Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος: «Παράνομη η εισαγγελική πρόταση για Siemens»

Με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) καταργήθηκε το άρθρ. 263Α με το σκεπτικό, όπως αποτυπώθηκε στην αιτιολογική έκθεση, ότι δεν εξυπηρετεί πλέον το σκοπό για τον οποίο είχε προβλεφθεί, ήτοι τη διεύρυνση της έννοιας του υπαλλήλου και σε πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αναλύει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Η. Παπαστεριόπουλος Η κατάργηση, ωστόσο, αυτή, […]

NEWSROOM

Με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) καταργήθηκε το άρθρ. 263Α με το σκεπτικό, όπως αποτυπώθηκε στην αιτιολογική έκθεση, ότι δεν εξυπηρετεί πλέον το σκοπό για τον οποίο είχε προβλεφθεί, ήτοι τη διεύρυνση της έννοιας του υπαλλήλου και σε πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αναλύει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Η. Παπαστεριόπουλος

Η κατάργηση, ωστόσο, αυτή, θα σηματοδοτούσε ένα «ντόμινο» νομικής κατάρρευσης εκκρεμών δικών, όπως η υπόθεση της Siemens (ψηφιακοποίηση ΟΤΕ), όπου οι αποδιδόμενες κατηγορίες ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας εισάγονταν με την αιτιολογία ότι τα πρόσωπα που αποδέχτηκαν αθέμιτα ωφελήματα ήταν υπάλληλοι νομικού προσώπου από αυτά που αναφέρονταν στο άρθρ. 263Α ΠΚ.

Κι αυτό διότι η πράξη υπό τα νέα δεδομένα καθίστατο πλέον ανέγκλητη, με σαφή και εκπεφρασμένη τη βούληση του νομοθέτη. Η υιοθέτηση της άποψης αυτής, θα οδηγούσε, ταυτόχρονα, σε απαλλαγή και για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ελλείψει στοιχειοθέτησης του βασικού αδικήματος.

Το δε αναφερόμενο στην αιτιολογική έκθεση ότι «η ποινικοποίηση της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα καλύπτει διαχρονικώς σε ικανό βαθμό το τιμωρητικό «κενό» που επιδίωξε να καλύψει το ισχύον άρθρο 263Α ΠΚ», ναι μεν αφήνει περιθώρια εφαρμογής της διάταξης του άρθρ. 396 ΠΚ περί ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, η φράση, ωστόσο, κλειδί είναι το «σε ικανό βαθμό», δηλαδή δίχως να είναι δυνατή η a priori εφαρμογή της σε όλες τις υποθέσεις.

Για αυτήν, ακριβώς, την νομική ακροβασία, με σαφή προσανατολισμό να περισωθεί «σώνει και ντε» μια υπόθεση, η οποία, πέραν της πολύχρονης διάρκειας της, έχει και νομοθετικά πλέον περιθωριοποιηθεί, «επικρίνεται» η Εισαγγελέας της έδρας στην υπόθεση της Siemens, μετά την υποβολή της συμπληρωματικής πρότασής της κατά τη δικάσιμο της 15ης.7.2019, όπου εισηγήθηκε στο Δικαστήριο την μεταβολή της κατηγορίας του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας (ενεργητικής/παθητικής) σε δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

Σκοπός, δε, ήταν να θεωρηθεί το τελευταίο παραγραφέν ως πλημμέλημα και να διασωθεί η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων, γεγονός που δεν θα συνέβαινε, αν η πράξη εθεωρείτο ανέγκλητη.

Εν προκειμένω, όμως, η εισαγγελική πρόταση τυγχάνει παράνομη κατά περιεχόμενο, διότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αρχής της νομιμότητας, που επιβάλλει ότι «Έγκλημα δεν υπάρχει χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης», αφού οι φερόμενες πράξεις των κατηγορουμένων στην υπόθεση εκκινούν από το έτος 1997 και εκτείνονται έως το έτος 2005, χρονικά διαστήματα δηλαδή κατά τα οποία η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα δεν ήταν ακόμη αξιόποινη (!!!), πράγμα το οποίο συνέβη, το πρώτον, μόλις το έτος 2007.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr