Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Αναφορά – βόμβα του Γ. Αγγελή για τη Novartis – Εβδομάδα εξελίξεων πριν κλείσει η Βουλή; 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αναφορά – βόμβα του Γ. Αγγελή για τη Novartis – Εβδομάδα εξελίξεων πριν κλείσει η Βουλή; 

Με δραματικό τρόπο και πιθανόν με εξελίξεις εντός της εβδομάδας- μοναδικής διαθέσιμης πριν ανοίξει επισήμως η αυλαία της προεκλογικής περιόδου- επανέρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση της Novartis. Η τυχόν επιλογή  δρομολόγησης εξελίξεων όμως θα σκιάζεται αφενός από το γεγονός ότι ουσιαστικά είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και αφετέρου από την αποκάλυψη της αναφοράς – βόμβα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, ο οποίος προ μηνών παραιτήθηκε από την θέση του επόπτη τω ν εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς  που καταγγέλλει ότι «η γραμμή ήταν ασκούμε διώξεις και ας τα βρει μετά ο ανακριτής»!

Εξελίξεις

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές η εβδομάδα αυτή είναι το μόνο «κενό» διάστημα πριν ξεκινήσει (επισήμως) η προεκλογική περίοδος κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα να κλείσει η δικογραφία είτε για όλα είτε για κάποια από αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: αρχειοθέτηση ή δρομολόγηση της διαδικασίας κλήσης τους με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Κατά τις ίδιες πηγές, όταν προκηρυχθούν οι εκλογές  τα «μολύβια θα κατέβουν» όπως έγινε και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές-δημοτικές.

Η αναφορά Αγγελή

Την ίδια στιγμή την ύπαρξη κεντρικής γραμμής στην υπόθεση Novartis με ξεκάθαρη στόχευση στην άσκηση δίωξης – ανεξαρτήτως στοιχείων- κατά πολιτικών προσώπων , περιγράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής στη αναφορά -παραίτησής του από επόπτης εισαγγελέας της έρευνας. Η αναφορά υποβλήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2019 μετά από δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να αρνήθηκε να παραλάβει «ένα στικάκι με στοιχεία για Έλληνα πρώην υπουργό» σε συνάντηση στην Αυστρία μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων και του FBI.

H δική του εκδοχής της ιστορίας όμως πέραν της πλήρους διάψευσης του συγκεκριμένου περιστατικού , οδηγεί στην εκτίμηση – του ιδίου- πως η ιστορία εφευρέθηκε για να παραιτηθεί από τη θέση του επειδή διαφωνούσε με τη «γραμμή» της άσκησης δίωξης, ουσιαστικά χωρίς στοιχεία, πέραν των προστατευομένων μαρτύρων. Μάλιστα υπαινίσσεται πως η διαρροή έγινε από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και αφήνει υπονοούμενα για επαφές με πολιτικά πρόσωπα (τύπου Ρασπούτιν, όπως λέει) ενώ ζητεί να διωχθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς.

Στα όσα ανέφερε ο κ.Αγγελής απάντησαν εγγράφως και οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αντικρούοντας όσα έλεγε και  η υπόθεση τέθηκε τελικά στο αρχείο. Πλην η ίδια η επιστολή αποτελεί πλεον μια – ακόμα , ίσως την πιο ισχυρή- ένδειξη για σχέδιο πολιτικής εξόντωσης πολικών αντιπάλων στην συγκεκριμένη υπόθεση.

«Ασκούμε δίωξη»

Όπως περιγράφει στην αναφορά του που αποκαλύπτει ολόκληρη η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ.Αγγελής:

«Από την αρχή επίσης κατέστησα σαφές στην κυρία Τουλουπάκη ότι, ή έρευνα πρέπει να περαιωθεί ταυτόχρονα για όλους (και τους δέκα) εμπλεκόμενους πολιτικούς και προπάντων δεν πρέπει να «κομματιαστεί» χρονικώς και ένα «κομμάτι» της να συνδυαστεί με την άσκηση ποινικής δίωξης, αφού έτσι θα δοθεί η εντύπωση ότι θα υπάρχει βιασύνη που στοχεύει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα (άσκηση μερικής ποινικής δίωξης), γεγονός που ήθελε δημιουργήσει αρνητικά σχόλια για τη δικαιοσύνη για ευνόητους λόγους. Σε κάθε περίπτωση επίσης, κατέστησα σαφές ότι, θα πρέπει να διερευνηθεί η ύπαρξη επαρκών ή μη ενδείξεων ενοχής, εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, που πρέπει να προσδιοριστούν, να κληθούν σε παροχή εξηγήσεων (άρθρο 31 ΠΔ) και σε περίπτωση που τα άτομα αυτά προστατεύονται από συνταγματικές διατάξεις, θα έπρεπε να προσδιοριστεί επακριβώς και το ποινικό αδίκημα που θα τους αποδοθεί (ύπαρξη του λεγόμενου «υπουργικού αδικήματος»), προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραγραφής του. Εννοείται ότι η παραπάνω άποψή μου ήταν αντίθετη με την μέχρι τότε, ισχύουσα «γραμμή» που συνίστατο στο ότι «ασκούμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στέλνουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα τα βρίσκει ο ανακριτής».

Ποιος χάραξε τη γραμμή;

Ερωτήματα ανακύπτουν   κατά τον κ. Αγγελή για το ποιος «χάραξε» την συγκεκριμένη στρατηγική της έρευνας για την Novartis.

«Η κυρία Τουλουπάκη και οι περί αυτής ομάδα επίκουρων εισαγγελέων; Ο επόπτης εισαγγελέας; Ή από κοινού ύστερα από συνεννόηση; Πως μπορεί να συντονίζει ο επόπτης εισαγγελέας, εάν δεν γνωρίζει τα στοιχεία της δικογραφίας; Ποιος θέλει την παρουσία του επόπτη μόνον «ως διακοσμητική», με την έννοια ότι, «απλώς θα κάλυπτε,» τις ενέργειες της κυρίας Τουλουπάκη, χωρίς όμως να μπορεί να κρίνει, αυτές; …Σε κάθε περίπτωση δε, εξακολουθεί στα έργα της εισαγγελέως διαφθοράς, το άτομο εκείνο το οποίο έχει προσδιοριστεί ως «Ρασπούτιν» από την κυρία Ράικου;».

«Μου είπαν πως είπαν πως θα ασκήσουν δίωξη σε Λοβέρδο , Σαλμά και Γεωργιάδη»

Ο κ.Αγγελής πάντως αποκαλύπτει ότι από το Δεκέμβριο οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς είχαν σκοπό να ασκήσουν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα η  «βιασύνη για την «όπως – όπως» άσκηση ποινικής δίωξης, αποδεικνύεται κατά τον κ.Αγγελή από όσα έλαβαν χώρα μεταξύ της κυρίας Τουλουπάκη και του κλιμακίου του FBI στη Βιέννη. Η κυρία Τουλουπάκη είχε πρόθεση να πληροφορήσει τους Αμερικάνους, ότι «…. γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά. …», όπως λέει:  «Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα να με πληροφορούν δια στόματος κυρίας Τουλουπάκη (κατά λέξη) ότι, «θα πούμε στους Αμερικάνους, ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά»   και: «Αντέδρασα έντονα, και τους είπα (κατά λέξη) «καλά εμένα δεν με υπολογίζετε ως επόπτη σας, την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την έχετε ενημερώσει;» μου απάντησαν αρνητικώς. Στην ερώτηση μου «πως είναι δυνατόν να δίνουν στους Αμερικανούς, αναφορά για θέματα που δεν γνώριζε ούτε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου» ουδέν μου απάντησαν. Στην ερώτηση μου «με τι αποδεικτικά στοιχεία θα ασκήσετε την δίωξη;» μου απάντησαν «με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο ανακριτής θα τα βρει»

Στρατηγική

«Είναι αυτονόητο ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως αυτή της Novartis, με οικονομικές, πολιτικές ενδεχομένως και κομματικές προεκτάσεις, απαιτεί την χάραξη κάποιες συγκεκριμένης στρατηγικής χειρισμού και έρευνας. Τέτοια στρατηγική δεν «χαράχθηκε» με βάση τους κανόνες της ανακριτικής επιστήμης και τεχνικής, αλλά με «κριτήρια», όπως προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρω παρακάτω. Συγκεκριμένα από την αρχή της τοποθέτησής μου ως επόπτης Διαφθοράς, αντιλήφθηκα ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και «τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής». Αντέλεξα ευθέως στη συγκεκριμένη «στρατηγική», γεγονός που με έφερε σε «ευθεία κόντρα» με την κυρία Τουλουπάκη, η οποία μου παρέθεσε ως πρόσχημα ότι, ο επόπτης δεν δικαιούται να λαμβάνει γνώση των ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας και δεν δικαιούται να επεμβαίνει στον τρόπο και την πορεία της έρευνας. Κατέστησα σαφέστατη την αντίθεσή μου προς αυτό, μεταφέροντας ταυτόχρονα και τον προβληματισμό μου, πώς μπορώ να ασκήσω εποπτεία και συντονισμό «έχοντας μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με την δικονομική πορεία της υπόθεσης». Ταυτόχρονα δε, διαβεβαίωσα τόσο αυτή, όσο και τους περί αυτήν επίκουρους εισαγγελείς ότι, δεν πρόκειται να επέμβω στην κρίση τους και ότι οφείλω ως επόπτης να ελέγξω και να διαπιστώσω, εάν κατά την ποινική έρευνα τηρείται το άρθρο 239 ΠΔ…».

Να βγει η αλήθεια στο φως

Να βγει η αλήθεια στο φως καθώς και οι υπεύθυνοι για τη σκευωρία, ζητά μέσω ανακοίνωσής του το ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση Novartis, μετά τις αποκαλύψεις από το protothema  που κυκλοφορεί για το πώς στήθηκε η υπόθεση, όπως προκύπτει από την αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή. Σημειώνεται ότι ο κ. Αγγελής έφυγε καταγγέλοντας πολιτικές παρεμβάσεις και κατάχρηση εξουσίας από δικαστές.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ:

“Είχαμε ζητήσει στην Βουλή, από την Κυβέρνηση να καταθέσει την αναφορά παραίτησης του κ. Αγγελή που ήταν εποπτεύων εισαγγελέας στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ματαίως! Σήμερα δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» οι αναφορές του προς την προϊσταμένη του, κ.Ξένη Δημητρίου, καθώς και προς τον αντιεισαγγελέα ΑΠ κ. Πεπόνη. Όσα γράφει για την πολιτική σκευωρία στην υπόθεση «Novartis» είναι συγκλονιστικά. Για άλλη μία φορά γίνεται λόγος για τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν» και το σκοτεινό του ρόλο του στην υπόθεση.Κύριε Πρωθυπουργέ, ποιος υπουργός είναι ο Ρασπούτιν; Κυρία Ράικου, ποιος υπουργός είναι ο Ρασπούτιν; Κύριε Αγγελή, ποιος υπουργός είναι ο Ρασπούτιν; Έφθασε ο καιρός να βγει η αλήθεια στο φως, καθώς και οι υπεύθυνοι για τη σκευωρία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ