Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πλιώτας τα νέα πρόσωπα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πλιώτας τα νέα πρόσωπα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Οι σημερινές κυβερνητικές επιλογές, μέσω του υπουργικού συμβουλίου,  των Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και Βασίλη Πλιώτα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου θα επιφέρουν ηρεμία στο Δικαστικό Μέγαρο της Λεωφόρου  Αλεξάνδρας, τόνιζαν δικαστές, εισαγγελείς  και δικηγόροι.

Ειδικότερα,   από το υπουργικό συμβούλιο έγινε δεκτή ομόφωνα η   πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και πρόεδρος του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Βασίλης Πλιώτας.

Τα νέα πρόσωπα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου έχουν ένα κοινό σημείο, που δεν είναι άλλο από την υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκαρτ, την οποία χειρίστηκαν από διαφορετική υπηρεσιακή  θέση ο καθένας.

Πάντως, θεωρείται θετικό ότι η επιλογή του Βασίλη Πλιώτα για τη θέση του εισαγγελέα, έγινε από τον εισαγγελικό κλάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα ετών των δικαστικών Ενώσεων και ειδικά αυτής της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Γεννήθηκε το  1953, δηλαδή αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τον ερχόμενο  Ιούνιο. Με άλλα λόγια, καθήκοντα  προέδρου του Αρείου Πάγου  θα ασκήσει μόλις   για  δέκα μήνες. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Αύγουστο του 1979.

Στην επετηρίδα κατέχει την 4η θέση, ενώ προηγούνται οι συνάδελφοι του Αγγελική Αλειφοπούλου, Γεώργιος Λέκκας και Πηνελόπη Ζωντανού.

Στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου προήχθη τον Οκτώβριο του 2018 και ήταν -πριν την προαγωγή του- πρόεδρος του Α2 Πολιτικού Τμήματος.

Την ίδια ημερομηνία προήχθησαν σε αντιπρόεδρους οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού   και η Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Την αναρρίχηση του στη θέση του αντιπροέδρου την είχε ανακόψει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της θέσης που είχε κρατήσει, με την ιδιότητα του ανακριτή  στην υπόθεση του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της εμπλοκής του με την γνωστή λίστα Λαγκάρτ.

Αναλυτικότερα, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης τον Απρίλιο του 2013 έχοντας το βαθμό του  αεροπαγίτης ορίστηκε ως ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης  λίστας Λαγκάρντ.

Ο Ιωσίφ Τσαλαγανίδης ορίστηκε ανακριτής από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης για τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να παραπέμψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Τον Οκτώβριο του 2018 από το υπουργικό συμβούλιο ο τότε αρχαιότερος  αρεοπαγίτης Ιωσήφ Τσαλαγανίδης (ο οποίος είχε παραληφθεί, αλλά  και ήταν πρώτος τότε στην προτίμηση της διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής)  προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.

Από το γραφείο του πέρασαν τότε, εκτός του Γιώργου   Παπακωνσταντίνου   και οι δύο συνάδελφοι του και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης για τους οποίους έχει ασκηθεί τότε ποινική δίωξη για νόθευση εγγράφου και απιστία.

Τώρα ήταν και πάλι πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, λαμβάνοντας   14 ψήφους, έναντι 7 που έλαβε η  δεύτερη  συνάδελφός του  Πηνελόπη Ζωντανού.

Από τους συναδέλφους του θεωρείται πολύ καλός και καταρτισμένος νομικός. Ακόμη, σημειώνουν ότι θα συμβάλει στο να επικρατήσουν ψύχραιμες και νηφάλιες θέσεις.

Αναλυτικά στοιχεία: 

Ημερ.  Προαγωγής:  22-8-2012

Οικογ.  Κατάσταση:  Έγγαμος  με  τέσσερα  τέκνα

Τόπος  γεννήσεως:  Αθήνα

Έτος  γεννήσεως:  1953

Υπηρεσιακή  προέλευση:  από  δόκιμος  Ειρηνοδίκης

Χρονολογία  εισόδου  στον  κλάδο:  7-8-1979

Διάρκεια  παραμονής  στον  τόπο  όπου  υπηρετώ:   από  7-9-2012

ι)  Προηγούμενες  υπηρεσίες:  1) Ως Πάρεδρος παρά Πρωτοδίκαις στο Πρωτοδικείο  Πειραιώς από 7-8-1979 έως 2-4-1981, 2) Ως Πρωτοδίκης στο Πρωτοδικείο Λαμίας από 2-4-1981 έως 21-11-1989, 3) Ως Πρωτοδίκης και Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 21-11-1989 έως 15-9-1999, 4) Ως Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-1999 έως 15-9-2008, 5) Ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αιγαίου από 16-9-2008 έως 15-9-2010, 6) Ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-2010 έως 7-9-2012.

ΤΥΠΙΚΑ  ΠΡΟΣΟΝΤΑ

α)  Πτυχίο:  Νομικής

β)  Ίδρυμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

γ)  Βαθμός: Άριστα  9 & 6/9

δ)  Έτος αποφοίτησης: 1976

ε)  Ξένες  Γλώσσες:  α)  Αγγλικά  (καλά),  β)  Γερμανικά  (καλά)

στ) Χρήση  ηλεκτρονικού  υπολογιστή:  Ναι

ζ)  Επιστημονικές  εργασίες:  1)  “Το  Ναυτικό  Ατύχημα”  Εισήγηση  το  1997  στο  Γ΄  Διεθνές  Συνέδριο  Ναυτικού  Δικαίου  στον  Πειραιά,  2)  “Ο  περιορισμός  της  ευθύνης  του  πλοιοκτήτη”  Εισήγηση  το  1998  στην  4η  Ελληνοκυπριακή  Συνάντηση  Εμπειρογνωμόνων  για  το  Δίκαιο  της  Θάλασσας  και  το  Ναυτικό  Δίκαιο  στη  Ρόδο,  3)  “Ευθύνη  από  τις  Διαπραγματεύσεις”  (Νομολογιακή  Αντιμετώπιση),  Εισήγηση  το  2009  σε  ημερίδα  της  Ένωσης  Αστικολόγων  στην  Αθήνα,  4)  “Υιοθεσία”  (Νομολογιακή  Αντιμετώπιση),  Εισήγηση  το  2011  στο  Συνέδριο  της  Ένωσης  Δικαστών  και  Εισαγγελέων  στην  Καβάλα.

Βασίλης Πλιώτας Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ο Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955  στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας. Κατάγεται από πολύτεκνη αργοτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποια αποφοίτησε το 1977.  Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο διαγωνισμό του 1980 και διορίστηκε εισαγγελικός πάρεδρος  Κέρκυρας.

Το 1982 προήχθη σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και το 1989 σε εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στον πρώτο βαθμό υπηρέτησε στις εισαγγελίες Πατρών, Καλαμάτας, Πυργου, Πειραιώς και Αθηνών.

Το 1999 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών και το 2006 σε εισαγγελέα Εφετών. Υπηρέτησε στο δευτερο βαθμό στις εισαγγελίες Πειραιώς και Αθηνών.

Το 2012 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο κ.Πλιώτας έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ανέλαβε μαζί με δυο συναδέλφους του την διερεύνηση των συνθηκων εισόδου στη χώρα του ηγετη των Κορδων Αμπλουλάχ Οτζαλάν.

Ασχολήθηκε επίσης με τη διερεύνηση υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς και με την υπόθεση του ναυαγίου του Δύστος.

Ηταν ο εισαγγελέας – εισηγητής στην υπόθεση του πρωην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου, όταν ειχε προτείνει να παραπεμπφεί σε δυο δίκη για δυο κακουργήματα για την περίφημη υπόθεση  της λίστας Λαγκάρντ.

Επίσης ήταν αυτος που πρότεινε να απορριφθεί  η αναιρεση της αποφασης κατά του πρωην υπουργού Μεταφορών Τασου Μαντέλη για την υπόθεση της Ζήμενς.

Εχει ασχοληθεί επισης με τις αποκαλουμενες υποθέσεις «παραδικαστικού κυκλώματος», όπου ειχε προτείνει την παραπομπή πρωην υπουργού , καθώς και με υποθέσεις τρομοκρατίας.

Είναι παντρεμένος (η συζυγός του ειναι Αρεοπαγίτης) και πατερας 2 παιδιών.

Υποθέσεις 

Ήταν πρώτος στις προτιμήσεις κατά την τελευταία διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Έλαβε   14 ψήφους, έναντι 7 του    δεύτερου συναδέλφου του  Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Στην επετηρίδα είναι δεύτερος, ενώ προηγείται ο συνάδελφος του Δημήτρης Δασούλας.

 Ο Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ακόμη, είχε ταχθεί κατά της αναίρεσης της εφετειακής απόφασης με την οποία είχε καταδικασθεί σε τριετή φυλάκιση, με αναστολή, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).

Παράλληλα, ο Βασίλης Πλιώτας τον Απρίλιο του 2017 είχε παραγγείλει στους εισαγγελείς Εφετών και   Πρωτοδικών   την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (των ετών 2013 και 2014) για την προστασία των ζώων.

Ο Βασίλης Πλιώτας ζητούσε τότε από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν με την αυτόφωρη διαδικασία σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, κ.λπ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία ανέφερε  ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και του αυτοφώρου.

Τ. Τσιμπούκης

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

«Ο ορισμός στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κ. Βασιλείου Πλιώτα, δυο προσωπικοτήτων του δικαστικού σώματος με ξεχωριστή, καταγεγραμμένη πορεία, θα έπρεπε να ενδιαφέρει μόνο ως μια νέα αφετηρία για μια συνολική αναβάθμιση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που εκίνησε η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως όριζε το Σύνταγμα και ο νόμος, έδειξε ποιά είναι η αντίληψή της για το θεσμό, με την απόρριψη της πρότασης για συναινετική επιλογή προσώπων. Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να γίνεται έρμαιο στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών, που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού “χρωματισμού” δικαστικών προσώπων.

Ο τρόπος με τον οποίον ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκυμονεί τον κίνδυνο διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ