Ελλάδα 2019: Δικαστήρια στεγάζονται σε διαμερίσματα πολυκατοικιών!

Δικαστήρια που στεγάζονται (ελλείψει ακροατηρίων)  σε διαμερίσματα πολυκατοικιών; Δικογραφίες που μεταφέρονται, κατά τις δικασίμους, στα κτίρια  όπου στεγάζονται τα πολιτικά δικαστήρια και επιστρέφουν, στη συνέχεια, με ότι κίνδυνο μπορεί να εγκυμονεί αυτό για το περιεχόμενό τους; Η εικόνα που μετέφερε στην ετήσια γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών, ο  επίτροπος Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος […]

NEWSROOM

Δικαστήρια που στεγάζονται (ελλείψει ακροατηρίων)  σε διαμερίσματα πολυκατοικιών; Δικογραφίες που μεταφέρονται, κατά τις δικασίμους, στα κτίρια  όπου στεγάζονται τα πολιτικά δικαστήρια και επιστρέφουν, στη συνέχεια, με ότι κίνδυνο μπορεί να εγκυμονεί αυτό για το περιεχόμενό τους;

Η εικόνα που μετέφερε στην ετήσια γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών, ο  επίτροπος Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, είναι προφανώς αποκαρδιωτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναφορές του προκάλεσαν αίσθηση δεδομένου πως , όπως επισήμανε, «αν εξαιρέσουμε ορισμένα διοικητικά δικαστήρια (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Σύρου, Μυτιλήνης, Χαλκίδας, Ρόδου, Βέροιας, Καβάλας, Κομοτηνής, Κέρκυρας και Βόλου) τα οποία στεγάζονται σε  κτίρια αντάξια της αποστολής τους, αρκετά από τα υπόλοιπα στεγάζονται σε διαμερίσματα / γραφεία πολυκατοικιών».

Μεταφερόμενες δικογραφίες

Όπως αποκάλυψε ο επίτροπος, οι δικογραφίες κάνουν …βόλτες από κτίριο σε κτίριο: «Η πλειονότητα των τελευταίων αυτών δικαστηρίων στερείται ακροατηρίου και οι δικογραφίες μεταφέρονται, κατά τις δικασίμους, στα κτίρια  όπου στεγάζονται τα πολιτικά δικαστήρια και επιστρέφουν, στη συνέχεια, από αυτά, με όλους τους κινδύνους για την ασφάλεια του περιεχομένου τους. Ειδικώς, όσον αφορά τα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά (Εφετείο και Πρωτοδικείο) αυτά στεγάζονται σε γραφεία πολυκατοικιών παλαιάς κατασκευής, παντελώς ακατάλληλα για την στέγαση δικαστικών υπηρεσιών».

Σταδιακή μείωση αλλά…

Ο επίτροπος παρέθεσε και αριθμούς για το στοκ των εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία ως γνωστόν επιλύουν μεταξύ άλλων και φορολογικές- τελωνειακές υποθέσεις, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα έσοδα του Κράτους. Ο αριθμός αυτός Βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια, πλην παραμένει για το 2018 οι εκκρεμείς υποθέσεις έφτασαν τις 196.000 στα διοικητικά δικαστήρια.

Συγκεκριμένα:

Οι  εκκρεμείς υποθέσεις στα 9 Διοικητικά Εφετεία και τα 30 Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας ανέρχονταν:

  • στις 31-12-2018 σε 196.000,
  • έναντι 235.000 στις 31-12-2017,
  • 281.000 στις 31-12-2016,
  • 357.000 στις 31-12-2014 και
  • 444.000 στις 31-12-2012.

Όπως είπε ο επίτροπος «παρατηρείται, κατά συνέπεια, μία πολύ μεγάλη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων κατά την τελευταία εξαετία. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην εντατική προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας  των διοικητικών δικαστών και των υπαλλήλων της γραμματείας των διοικητικών δικαστηρίων, στην αύξηση κατά 40 των οργανικών θέσεων των διοικητικών δικαστών κατά τα έτη 2016 και 2017 και σε νομοθετικές κ.λπ. ρυθμίσεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr