Η άδεια του Κουφοντίνα, το Βατοπαίδι και οι ισορροπίες του «τρόμου» στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ένα πλέγμα δικαστηριακών ιστοριών, υποθέσεων και κυρίως διαφωνιών σε θέματα επί της ουσίας αλλά και επί του τύπου αναπτύχθηκαν στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσισε, παρά τις επιμέρους αρχικές διαφωνίες, να προχωρήσει –μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα- στις αλλαγές στην κορυφή του Αρείου Πάγου. Οι αρχικές επιφυλάξεις εκφράστηκαν στο ζήτημα του χρόνου που επιλέχτηκε […]

NEWSROOM

Ένα πλέγμα δικαστηριακών ιστοριών, υποθέσεων και κυρίως διαφωνιών σε θέματα επί της ουσίας αλλά και επί του τύπου αναπτύχθηκαν στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσισε, παρά τις επιμέρους αρχικές διαφωνίες, να προχωρήσει –μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα- στις αλλαγές στην κορυφή του Αρείου Πάγου.

Οι αρχικές επιφυλάξεις εκφράστηκαν στο ζήτημα του χρόνου που επιλέχτηκε να γίνουν οι αλλαγές αλλά τελικά , παρακάμφθηκε μετά την παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών , που υπενθύμισαν πως προτάθηκε να υπάρξει συναίνεση από την ΝΔ αλλά απορρίφθηκε.  Αυτή την εκδοχή φέρεται να υποστήριξε ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Τα πρόσωπα

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε είναι αυτό των προσώπων. Εκεί αρχικά τέθηκε θέμα να επιλέγουν όσοι πλειοψήφησαν στη διάσκεψη των προέδρων. Έτσι για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου κυριάρχησε η πρόταση για την κ. Ειρήνη Καλού, η οποία είχε λάβει 15 ψήφους στη διάσκεψη των προέδρων. Με αυτό τον τρόπο παρακάμφθηκαν και τυχόν αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί , κυρίως από την αποκαλούμενη «καραμανλική πτέρυγα».

Κι αυτό γιατί η κα Καλού ήταν η εφέτης ανακρίτρια στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και αποτελούσε «κόκκινο πανί»  γιατί επέβαλλε εγγύηση 400.000 ευρώ μετά την απολογία του στον αείμνηστο Γιάννη Αγγέλου. Μάλιστα προ διετίας ειχε «κοπεί» η προαγωγή της σε αντιπρόεδρο  εξαιτίας σφοδρής αντίδρασης του Πάνου Καμμένου και δευτερευόντως του Δημ. Παπαγγελόπουλου. Τελικά η πρόταση αυτή του κ. Καλογήρου, πέρασε ομόφωνα.

Η Ειρήνη Καλού ως πρόεδρος Πρωτοδικών, το 2000, είχε απορρίψει τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσαν να μην κυκλοφορήσει το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, «Μ εις τη ν». Ήταν μάλιστα μέλος του συμβουλίου που παρέπεμψε σε δίκη τους κατηγορούμενους για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», μεταξύ των οποίων τους Ευάγγελο Καλούση και Πέτρο Μαντούβαλο.  Υπηρετεί μέχρι τώρα στο τμήμα Εργατικών του Αρείου Πάγου.

Η Εισαγγελία

Η ανατροπή όμως ήρθε  στη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας , όπου αρχικά τέθηκε στο τραπέζι το όνομα του Χαρ. Βουρλιώτη, αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος  συγκέντρωσε 15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων.

Υπέρ αυτής της άποψης φέρονται να τάχθηκαν στελέχη όπως ο Γ. Σταθάκης και ο Δημ. Βίτσας, ενώ ακούστηκε και το όνομα της κας Διονυσίας Μπιτζούνη.  Παρόλα αυτά , αποφασίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό Συμβούλιο η επιλογή να γίνει από τον Δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο , και έτσι μετά από πολλά χρόνια στη θέση του εισαγγελέα επιλέχθηκε να πάει μια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, η κα Δήμητρα Κοκοτίνη.

Οι «ενστάσεις» – όχι ισχυρές πάντως- αφορούσαν το γεγονός ότι η κα Κοκοτίνη ήταν τέταρτη (δεν ήταν στη τριάδα) των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων καθώς του κ. Βουρλιώτη ακολούθησαν σε ψήφους η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού από 9 ψήφους. Η κ. Κοκοτίνη πήρε 8 ψήφους.  Τελικά η εισήγηση υπέρ της ήταν εξαιρετικά θερμή και έγινε αποδεκτή. Το υπουργικό Συμβούλιο βέβαια δεν δεσμευόταν να επιλέξει από την τριάδα, αλλά συνήθως – εθιμικά- δεν παρέκκλινε από αυτή.

Η άδεια Κουφοντίνα

Η κυρία Κοκοτίνη είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός, και θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας δικαστής. Δεν είναι μυστικό βέβαια πως χαίρει εκτίμησης στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης , ενώ (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει τίποτα για την ίδια) ο αδελφός της κατέβηκε πρόσφατα ως υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης με την ένδειξη «προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ , ανεξάρτητος και υποστηριζόμενος» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατετάγη 4ος με ποσοστό 13,6%. Πρόσφατα (λίγο πριν τις ευρωεκλογές)  προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το δικό της τμήμα ήταν μάλιστα αυτό που απέρριψε το αίτημα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινακη για αναίρεση της παραπομπής του για την υπόθεση των στημένων αγώνων.  Η κ. Κοκοτίνη υπήρξε επίσης  αντιπρόεδρος στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά και  μέλος της διοίκησης του Εφετείου Αθηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr