Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ποντάρει στον στρατό και η Ευρώπη “ψηφίζει” Γκουαϊδό
Ο στρατός φαίνεται ότι θα είναι εκείνος που θα παίξει τελικά τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις -που ούτως ή άλλως θα έχουμε σύντομα- στη Βενεζουέλα, είτε παραμείνει ο Νικολάς Μαδούρο στην εξουσία είτε τα ηνία της χώρας -με τις ευλογίες βέβαια της Δύσης- περάσουν στα χέρια του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της, Χουάν Γκουαϊδό. Και γιατί ο […]
Ο στρατός φαίνεται ότι θα είναι εκείνος που θα παίξει τελικά τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις -που ούτως ή άλλως θα έχουμε σύντομα- στη Βενεζουέλα, είτε παραμείνει ο Νικολάς Μαδούρο στην εξουσία είτε τα ηνία της χώρας -με τις ευλογίες βέβαια της Δύσης- περάσουν στα χέρια του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της, Χουάν Γκουαϊδό.
Και γιατί ο στρατός;
Από την πρώτη ημέρα της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το στράτευμα φαινόταν πως τασσόταν υπέρ του σοσιαλιστή Μαδούρο. Τα γεγονότα, όμως, έτρεξαν και προκλήθηκε φθορά στον ηγέτη της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, «στους κόλπους του στρατού να καταγράφεται διχασμός» για το ποια στάση θα πρέπει τελικά να κρατήσει. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τις διαβεβαιώσεις που έδινε αρχικά ο υπουργός Αμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο, ο οποίος έγραφε στο twitter:
«Ο στρατός μας δεν θα δεχθεί ποτέ έναν πρόεδρο που θα τοποθετηθεί από σκοτεινές δυνάμεις ή παρακάμπτοντας τον νόμο και ο οποίος θα αυτοτοποθετηθεί». Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ένα: μπορεί ο Μαδούρο να στηριχθεί στον στρατό και να κερδίσει τη μάχη εναντίον του Γκουαϊδό;
Η πολιτική επιστήμονας Ανα Σόλιτς Λαντιβάρ αμφιβάλλει, δηλώνοντας χθες στην Deutsche Welle ότι «περισσότερο από τα tweets, πρέπει να δούμε την τυπική ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός για τη δημοκρατική διαδικασία. Εάν οι ένοπλες δυνάμεις σε αυτή την περίπτωση στηρίξουν τη συνταγματική τάξη, θα μπορούσαν να ζητήσουν άμεσες εκλογές».
Παρόμοια είναι η άποψη του πολιτικού επιστήμονα Βόλφγκανγκ Μούνο από το πανεπιστήμιο του Ροστόκ: «Οποιος έχει την υποστήριξη του στρατού ορίζει το μέλλον της χώρας». Και οι δύο επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια στον στρατό στη Βενεζουέλα, κυρίως στα μεσαία στρώματα και στους απλούς στρατιώτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Λαντιβάρ, «το σίγουρο είναι ότι ο στρατός είναι διχασμένος. Ενα τμήμα του είναι πολύ, πολύ δυσαρεστημένο».
Βαριές κατηγορίες
Την ίδια ώρα, και ενώ ο Γκουαϊδό ζητούσε από την Ε.Ε. να επιβάλει «επιπλέον κυρώσεις» κατά της κυβέρνησης, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στην κολομβιανή κυβέρνηση και τη Μαφία να τον δολοφονήσουν, ενώ είπε για ακόμα μία φορά ότι η Ουάσινγκτον θέλει να βάλει «χέρι» στο πετρέλαιο της χώρας.
Πρόεδρος με τη… βούλα της Ευρώπης
Από την πλευρά της χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον de facto πρόεδρο της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο, υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση» ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο. Οι ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για μία συμβολική κίνηση, που έχει στόχο να εντείνει την πίεση στον Βενεζουελάνο πρόεδρο, ενώ η απόφαση που υπεγράφη, με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, δεν είναι δεσμευτική. Επιπλέον, στο κείμενο διευκρινίζεται πως η αναγνώριση έχει ισχύ μόνο μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών «ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων» στη λατινοαμερικανική χώρα. «Από την Ευρώπη μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να αλλάξει το καθεστώς της Βενεζουέλας» είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστέμπαν Γκονζέλες Πονς σε δήλωσή του.
Ο Κόρμπιν “επιλέγει” Μαδούρο!
Και ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τόνισε πως το Παρίσι θα αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο εάν το Καράκας δεν προχωρήσει σε εκλογές. Πάντως, η Ε.Ε. συμφώνησε χθες να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας.
Την ίδια ώρα ο Γκουαϊδό, ο οποίος κατήγγειλε χθες πως ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επισκέφτηκαν το σπίτι του αναζητώντας τη σύζυγό του, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον Μαδούρο. Από την πλευρά της η Βρετανία κάλεσε την Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν διαχώρισε τη θέση του συντασσόμενος με τον Μαδούρο.
Μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ΕΔ
Ο Γκουαϊδό, πάντως, σε άρθρο του στους «New York Times» αποκάλυψε πως η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει ήδη κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. «Το να αποσύρει ο στρατός την υποστήριξή του στον Μαδούρο είναι κρίσιμο για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης» εξηγεί ο 35χρονος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που αυτοανακηρύχθηκε υπηρεσιακός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr