυτής της ομάδας ανθρώπων με τόσο έντονα καταφρονητικό τρόπο, λέγοντας φτύστε τους…
Σε άλλο σημείο της απόφασης λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός της ιδιότητας του κατηγορούμενου ως ιεράρχη, η οποία είναι πρόσφορη να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής ιδιαίτερης εχθρότητας προς τη συγκεκριμένη ομάδα προσώπων και είναι δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας, διασαλεύοντας την ομαλή και κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματα.
Αποχή Αγγελή
Λίγες μέρες πριν τη σημερινή συζήτηση της αναίρεσης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, δήλωσε αποχή από την έδρα προκειμένου, να μην εγερθούν εναντίον του υπόνοιες μεροληψίας, καθώς ο Μητροπολίτης τον είχε στεφανώσει με τη σύζυγό του, η οποία είναι επίσης δικαστική λειτουργός.
Επιπλέον και ο πεθερός του αντεισαγγελέα ΑΠ ήταν ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος άμα τη συνταξιοδότηση του, χειροτονήθηκε ιερέας.
Στη θέση του ορίσθηκε ο αντεισαγγελέας ΑΠ Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr