Παναγιώτης Στάθης: Ο Άρειος Πάγος “καθαρίζει” τα του οίκου του – Πάνω από 35 δικαστικοί λειτουργοί εκτός Σώματος σε 2 χρόνια
Η Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει καταγράψει αυτό το διάστημα έναν σημαντικό αριθμό απομακρύνσεων δικαστών και εισαγγελέων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους- Η επιείκεια όμως εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις όταν διαπιστώνεται προσπάθεια συμμόρφωσης ή σοβαρά προβλήματα υγείας
Έναν μεγάλο αριθμό εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τους αναγκαίους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης, απομάκρυνε μέσα σε δυο χρόνια η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας πράξη την απόφαση που ελήφθη πριν από 2,5 χρόνια επί προεδρίας της Μαρίας Γεωργίου (με εισαγγελέα τον Βασ. Πλιώτα) να βάλει , πιθανόν για πρώτη φορά, σε ουσιαστική λειτουργία την πειθαρχική λειτουργία για δικαστές και εισαγγελείς της πολιτικής δικαιοσύνης. Επρόκειτο για την πλήρη αλλαγή δόγματος που ίσχυε μέχρι τότε, με μια ουσιαστικά “συντεχνιακή λογική” να κυριαρχεί , αφού οι απομακρύνσεις ήταν απειροελάχιστες και μόνο σε εξαιρετικά κραυγαλέες περιπτώσεις. Τότε όμως, επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα, δεδομένης και της πολιτικής βούλησης, ελήφθη η απόφαση η πειθαρχική διαδικασία να σταματήσει να είναι κενό γράμμα, ως ύστατο μήνυμα πως η Δικαιοσύνη οφείλει να επιταχύνει και να απομακρύνει όσους δεν ανταποκρίνονται με κραυγαλέο τρόπο.
Οι “απολύσεις”
Από τότε ο Άρειος Πάγος (Μαρία Γεωργίου και Βασ. Πλιώτας όπως και οι διάδοχοί τους, Ι. Κλάπα, Ισ.Ντογιάκος, Γ. Αδειλίνη) φροντίζει τα του οίκου του και ήδη έχουν αποχωρήσει από το σώμα τουλάχιστον 35 δικαστές , ενώ εκκρεμούσης της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος τους έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς (παραιτηθεί) αρκετοί ακόμα. Αυτό αποτελεί μια έμπρακτη προσπάθεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μειώσει τις ανισότητες μεταξύ δικαστών που υπερφορτώνονται και εκείνων που παράγουν σχεδόν μηδενικό δικαστικό έργο. Η κίνηση αυτή δεν έχει προφανώς εκδικητικά κίνητρα προς συναδέλφους τους αλλά αξιοκρατικά σε σχέση με την αδυναμία (ή μη επιθυμία) εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, κυρίως για υπέρμετρες καθυστερήσεις που και την ίδια τη Δικαιοσύνη προσβάλλουν, και τους πολίτες ταλαιπωρούν και φυσικά τους ευσυνείδητους δικαστές οι οποίοι αποτελούν πλειοψηφία, αδικούν…
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο πλαίσιο επίσπευσης απονομής της Δικαιοσύνης από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήθηκε κατά 30% το επίδομα που χορηγείται σε όλους τους δικαστές για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Το επίδομα αυτό ανέρχεται από 334 έως 895 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής. Δηλαδή και σε αυτούς που αργούν και στους άλλους που σπεύδουν…
Παραδείγματα
Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα παραδείγματα δικαστικών λειτουργών που παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατά τις συνεδριάσεις της πειθαρχικής Ολομέλειας. Έτσι ομόφωνα παύθηκε οριστικά, με δυνατότητα όμως να μπορεί να εργαστεί στο Δημόσιο, μία πρωτοδίκης (σύζυγος δικηγόρου) , η οποία παρουσίαζε καθυστερήσεις από την πρώτη στιγμή εισόδου της στο δικαστικό σώμα. Μάλιστα, οι καθυστερήσεις, ανά έτος ήταν από 36 έως 130 υποθέσεις, ενώ της είχαν κατ΄ επανάληψη αφαιρεθεί δικογραφίες, της είχαν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές προστίμου ενός και τριών μηνών και είχε κριθεί μη προακτέα.
Κατά την εισήγηση, για τις καθυστερήσεις της υπήρχαν διαμαρτυρίες Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και διαδίκων, ενώ σε 11 από τις 12 επιθεωρήσεις που της έγιναν γίνεται αναφορά στο γεγονός και ότι δεν είχε συναίσθηση, επιβάρυνε τους συναδέλφους του με τις δικογραφίες που της αφαιρέθηκαν και ταλαιπωρούσε δικηγόρους και διαδίκους.
Αξιοσημείωτο είναι, πως σε ερώτηση της προέδρου γιατί το διάστημα της πανδημίας που τα δικαστήρια υπολειτουργούσαν δεν φρόντισε να καλύψει τις καθυστερήσεις της, η απάντησή ήταν πως… διάβαζε το παιδί της.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης της Πρωτοδίκου κατέθεσε ο ο δικηγόρος σύζυγος της, ο οποίος ανέφερε ότι εργαζόταν υπερβολικά. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σηκωνόταν 2 η ώρα το βράδυ και την έβλεπε στον υπολογιστή αλλά και στις 5 το πρωί την έβλεπε και πάλι στον υπολογιστή.
Τόσο η εισηγήτρια αρεοπαγίτης όσο και η κυρία Αδειλίνη τάχθηκαν υπέρ της οριστική απόλυσής της και τελικά ομόφωνα παύθηκε από το δικαστικό σώμα.
Επιείκεια
Η Ολομέλεια επιδεικνύει πάντως και επιείκεια σε περιπτώσεις που γίνεται πραγματική προσπάθεια από τους δικαστές να επανέλθουν. Έτσι αντίθετα δεν απολύθηκε μια Πρωτοδίκης η οποία είχε μεν καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, αλλά αντιμετώπισε επαναλαμβανόμενα σοβαρότατα προβλήματα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρ΄ όλα αυτά άλλαξε άρδην την εικόνα της, μηδενίζοντας τις καθυστερήσεις. Αυτές αρχικά κυμαίνονταν κατ΄ έτος από 22 έως 100, ενώ είχε σε βάρος της 11 πειθαρχικές αποφάσεις που τις επέβαλαν πρόστιμα στέρησης μισθού από 10 έως ένα μήνα. Υπήρξε ακόμη περίπτωση που έκανε 29 μήνες να εκδώσει μια απόφαση.
Σύμφωνα με την εισηγήτρια αρεοπαγίτη, η Πρωτοδίκης παρουσίαζε μεγάλες καθυστερήσεις κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιθεώρησης οι καθυστερήσεις είχαν σχεδόν μηδενιστεί και εισηγήθηκε να μην παυθεί, καθώς δεν συντρέχει λόγος.
Η ίδια με μια σεμνότατη στάση είπε ότι αντιμετώπισε διαδοχικά σοβαρότατα χρόνια προβλήματα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και είχε λάβει αναρρωτική άδεια 11 μηνών. Στην συνέχεια έσπασε το χέρι της και ήταν στο γύψο. Παρ΄ όλα αυτά, μπόρεσε και μηδένισε τις καθυστερήσεις.
Ομόφωνα η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν πρέπει να απολυθεί, καθώς επανόρθωσε την αρνητική εικόνα που είχε δημιουργήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πατροκτονία στη Σάμο: Απολογείται η 49χρονη κόρη – Συνελήφθη ανήμερα του Πάσχα Νέος Κώδικας Δικηγόρων: Στις… ηλεκτρονικές κάλπες οι δικηγόροι για τη διαβούλευση – Οι θεματικές ενότητες Ο Ηλίας Κασιδιάρης υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης Σοκαριστική καταγγελία στην Αλεξανδρούπολη: Την “αγόρασαν” για νύφη και την κρατούσαν αιχμάλωτη – Την Τετάρτη η απολογία της οικογένειας – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr