Τι θα απαντήσει ο Άρειος Πάγος στο αίτημα άρσης της προστασίας μαρτύρων της Novartis

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να είναι η απάντηση του Αρείου Πάγου στο αίτημα της προανακριτικής επιτροπής, για άρση της προστασίας των μαρτύρων. Αν και στο γραπτό αίτημα τους τα μέλη της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής επιμένουν και ζητούν επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων που εξετάστηκαν στην υπόθεση Novartis με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και κωδικές […]

NEWSROOM
Τι θα απαντήσει ο Άρειος Πάγος στο αίτημα άρσης της προστασίας μαρτύρων της Novartis

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να είναι η απάντηση του Αρείου Πάγου στο αίτημα της προανακριτικής επιτροπής, για άρση της προστασίας των μαρτύρων.

Αν και στο γραπτό αίτημα τους τα μέλη της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής επιμένουν και ζητούν επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων που εξετάστηκαν στην υπόθεση Novartis με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και κωδικές ονομασίες, ο Άρειος Πάγος δύσκολα θα παρουσιάσει απόκλιση από την ήδη διαμορφωθείσα άποψή του η οποία εδράζεται στα οριζόμενα από την ΚΥΑ 429/2018 στο άρθρο 9 , όπου ρητώς ορίζεται πότε αυτά ανακαλούνται.

«ΑΡΘΡΟ 9

Χρονικό διάστημα μέτρων λήψης προστασίας και λήξη αυτών

1. Τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται και υλοποιούνται έως ότου κριθεί, ότι έπαυσε να υφίσταται ο κίνδυνος, που αποτελεί την αιτία για την έναρξή τους.

2. Το προστατευόμενο πρόσωπο θεωρείται ότι δεν συνεργάζεται για την επιτυχία των μέτρων προστασίας ιδίως όταν:

α. Παραβιάζει τους όρους του Μνημονίου Κατανόησης, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης.

β. Διαπράττει ποινικό αδίκημα με δόλο, για το οποίο απειλείται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, κατά το χρονικό διάστημα που είναι στο πρόγραμμα προστασίας.

γ. Συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο, που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα και την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος προστασίας.

3. Η επαναξιολόγηση – εκτίμηση των μέτρων προστασίας, με σκοπό την τροποποίηση ή τη λήξη τους γίνεται, κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης της ΥΠΜ, από την Αρχή που τα διέταξε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν ξεπερνούν τη διετία από την έναρξή τους».

Από τα παραπάνω προκύπτει πως τέτοια θέμα δύσκολα θα τεθεί.

Η νόμιμη κλήτευση

Με μπούσουλα το έγγραφο που απέστειλε στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, ο εποπτεύων αντεισαγγελέας του ΑΠ, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, από το οποίο προκύπτει πως είναι αρμοδιότητα της προανακριτικής να καλέσει τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» και αν εκείνοι δεν παρουσιαστούν, είναι επίσης νόμιμη η έκδοση ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής τους. Ωστόσο απαγορευτικό μπαίνει, στην άρση των μέτρων προστασίας και στην δια ζώσης εξέταση τους ενώ η κατάθεση τους γίνεται από άλλο χώρο με τεχνητά μέσα και αλλοίωση της φωνής.

Πως θα εξεταστούν

Ειδικότερα, η επίκληση της ΚΥΑ προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων εκ μέρους του Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, προϊδεάζει για το ποιες θα είναι οι υποδείξεις του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση που οι μάρτυρες ανευρεθούν και προσαχθούν στη ΓΑΔΑ, θα πρέπει αυτοί να βρεθούν σε διαφορετικό χώρο από αυτό των βουλευτών – μελών της προανακριτικής, να έχουν αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά της φωνής του με την βοήθεια τεχνητών μέσων, αλλά και παραποιημένα τα χαρακτηριστικά τους.

Η υπουργική απόφαση αναφέρει για αυτό το θέμα στο άρθρο 11:

«Κοινή Υπουργική Απόφαση 42926 οικ./2018 – ΦΕΚ 2194/Β/12-6-2018

Καθορισμός φορέα και διαδικασία υλοποίησης μέτρων προστασίας κατά την παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001.

Άρθρο 11

Κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της

1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της εφαρμόζεται ιδίως:

α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.

β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

2. Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας».

Εισαγγελικά προσκόμματα

Τα μέλη της προανακριτική καταγγέλλουν την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για συστηματική προσπάθεια της να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της Επιτροπής. Η τελευταία κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει έγγραφα της υπόθεσης τα οποία η Ελένη Τουλουπάκη δεν έχει αποστείλει ακόμα. Στην δια επιστολή ζητούν:

– να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά

– να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους απο τον αντεισαγγελέα του Α.Π. Λ. Σοφουλάκη

– να μεριμνήσει για την αποστολή όλων των κρίσιμων εγγράφων απο την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη

– να επανεξετάσει εάν συντρέχουν οι όροι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr