Παναγιώτης Στάθης: Επιτάχυνση Δικαιοσύνης – Ο Βασ. Πλιώτας προτείνει “κατάργηση” Συμβουλίων για τα κακουργήματα ή αμετάκλητο βούλευμα Συμβουλίου Εφετών

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει ουσιαστικά κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας για την παραπομπή στο ακροατήριο, ως μια από τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν για να επιταχυνθεί η ποινική δίκη και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια.

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Επιτάχυνση Δικαιοσύνης – Ο Βασ. Πλιώτας προτείνει “κατάργηση” Συμβουλίων για τα κακουργήματα ή αμετάκλητο βούλευμα Συμβουλίου Εφετών

Επιτάχυνση Δικαιοσύνης: Την κατάργηση των δικαστικών συμβουλίων, τα οποία υποχρεωτικά αποφαίνονται για την παραπομπή ή μη σε δίκη κακουργηματικών υποθέσεων προτείνει ως μέτρο για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας .

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας στον χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr , κατέθεσε δημόσια μια ξεκάθαρη πρόταση , η οποία κατά την διατύπωσή του θα ξεμπλοκάρει τους χρόνους διεξαγωγής των δικών. Παράλληλα , θα απεγκλωβίσει τα δικαστήρια από την ασφυκτική πίεση (σε περιπτώσεις μεγάλων δικών) να ολοκληρώσουν την διαδικασία εντός 18μηνου για να μην μείνει ελεύθερος ο κατηγορούμενος που έχει κρατηθεί προσωρινά.

Ουσιαστικά δηλαδή θα κερδηθεί- θεωρούν- ο χρόνος της αναμονής για την έκδοση βουλεύματος.

dikastiko.gr

Η πρόταση αυτή πάντως μπορεί να δεχτεί επικρίσεις καθώς στερεί ένα στάδιο δικαστικού ελέγχου για τον κατηγορούμενο, γεγονός που θεωρείται οπισθοδρόμηση.

Επιτάχυνση Δικαιοσύνης: Η πρόταση

Όπως επισημαίνεται θα μπορούσε να επεκταθεί η εφαρμογή του άρθρου 309 ΚΠΔ και η κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων να επεκταθεί για όλα τα αδικήματα αρμοδιότητας Εφετείου Κακουργημάτων. Δηλαδή αν υπάρχει συμφωνία ανακριτή και εισαγγελέα η υπόθεση να πηγαίνει απευθείας στο ακροατήριο και να αποφαίνεται το Συμβούλιο, μόνο εφόσον υπάρχει διαφωνία. Η δεύτερη εκδοχή αφορά έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό ώστε να αποφαίνεται αμετάκλητα.

Συγκεκριμένα ο κ.Πλιώτας αναφέρεται σε “αστοχία’, όσον αφορά “την πρόβλεψη περάτωσης της κυρίας ανακρίσεως. Εφόσον η περάτωση αυτή ακολουθούσε για όλα τα κακουργήματα τον βασικό κανόνα – μοντέλο του άρθρου 309 ΚΠΔ, με τον κυρίαρχο δηλαδή ρόλο του Προέδρου Εφετών και του Εισαγγελέα Εφετών, η εμπειρία και οι γνώσεις των οποίων παρέχουν την αξιούμενη δικαιϊκή ασφάλεια ή αν ακόμη κηρυσσόταν η περάτωση από το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφαινόταν αμετάκλητα, δεν θα υπήρχε κατασπατάληση του χρόνου, χρόνου που σε ορισμένες περιπτώσεις (κίνδυνοι παραγραφής, συμπλήρωση ανωτάτων ορίων προσωρινής κρατήσεως κ.λ.π) η αξιοποίησή του προβάλλει επιτακτικά και είναι δικονομικά επιβαλλόμενη.

Όχι αναγκαία

Όταν μάλιστα έχει κριθεί, από την, κατ’ αυτούς τους τρόπους, ουσιαστική περάτωση της κυρίας ανάκρισης δεν επέρχεται παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου ούτε παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης. Η ουσιαστική περάτωση της κυρίας ανακρίσεως, για τα κακουργήματα, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εναντίον του βουλεύματος του οποίου χωρεί από τον κατηγορούμενο έφεση υπό τους όρους του άρθρου 478 ΚΠΔ, δεν είναι δικονομικά αναγκαία ποινική διαδικασία, ούτε εναρμονίζεται με θεμελιώδεις αρχές της ποινικής δίκης και δη τις αρχές της ταχείας διεξαγωγής της δίκης ή επιτάχυνσης και της οικονομίας της δίκης.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αλλά ασχέτως όλων αυτών και κάθε θεώρησης, οι εφαρμοστές του δικαίου, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί γραμματείς πρέπει πρώτοι να αρθρώσουμε το δικό μας λόγο και να στέρξουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το οφείλουμε στην κοινωνία, το οφείλουμε στον τόπο μας. Φυσικά η πίεση για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην ποινική δίκη δεν μπορεί να επισκιάζει την υποχρέωση ενδελεχούς αξιολόγησης των στοιχείων της υπόθεσης. Ούτε να υπονομεύει θεμελιώδεις δικαιικές αρχές και να οδηγεί σε ποιοτική μείωση των προσωπικών ελευθεριών ή να απομακρύνεται από τις αρχές του ανθρωπισμού. Επιβάλλεται σεβασμός και διαλεκτική σύνθεση και των δύο αυτών αξιών”.

Τι λέει το άρθρο

Συγκεκριμένα το άρθρο 309 του Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την περάτωση της κύριας ανάκρισης κατ’ εξαίρεση αναφέρει:

  1. Κατ’ εξαίρεση, στις περιπτώσεις των κακουργημάτων: του ν.δ. 86/1969, των νόμων 998/1979, 2168/1993, 2960/2001, 4002/2011 (άρθρο 52), 4139/2013, 4174/2013 και 4251/2014, καθώς και των άρθρων 374 και 380 ΠΚ εφόσον η υπόθεση ανήκει στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του μονομελούς ή τριμελούς εφετείου, μετά την περάτωση της ανάκρισης, η δικογραφία υποβάλλεται από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών στον εισαγγελέα εφετών, ο οποίος, αν κρίνει ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο και ότι δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί η ανάκριση, προτείνει στον πρόεδρο εφετών να εισαχθεί η υπόθεση, μαζί με τα τυχόν ήσσονος βαρύτητας συναφή εγκλήματα, απευθείας στο ακροατήριο. Οι διατάξεις των άρθρων 128 και 129 εφαρμόζονται αναλόγως και σε τούτη την περίπτωση.
  2. Από τη στιγμή που ο εισαγγελέας εφετών καταρτίσει την σχετική πρόταση πριν την υποβάλει προς τον πρόεδρο εφετών, έχει υποχρέωση να ενημερώσει αμέσως, έστω και τηλεφωνικά, τους διαδίκους, προκειμένου να λάβουν αντίγραφό της και να ασκήσουν το δικαίωμα ακρόασης, υποβάλλοντας υπόμνημα με τις απόψεις τους. Αφού παρέλθουν δέκα ημέρες από την ειδοποίηση, για την οποία συντάσσεται έκθεση, η δικογραφία διαβιβάζεται στον πρόεδρο εφετών. Εφόσον ο πρόεδρος εφετών διατυπώσει σύμφωνη γνώμη, για την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο, ο εισαγγελέας εφετών εκδίδει κλητήριο θέσπισμα, κατά του οποίου δεν επιτρέπεται προσφυγή.
  3. Σε περίπτωση διαφωνίας του προέδρου εφετών ή όταν από την αρχή ο εισαγγελέας φρονεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ή θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη ή να παύσει οριστικά ή προσωρινά η ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας εφετών διαβιβάζει τη δικογραφία στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, προκειμένου να εισαχθεί στο συμβούλιο πλημμελειοδικών.
  4. Στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του παρόντος άρθρου ο πρόεδρος εφετών αποφαίνεται με διάταξη του, κατά της οποίας δεν χωρεί προσφυγή, για την διατήρηση ή μη της προσωρινής κράτησης ή των περιοριστικών όρων ή της ισχύος του εντάλματος σύλληψης και την προσωρινή του κράτηση σε περίπτωση που θα συλληφθεί. Η παρ. 4 του άρθρου 315 εφαρμόζεται αναλόγως.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ