Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ελαφρυντικό μη εύλογης διάρκειας δίκης: Κερκόπορτα για …απαλές καταδίκες σε βαριές υποθέσεις Διαφθοράς;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελαφρυντικό μη εύλογης διάρκειας δίκης: Κερκόπορτα για …απαλές καταδίκες σε βαριές υποθέσεις Διαφθοράς;

Το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση της εταιρίας DePuy αρνήθηκε να ανοίξει την …κερκόπορτα της νεοεισερχόμενης σε ποινικές δίκες ελαφρυντική περίσταση της “μη εύλογης διάρκειας της διαδικασίας” χωρίς υπαιτιότητα του κατηγορουμένου που εισήγαγε ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε 13 από τους κατηγορούμενους στην μεγάλη υπόθεση Διαφθοράς, άλλη μία στον χώρο της Υγείας, αναγνωρίζοντας τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αρνήθηκε ωστόσο να τους αναγνωρίσει την περίσταση που υιοθέτησε ο νέος Κώδικας η οποία ουσιαστικά προνοεί μείωση ποινής αν η διαδικασία δεν έχει εύλογη διάρκεια.

Το θέμα τέθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης και προφανώς αναμένεται να τεθεί και από πολλούς άλλους συνηγόρους που εύλογα θα κάνουν τα καλύτερα για τους εντολείς τους με όσα όπλα τους παρέχει ο νόμος.

Ωστόσο το ζήτημα φαίνεται να μην είναι και τόσο απλό και πιθανότατα θα αποτελέσει άλλο ένα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Δικαιοσύνης και της ικανότητας της στον καταλογισμό και στην τιμωρία πράξεων που επηρεάζουν την κοινωνία όπως οι υποθέσεις διαφθοράς.

Το ελαφρυντικό του “εύλογου χρόνου” μπορεί να ..αγνοήθηκε από το δικαστήριο για τα χρυσοπληρωμένα από το Δημόσιο ορθοπεδικά υλικά , αλλά κανείς δεν γνωρίζει την κρίση πλείστων άλλων δικαστηρίων που θα κληθούν να …μετρήσουν ποινές σε αντίστοιχα πολύ μεγάλες υποθέσεις με πολύ μεγάλο και οικονομικό και ηθικό- κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι ακόμη μία κερκόπορτα που πιθανότητα θα αφήσει τον εχθρό να εισέλθει στην …Πόλη!

Γιατί για τις λεγόμενες “μεγάλες δίκες”, όπως αυτή της Siemens που αποτελεί δικαστική υπόθεση από το 2006 , των εξοπλιστικών που φθάνουν την δεκαετία, της DePuy που έκλεισε εννιά χρόνια και πολλών-πολλών άλλων, έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω παραγραφών αδικημάτων, όπως η δωροδοκία, και της ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης , τουλάχιστον να μην δημιουργείται μία επιπλέον αίσθηση όχι μόνο ατιμωρησίας αλλά και απόλυτης …πλαδαρότητας στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου.

Το ελαφρυντικό του εύλογου χρόνου, δημιουργεί μία σχεδόν σουρεαλιστική κατάσταση αφού κατηγορούμενοι για αποκαλούμενα “τεράστια σκάνδαλα” για την διερεύνηση των οποίων απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες, συνεργασίες με τις αρχές ξένων χωρών, ανοίγματα λογαριασμών αλλοδαπών τραπεζών και έρευνες σε δεκάδες άλλα στοιχεία , έρχονται στο δικαστήριο και ζητούν ευνοϊκή επιμέτρηση ποινής επικαλούμενοι τον πολύ χρόνο που έκανε η Δικαιοσύνη να τους αποκαλύψει και να τους καταδικάσει. Η υπόθεση σαφώς δεν είναι απλή, καθώς κάθε κατηγορούμενος δικαιούται να κριθεί μέσα σε ένα εύλογο χρόνο και κανείς δεν μπορεί να τον θέτει σε καθεστώς μίας ιδιότυπης ομηρείας με την ταμπέλα “κατηγορούμενος”.

Η συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση θέτει πολλά ερωτήματα και δημιουργεί ένα νεφελώδες καθεστώς. Τελικά ποιος είναι ο “εύλογος χρόνος” για μεγάλες υποθέσεις; Από πότε ξεκινά ο χρόνος υπολογισμού αυτού του χρόνου; Από την έρευνα; Από την ποινική δίωξη; Από την έναρξη ποιας διαδικασίας θα αρχίζει ο αντίστροφος χρόνος; Είναι κρίσιμα θέματα που πρέπει να λυθούν προς όφελος και των κατηγορουμένων και των δικαστών, καθώς όσο ισχύει ο παρών Κώδικας θα πρέπει να εφαρμόζονται αυτές οι διατάξεις.

Υπάρχουν δεκάδες νυν και… πρώην “κατηγορούμενοι” που επί σειρά ετών και μεθοδικά φέρονται να δημιούργησαν υπόγεια και αθόρυβα κραταιές περιουσίες μέσα από πρακτικές που στρέφονται κατά της κοινωνίας, μέσα από συνεχή, επί σειρά ετών, διαπλοκή τους με κέντρα εξουσίας. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η δικαιοσύνη, η γνωστή ελληνική δικαιοσύνη που έχει ρυθμούς εξοργιστικούς για μία απλή συκοφαντική δυσφήμιση, υπερέβη εαυτόν αναλύοντας περίπλοκα σχήματα και διαδρομές, στοιχειοθετώντας ψύχραιμα κατηγορητήρια.

Είτε μας αρέσει είτε όχι ,με την συγκεκριμένη πρόβλεψη του Κώδικα, οι κατηγορούμενοι του όχι και τόσο φανταστικού παραδείγματος μας , θα δικαιούνται απόλυτα μόλις κριθούν ένοχοι να πουν στο δικαστήριο “ναι αλλά άργησες…”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ