Αρκεί η εκτίμηση ενός μάρτυρα για να πείσει πως δωροδοκήθηκε ένας -οποιοσδήποτε- υπουργός;

Ο Ευάγγελος Βασιλάκος ήταν γενικός γραμματέας εξοπλισμών από το 2006 έως το 2010. Τον Οκτώβρη του 2010 προχώρησε σε καταγγελίες περί «αλιτήριων και παρασιτούντων» που απομυζούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για απειλές σε βάρος του. Είχε δηλώσει επίσης ότι γνωρίζει τα ονόματα. Τα χρόνια πέρασαν οι καταγγελίες δεν κατέληξαν – προφανώς- πουθενά , όμως […]

NEWSROOM
Αρκεί η εκτίμηση ενός μάρτυρα για να πείσει πως δωροδοκήθηκε ένας -οποιοσδήποτε- υπουργός;

Ο Ευάγγελος Βασιλάκος ήταν γενικός γραμματέας εξοπλισμών από το 2006 έως το 2010. Τον Οκτώβρη του 2010 προχώρησε σε καταγγελίες περί «αλιτήριων και παρασιτούντων» που απομυζούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για απειλές σε βάρος του. Είχε δηλώσει επίσης ότι γνωρίζει τα ονόματα.

Τα χρόνια πέρασαν οι καταγγελίες δεν κατέληξαν – προφανώς- πουθενά , όμως η δικαστική ιστορία γράφτηκε αντίστροφα αφού τελικά ο κ. Βασιλάκος βρέθηκε υπόλογος και μάλιστα καταδικάστηκε τον Μάιο του 2018 σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή για την υπόθεση προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο Στρατό Ξηράς. Κεντρικό πρόσωπο μεταξύ των 17 κατηγορουμένων στη δικογραφία που θα κριθεί σύντομα σε δεύτερο βαθμό είναι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Όλοι καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και την υποχρέωση να καταβάλουν «τσουχτερές» αποζημιώσεις στο Δημόσιο που φτάνουν τα 49,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και κ. Βασιλάκος (όπως και ο επίσης πρώην γ.γ. του ΥΠΕΘΑ Γιώργος Κολλίρης) για το αδίκημα της απιστίας. Ο πρώην γενικός καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 100.000 ευρώ με αναστολή

Αυτοβούλως 5 μέρες μετά

Η ιστορία όμως αντιστρέφεται και πάλι καθώς ο κ. Βασιλάκος από κατηγορούμενος επανέρχεται ως καταγγέλλων, αυτοβούλως μάλιστα. Συγκεκριμένα ως γνωστόν στις 30 Οκτωβρίου η επικεφαλής κατά του ξεπλύματος χρήματος Άννα Ζαΐρη διέταξε το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και άλλων έξι προσώπων μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Χρυσοχοίδης και Μαλέσιος, γεγονός που παρέπεμπε απευθείας στο c4i.

Τότε, 5 μέρες μετά συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατάθεση , ο κ. Βασιλάκος εμφανίστηκε αυτοβούλως στον ανακριτή Δ. Ορφανίδη που διενεργεί κυρία ανάκριση για την υπόθεση του c4i (την υπογραφή της σύμβασης συγκεκριμένα) και καταθέτει την εκτίμησή του πως πιθανόν ο Γιάννος Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε και ο Κώστας Σημίτης γνώριζε για αυτό.

Μα αρκεί αυτή η απλή «εκτίμηση» ενός – έστω ειδικού- προσώπου για να υπάρξει νομική ένδειξη δωροδοκίας; Η απάντηση είναι πως η αναφορά και μόνον των ονομάτων πολιτικών προσώπων αρκεί για να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή αλλά πέραν αυτού η νομική αξία της, όπως λένε δικαστικές πηγές, είναι ουσιαστικά μηδαμινή χωρίς περαιτέρω στοιχεία. Κάποιοι ισχυρίζονται βέβαια πως ο κ. Βασιλάκος χρησιμοποιεί ενδεχομένως την υπόθεση ως καταγγέλλων προκειμένου να επιτύχει καλύτερη μεταχείριση ο ίδιος για την υπόθεση που είναι κατηγορούμενος.

Η αλήθεια είναι πως ο βίος του και τρόπος με τον οποίο κατήγγειλε εξαρχής τέτοιες πρακτικές δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Η σκιά της απορίας πάντως παραμένει…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr