Αντώνης Αργυρός: Ας κλείσουμε τα δικαστήρια!

«Η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι βασικό σημείο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας». Με τη φράση αυτή και με το δικό του τρόπο, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έθεσε επί τάπητος τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην απονομή της Δικαιοσύνης. «Αρνησιδικία: Η ανώτερη μορφή τρομοκρατίας»  Το 1832 μετά τη δολοφονία του Εθνικού μας […]

NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Ας κλείσουμε τα δικαστήρια!

«Η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι βασικό σημείο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Με τη φράση αυτή και με το δικό του τρόπο, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έθεσε επί τάπητος τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην απονομή της Δικαιοσύνης.

«Αρνησιδικία: Η ανώτερη μορφή τρομοκρατίας»

 Το 1832 μετά τη δολοφονία του Εθνικού μας Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, αναρχία ενέσκηψε στον τόπο μας που έφτασε ακόμη και στο τερατώδες σημείο: «Τα δικαστήρια εκλείσθησαν και οι δικασταί απελύθησαν προς καλυτέραν απονομήν της Δικαιοσύνης»!!!!

Γράφει ο Αντώνης Αργυρός*

Μπορεί σήμερα να μην έχουμε παρόμοια κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ομαλά λειτουργούσα Δικαιοσύνη ή μάλλον στη χώρα μας δεν έχουμε καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά έχουμε φθάσει πλέον οριστικά στα όρια της αρνησιδικίας, η οποία επιδεινώνεται και συμβάλλει αποφασιστικά στην επικράτηση πολύμορφης ανομίας και ατιμωρησίας.

 Αρνησιδικία είναι η άρνηση έκδοσης δικαστικής απόφασης ή η αδυναμία έκδοσής της λόγω εγγενών αδυναμιών του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.

Η Δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη εξουσία, εξοπλισμένη με ισχυρές εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, η οποία όχι μόνο δεν δικαιούται να «πολιτεύεται», αλλά οφείλει, αντίθετα, να συμπεριφέρεται ουδέτερα, με μόνο κριτήριο τον σεβασμό της νομιμότητας, ώστε να αποτελεί ένα πειστικό και ισχυρό αντίβαρο απέναντι στις παρεκτροπές των άλλων εξουσιών, πραγματικό οχυρό. Μεταξύ όμως θεωρίας και πράξης η διαφορά είναι μεγάλη. Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδυνάμων. Είναι ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος.

Ένα τραγικό παράδειγμα «αρνησιδικίας :

Η αίτηση αναιρέσεως κατατέθηκε στο ΣτΕ 14 Σεπτεμβρίου 2005 και αφορά την αναίρεση της 35/200* αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου*, συζητήθηκε 30 Οκτωβρίου 2013, η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 2016 και η απόφαση δημοσιεύθηκε 5 Ιουλίου 2018, δηλαδή η απόφαση δημοσιεύθηκε μετά 13 χρόνια από την κατάθεση της αιτήσεως αναιρέσεως και η αιτούσα δικαιώθηκε σε υπόθεση που άρχισε το 1996 και η δίκη συνεχίζεται αφού το ΣτΕ έκρινε ότι : «Η δε υπόθεση που χρειάζεται διευκρίνιση κατά το πραγματικό της μέρος πρέπει να παραπεμφθεί στο εκδόν την αναιρεσιβαλλόμενη δικαστήριο προς νέα κρίση».

Είναι πασιφανές ότι η διάρκεια της δίκης, υπερέβη κατά πολύ την εύλογη διάρκεια της δίκης, κατά παράβαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ.

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, για να ολοκληρωθεί η δικαστική εκκαθάριση μιας υπόθεσης στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσον όρο 1.580 ημέρες, δηλαδή περίπου τεσσεράμισι χρόνια. Επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν την ίδια χρονική περίοδο ο αντίστοιχος χρόνος διεκπεραίωσης μίας υπόθεσης στη Βουλγαρία υπολογίζεται ότι είναι 564 ημέρες και στην Αλβανία 523 ημέρες.

Η Ελλάδα θέσπισε το νόμο 4055/2012, στα άρθρα 53 – 60 του οποίου προβλέπεται η δυνατότητα αξιώσεως αποζημιώσεως από το κράτος, εάν αποδειχθεί ότι:

  •  1) συντρέχει παραβίαση του δικαιώματος του αιτούντος σε ταχεία απονομή της δικαιοσύνης,
  • 2) πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό για την δίκαιη ικανοποίηση του αιτούντος και
  • 3) πρέπει να καθορισθεί το ύψος του ποσού αυτού.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια το 2017  εκκρεμούσαν 288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία. Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.

Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 40 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος!

Η Πολιτεία με επαχθή μέτρα και τα τεράστια παράβολα και δυσθεώρητα τέλη και μεγάλα δικονομικά εμπόδια, την μεροληπτική νομοθέτηση υπέρ του πανίσχυρου Κράτους με συνεχή προνόμια υπέρ του και σε βάρος των αδυνάτων, εμποδίζει τον αδύναμο πολίτη να καταφύγει στην Δικαιοσύνη και έτσι μαζί με την μακρόχρονη καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, την πολυνομία και την κακονομία, δεν μπορούμε να μιλάμε για την δυνατότητα του πολίτη να βρει το δίκιο του μπορούμε να μιλάμε για γενικευμένη αρνησιδικία.

Οι περισσότεροι δεν ασχολούνται με τα μεγάλα ζητήματα της Δικαιοσύνης, τις μεγάλες δίκες και τις πολιτικές αντιδικίες, ασχολούνται με την αδυναμία να βρουν το δίκιο τους. Ας σκεφτούμε την επαχθέστατη θέση των εργαζομένων και συνταξιούχων στην εποχή μας.

«Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα». Νίκος Καζαντζάκης

*πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr