Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Γιατί οι εισαγγελείς θέλουν να μειωθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης (18 μήνες)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί οι εισαγγελείς θέλουν να μειωθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης (18 μήνες)

Σε μια πρόταση , η οποία αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις , προχώρησε το Σάββατο στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο πρόεδρός της, Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

Πρότεινε για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι οποίες έχουν 11.000 κρατούμενους εκ των οποίων οι 3.400 είναι προσωρινά κρατούμενοι (προφυλακισμένοι), να μειωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης (18μηνο).

Άλλωστε αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το 1/3 των κρατουμένων στις φυλακές (οι οποίες είναι ως γνωστόν ασφυκτικά γεμάτες) να είναι προσωρινά κρατούμενοι. Αυτό βέβαια ανοίγει το συζήτηση για την ευκολία με την οποία προφυλακίζονται για όλων των ειδών τα αδικήματα οι κατηγορούμενοι, τη στιγμή που το συγκεκριμένο μέτρο είναι για «εξαιρετικές» περιπτώσεις . Άλλωστε η προσωρινή κράτηση είναι ένα μέτρο που δεν εχει σχέση με τη βαρύτητα του αδικήματος (κυριαρχικά), ούτε μπορεί να λειτουργεί, όπως επισημαίνουν όλες οι «σχολές» , ως προκαταβολή ποινής.

Η διατύπωση άλλωστε για την την επιβολή της προσωρινής κράτησης είναι ξεκάθαρη.

Επιβάλλεται:

  • αν ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων ή
  • αν είναι ύποπτος φυγής

Άλλωστε η μείωση του χρόνου προσωρινής κράτησης θα υποχρεώσει την πολιτεία, ως οφείλει, να δικάζει νωρίτερα τις περιπτώσεις αυτές ώστε (όταν πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνα άτομα) να μην αφήνονται ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι.

Αρνησιδικία

Ο κ. Μιχαηλίδης πρότεινε παράλληλα για μέρος των οικονομικών εγκλημάτων να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές. Για να καταλήξει όπως σε όλα αυτά προηγουμένως περιέγραψε την κατάσταση στη Δικαιοσύνη λέγοντας πώς για τελεσιδικήσουν τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, χρονικό διάστημα απαγορευτικό και απογοητευτικό. Όπως είπε αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά  και να βοηθήσουν όλοι οι παράγοντες, γιατί κάποια στιγμή θα πέσει όλο σύστημα.

Χρειαζόμαστε αίθουσες

«Χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και τόνισε ότι «είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην  έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο» και απευθυνόμενος στον παριστάμενο γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη, επισήμανε: «Να πάρετε αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο».

Σε άλλο σημείο ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλα και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300, ενώ σημείωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα των δικαστηρίων λειτουργεί με πολλά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στο χαιρετισμό της τόνισε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν μη χρεωμένες 80.000 υποθέσεις και σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ