Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Οι δικηγόροι απαντούν στον Άρειο Πάγο: Μετά το αίτημα για πειθαρχικό κατά της Προέδρου και της Εισαγγελέα ΑΠ , πάνε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αναφορά, όπως λέει η Συντονιστική των Δικηγόρων, αφορά “την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως προς τα άνω ζητήματα” και “αποσκοπεί να αναδείξει θεσμικά την διάσταση του προβλήματος σε ευρωπαϊκά fora”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι απαντούν στον Άρειο Πάγο: Μετά το αίτημα για πειθαρχικό κατά της Προέδρου και της Εισαγγελέα ΑΠ , πάνε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Με προσφυγή σε ευρωπαϊκά όργανα απαντάει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία με απόφασή της αφήνει σαφείς αιχμές για την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, που εκδόθηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου.

Σε αυτήν, όπως τονίζεται, «ασκείται ευθεία επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος επιχειρώντας να μας απαξιώσει και να μεταθέσει στο δικηγορικό σώμα τα δεινά της ελληνικής δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, το Ανώτατο Δικαστήριο «αποφεύγει να τοποθετηθεί στα θέματα που ανέδειξε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διολίσθηση του Κράτους Δικαίου με τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του ΕΔΔΑ και τις συγκεκριμένες αιτιάσεις που αποδίδονται σε επικοινωνιακού τύπου επιλεκτικές παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις και δη καθ’ υπέρβαση του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της».

Προσφυγή σε ευρωπαϊκά όργανα από δικηγόρους: Οι πρωτοβουλίες για θεσμική ανάδειξη του προβλήματος

Βάσει του καταγγελτικού λόγου των δικηγόρων υπογραμμίζεται πως ο Άρειος Πάγος «δεν απαντά όμως, ούτε στο κρίσιμο ερώτημά μας γιατί δεν έχει ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος τόσα χρόνια για τις εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί η Χώρα από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ αναφορικά με τη δίκαιη δίκη. Προφανώς, ουδείς ανέλεγκτος, ούτε όμως και η ηγεσία του Αρείου Πάγου».

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να θέσει το θέμα θεσμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα:

α) με την άσκηση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως προς τα άνω ζητήματα και

β) με την υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE), ζητώντας την παρέμβασή του, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του.

Αναλυτικά η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα, στις 25.6.2024, με αφορμή το από 25.6.2024 Δελτίο Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου , εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με κατάπληξη λάβαμε γνώση του από 25.6.2024 Δελτίου Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο ασκείται ευθεία επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος επιχειρώντας να μας απαξιώσει και να μεταθέσει στο δικηγορικό σώμα τα δεινά της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου άρχισε να ομιλεί πλέον με Δελτία Τύπου και δια εκπροσώπων τύπου.

Αποφεύγει να τοποθετηθεί στα θέματα που ανέδειξε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διολίσθηση του Κράτους Δικαίου με τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του ΕΔΔΑ και τις συγκεκριμένες αιτιάσεις που αποδίδονται σε επικοινωνιακού τύπου επιλεκτικές παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις και δη καθ’ υπέρβαση του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της.

Δεν απαντά όμως, ούτε στο κρίσιμο ερώτημά μας γιατί δεν έχει ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος τόσα χρόνια για τις εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί η Χώρα από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ αναφορικά με τη δίκαιη δίκη. Προφανώς, ουδείς ανέλεγκτος, ούτε όμως και η ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, που οδηγούν στη φαλκίδευση του Κράτους Δικαίου, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν και να θεραπευθούν. Η προάσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Αφορά στον πυρήνα της Δημοκρατίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να θέσει το θέμα θεσμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα:

α) με την άσκηση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως προς τα άνω ζητήματα και

β) με την υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE), ζητώντας την παρέμβασή του, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες η Συντονιστική Επιτροπή αποσκοπεί να αναδείξει θεσμικά την διάσταση του προβλήματος σε ευρωπαϊκά fora και επιφυλάσσεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της σε επόμενο στάδιο, σταθμίζοντας τις εξελίξεις».

Ανακοίνωση- καταπέλτης του Αρείου Πάγου: Η κριτική στους δικηγόρους

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, την Τρίτη 25 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος προχώρησε σε μία ανακοίνωση- καταπέλτη δια των εκπροσώπων Τύπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας αυτού με αφορμή τις “επιθέσεις” που καταγράφηκαν μετά τις παραγγελίες πειθαρχικού ελέγχου για την υπόθεση Λύτρα. Σε αυτήν άφηνε και ιδιαίτερες αιχμές κατά των δικηγόρων.

«Εμφανίστηκαν στον δημόσιο διάλογο διάφοροι αυτόκλητοι παράγοντες, ως ένθερμοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, οι οποίοι, σκόπιμα, συγχέουν την ανεξαρτησία με το ανεξέλεγκτο» ανέφεραν και πρόσθεταν: «Με τις δηλώσεις τους αμφισβητούν την ανεξάρτητη λειτουργία των αρμοδίων οργάνων της πειθαρχικής διαδικασίας, που επιλήφθηκαν, επιφυλάσσοντας, όμως, για τους ίδιους το δικαίωμα αυθεντικού ελέγχου της επιβολής περιοριστικών όρων ή προσωρινής κράτησης, ή ακόμα και της ασκηθείσας σε βάρος του κατηγορούμενου δικηγόρου ποινικής δίωξης».

Με την ίδια ανακοίνωση δριμεία κριτική ασκήθηκε και για τη στάση των δικηγόρων, οι οποίοι παρενέβησαν στην συγκεκριμένη υπόθεση. «Είναι, εξ άλλου, γνωστό στη νομική κοινότητα ότι δικηγόροι καταθέτουν σωρεία αναφορών με αίτημα την πειθαρχική δίωξη και καταδίκη δικαστών και εισαγγελέων, βάλλοντας, αποκλειστικά, κατά της ουσιαστικής τους κρίσης. Η προφανής αβασιμότητα της συντριπτικής πλειονότητας των αναφορών αυτών, όπως προκύπτει από τον έλεγχο του καθ’ ύλην αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου (Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης), έχει ως αποτέλεσμα τη αρχειοθέτησή τους» επισημαίνεται.

Ειδικότερα, τονίζεται χαρακτηριστικά πως «οφείλουμε, επιπροσθέτως, να επισημάνουμε ότι πολλοί εκ των αυτοαναγορευθέντων ως υπερασπιστών της δικαστικής ανεξαρτησίας επιχειρούν να την πλήξουν, εκφέροντες στις τηλεοπτικές κάμερες, που τους αναμένουν έξω από τις δικαστικές αίθουσες ή τα ανακριτικά γραφεία, αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές, κρίσεις, επικρίσεις και απαξιωτικά σχόλια για δικαστικές ενέργειες ή εισαγγελικές προτάσεις, ενόσω, μάλιστα, διαρκεί η δίκη ή η ανακριτική διαδικασία, υποτιμώντας τη θέση, την ακεραιότητα, την επάρκεια και την προσωπικότητα δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, επιδιώκοντας τη χειραγώγησή τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ