Γιάννος Παπαντωνίου(με δικά του λόγια): «Δεν υπάρχει θεσμικό σύστημα αδιάβροχο στη διαφθορά».

‘Ηταν Μάιος του 2015 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, με την ιδιότητα του μάρτυρα στάθηκε απέναντι στους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου στη δευτεροβάθμια δίκη του προκατόχου του στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοζατζόπουλου: «Η πρωτόδικη απόφαση ήταν φοβερή και συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει… » ανέφερε τότε. «Η […]

NEWSROOM
Γιάννος Παπαντωνίου(με δικά του λόγια): «Δεν υπάρχει θεσμικό σύστημα αδιάβροχο στη διαφθορά».

‘Ηταν Μάιος του 2015 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, με την ιδιότητα του μάρτυρα στάθηκε απέναντι στους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου στη δευτεροβάθμια δίκη του προκατόχου του στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοζατζόπουλου:

«Η πρωτόδικη απόφαση ήταν φοβερή και συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει… » ανέφερε τότε. «Η μίζα έχει πολλές εξηγήσεις .Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος» συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου για να σημειώσει λίγο αργότερα: «Δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».

Σχεδόν 3,5 χρόνια μετά ο άλλοτε κραταιός τσάρος της Ελληνικής Οικονομίας και μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών της μεταπολίτευσης, διαδέχτηκε τον Ακη Τσοχατζόπουλο, όχι μόνο στο υπουργείο αλλά και στις φυλακές. Τότε οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι αφού ο Ακης πλέον είναι (καταδικασμένος αλλά έχοντας εκτίσει την ποινή του) ελεύθερος.

Αποστάσεις με ξεκάθαρο τρόπο

Τότε ο  κ. Παπαντωνίου είχε κρατήσει  -μετά τους Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Σημίτη, που επίσης κατέθεσαν στο δικαστήριο – σαφείς αποστάσεις από τα …πεπραγμένα του Ακη Τσοχατζόπουλου. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Φραγκίσκο Ραγκούση για τον εάν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στην εντολέα του, Βίκυ Σταμάτη, για την υπό διερεύνηση υπόθεση. «Δεν θα υποκαταστήσω εγώ το δικαστήριο» απάντησε τότε ο κ. Παπαντωνίου ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ανέφερε πως με τους χειρισμούς του κατάφερε να διορθώσει τη «λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι», κατά την  εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για τους TOR – M1.

«Ήμουν μέλος του ΚΥΣΕΑ για έντεκα χρόνια» είχε πει ο κ. Παπαντωνίου : «Η ύπαρξη του ΚΥΣΕΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι ευρωπαϊκός και διεθνής θεσμός».  Αναφερόμενος στην υπόθεση των TOR – M1, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ -που το επίδικο διάστημα ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη – επισήμανε πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για δωροδοκία στην εξεταστική επιτροπή, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά για κανένα κόμμα.

Με προσεκτικές διατυπώσεις και μετρημένα λόγια, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως «τότε δεν ήταν τίποτα γνωστό, καθώς μόνο όταν έγιναν οι δίκες στην Γερμανία και την Ρωσία, άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση».

Η ανωμαλία

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαντωνίου είχε μιλήσει για «ανωμαλία» στην εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για το οπλικό σύστημα TOR-M1 : «Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικά,  πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομόλογό μου, τον κ. Ιβανόφ. Αμέσως αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει»..

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει;

Γ. Παπαντωνίου .Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή, συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει…

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτική ζωής του Τσοχατζόπουλου, της μη υπουργικής του δημόσιας ζωής, σας έκαναν μήπως εντύπωση οι συνθήκες ζωης του …

Ι. Παγορόπουλος (εκ των συνηγόρων του Α. Τσοχατζόπουλου): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από εδώ με βίλες και πισίνες.Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;

Γ. Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολίτες. Όμως να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Λ. Κοτσαλής (υπεράσπιση Α. Τσοχατζόπουλου): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ απο κ. Τσοχατζόπουλο σε τι κατάσταση το βρήκατε;

Γ. Παπαντωνίου: Σε ο,τι  αφορά τα οικονομικά του υπουργείου υπήρχε εκτίναξη των δαπανών.Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ, η Ελλάδα  Ισραήλ και η Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς,το οποίο σωστά είπε ο κ. Σημιτης έπρεπε να κοπεί… Για το λόγο αυτό όταν ανέλαβα το υπουργείο,  κινήθηκα με βάση το συμφέρον του δημοσίου, εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Δε θα υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη»

«Η μίζα εχει πολλές εξηγήσεις . Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος» έλεγε τότε ο κ. Παπαντωνίου: «Δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».

Εισαγγελέας: Συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ ως υπουργός Οικονομικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών ακολουθεί την ίδια τακτική ή υπάρχει λόγος επειδή είναι υπουργός να ερευνήσει λίγο παραπάνω….

Γιάννος Παπαντωνίου: Ο υπουργός Οικονομικών είναι υπεύθυνος για όλες τις δαπάνες του δημοσίου, δεν ασχολείται όμως ούτε με τη σκοπιμότητα ούτε με τη νομιμότητα της δαπάνης, ούτε με το τι έγινε ή δεν έγινε στη σύμβαση….Γνώμονας μου ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ως υπουργός Άμυνας πάντα είχα το μυαλό μου στην μείωση των εξοπλιστικών  δαπανών. Έκανα δραστικές παρεμβάσεις για περικοπές δαπανών.

Λ. Κοτσαλής (συνήγορος Ακη Τσοχατζόπουλου): Διαπιστώσατε να συμβαίνει κάτι εξωθεσμικό στο υπουργείο;

Γιάννος Παπαντωνίου: Μόλις ανέλαβα αντικαταστάθηκαν 140 στελέχη της διευθύνσεως του υπουργείου. Σωστό είναι σε παρόμοιες θέσεις να μην υπάρχουν πολυετείς παραμονές για να προφυλαχθεί το υπουργείο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr