Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μια πρωτοτυπία: Γραφεία Τύπου χωρίς δημοσιογράφους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μια πρωτοτυπία: Γραφεία Τύπου χωρίς δημοσιογράφους

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα συστήσει μεν γραφείο Τύπου, αλλά δεν θα έχει δημοσιογράφο, παρά μόνο εισαγγελέα που θα ασκεί τα καθήκοντα δημοσιογράφου.

Δηλαδή, ο ταγμένος εισαγγελέας που έχει δώσει τον όρκο στο ιερό Ευαγγέλιο να τηρεί τον νόμο, θα διαπράττει το αδίκημα της αντιποίησης δημοσιογραφικού επαγγέλματος, ανεξάρτητα από τα άλλα θέματα που συγχρόνως τίθενται.

Αναλυτικότερα, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μετά από πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, αποφασίστηκε κατά τα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο πρότυπα, να συσταθεί  γραφείο Τύπου.

Την ευθύνη του γραφείου Τύπου θα έχει ο εκάστοτε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα έχει παράλληλα την δυνατότητα  να ορίζει ανάλογα με το θέμα, και έναν αντεισαγγελέα, που θα αναλαμβάνει την ενημέρωση του Τύπου.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όταν κλήθηκε να λάβει απόφαση για την σύσταση γραφείου Τύπου στον Άρειο Πάγο, οι αρεοπαγίτες δεν μπόρεσαν να λάβουν απόφαση. Και αυτό γιατί όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν υπήρξε ισοψηφία του «ναι» και του «όχι», αλλά υπήρξε και μια λευκή ψήφος.

Τα άλλα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν έχουν δρομολογήσει ακόμη κάποια ενέργεια για τη σύσταση γραφείου Τύπου. Απλά η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, το έχει βάλει στην  ατζέντα  της, αλλά όχι στις προτεραιότητες της, ενώ για την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, το θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Όμως, κατά την κοινή λογική, δεν μπορεί να ιδρύεται γραφείο Τύπου σε δικαστήριο, χωρίς την συμμετοχή επαγγελματία δημοσιογράφου μέλος της ΕΣΗΕΑ, και αντίθετα να προβλέπεται ότι καθήκοντα δημοσιογράφου θα ασκεί δικαστής ή εισαγγελέας.

Είναι σαν να σου χάλασε η βρύση του μπάνιου και να καλείς για την επισκευή της τον ηλεκτρολόγο!

Κατ’ αρχάς, η δημοσιογραφία απαιτεί και αποτελεί μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και του κοινωνικού γίγνεσθαι, από ό,τι αυτή του δικαστή και του εισαγγελέα, που το βάρος τους ανάγεται στο καθαρά νομικό μέρος μιας υπόθεσης και μιας δικαστικής διαδικασίας.

Μάλιστα, η προσήλωση στο καθαρά τυπολατρικό νομικό σκέλος, αυξάνει στον Ποινικό και Πολιτικό κλάδο της Δικαιοσύνης,  όπου ανέλιξη στον Άρειο Πάγο γίνεται, κατά κανόνα, κοντά στο στάδιο της συνταξιοδότησης, όπου έχει αποκορυφωθεί η νομική κατάρτιση, εμπειρία, αλλά και η κόπωση.

Εξ’ αυτού του λόγου μάλιστα κυριαρχεί το ονομαζόμενο «βιολογικό ρολόι» όπου κτυπά αυτόματα μόλις έρθει η προβλεπόμενη παραμονή στο δικαστικό γραφείο.

Εξάλλου, κάποιος κακοήθης μπορεί να αφήσει να υπονοηθεί ότι ο δικαστής-δημοσιογράφος μπορεί για διάφορούς λόγους, να κάνει προληπτική λογοκρισία και να δημοσιοποιεί αυτά που θέλει και όχι αυτά που πρέπει.

Πέρα από όλα αυτά όμως, γεννάται το ερώτημα, εάν κάποιος δηλώνει ή εμφανίζεται σε τρίτους ως  αστυνομικός και πράττει ενέργειες αστυνομικού (π.χ. ζητεί την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας προς εξακρίβωση στοιχείων), χωρίς να είναι πραγματικός αστυνομικός, διαπράττει κάποιο αδίκημα. Μάλλον διαπράττει το αδίκημα της αντιποίησης δηλαδή της άσκησης εξουσίας ή αρμοδιότητας.

Θα αντιταχθεί το επιχείρημα γιατί στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχει «εκπρόσωπος Τύπου» ένστολος. Η απάντηση είναι απλή, γιατί στην περίπτωση αυτή γίνεται αναφορά σε ειδικά Σώματα και ειδικό καθεστώς. Εκτός και αν οι δικαστές θέλουν να γίνουν και ένστολοι, πλέον το ότι δικάζουν τις υποθέσεις των ενστόλων.

Μεγάλη παρένθεση: Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρέπει να φυλάσσεται από ένστολο στρατιωτικό, ο οποίος φέρει το βάρος της ασφάλειας (σωματικής, κ.λπ.) του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Κάτι όμως που στην πράξη έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια και την ασφάλεια του εν λόγω υπουργού έχει η Ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ.

Θα αντιταχθεί, ακόμη, ότι υπάρχουν οι κανονισμοί λειτουργίας των δικαστηρίων, που δεν προβλέπουν δημοσιογράφους. Το ζήτημα είναι πολύ μα πολύ απλό. Όπως ζητείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επέλθουν συγκεκριμένες τροπολογίες ή αλλαγές ή προσθήκες  στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έτσι να γίνει και για τις περιπτώσεις των γραφείων Τύπου των δικαστηρίων.

Παράλληλα, πρέπει και η ΕΣΗΕΑ, να αναλάβει δράση στο επίμαχο θέμα και να ζητήσει τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ