Η ανατριχιαστική υπόθεση βασανισμού και κακοποίησης ζώων στο Μοσχάτο θέτει ξανά το θέμα της αυστηροποίησης του εγκλήματος

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, μία από τις πιο ιδιοφυείς προσωπικότητες που πέρασαν από τον πλανήτη, είχε προβλέψει πως θα έρθει κάποια στιγμή που οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν τον φόνο ενός ζώου όπως αντιμετωπίζουν τον φόνο ενός ανθρώπου. Πεντακόσια χρόνια μετά ο Ντα Βίντσι δεν έχει δικαιωθεί καθόλου στην Ελλάδα και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την […]

NEWSROOM
Η ανατριχιαστική υπόθεση βασανισμού και κακοποίησης ζώων στο Μοσχάτο θέτει ξανά το θέμα της αυστηροποίησης του εγκλήματος

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, μία από τις πιο ιδιοφυείς προσωπικότητες που πέρασαν από τον πλανήτη, είχε προβλέψει πως θα έρθει κάποια στιγμή που οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν τον φόνο ενός ζώου όπως αντιμετωπίζουν τον φόνο ενός ανθρώπου.

Πεντακόσια χρόνια μετά ο Ντα Βίντσι δεν έχει δικαιωθεί καθόλου στην Ελλάδα και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κακοποίηση των ζώων, ωστόσο μπορεί να ελπίζει σε ότι αφορά άλλες χώρες.

Η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα, με καταγεγραμμένα αποτρόπαια περιστατικά όπως η φρικιαστική ιστορία στο Μοσχάτο που τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται στα ΜΜΕ, αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο. Ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας της φρίκης στο Μοσχάτο, που επί σχεδόν δέκα χρόνια βασάνιζε και θανάτωνε ζώα, είναι ελεύθερος με διοικητικό πρόστιμο 150 χιλιάδες ευρώ.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις όχι μόνο φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και δεκάδων ειδικών, ο νόμος εξακολουθεί να μην προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα για τους δράστες ιδιαίτερα βάναυσων συμπεριφορών απέναντι στα ζώα. Η κακοποίηση ζώων στην χώρα μας ως παράνομη πράξη δεν έχει καμία διαβάθμιση στον ποινικό της χαρακτήρα. Είναι πλημμέλημα σε κάθε περίπτωση, το οποίο τιμωρείται με ένα εύρος ποινών που δεν ξεπερνούν τα πέντε χρόνια.

Η αδράνεια αυτή στη νομοθέτηση πιο αυστηρής αντιμετώπισης δραστών τέτοιων εγκλημάτων, δεν οφείλεται ούτε σε αδιαφορία των νομοθετών ούτε σε σκληρότητα τους. Οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός πως η κοινωνική αντίληψη για το θέμα, δεν έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου. Κοινώς δεν έχει διαπιστωθεί ανάγκη , κοινωνική πεποίθηση τέτοια που η δυναμική της να οδηγήσει σε ανάλογη προσαρμογή του νόμου.

FBI: Η κακοποίηση ζώων είναι έγκλημα κακουργηματικού βαθμού που στρέφεται κατά της κοινωνίας

Σύμφωνα με το FBI, που θεωρείται από τα κορυφαία σώματα διερεύνησης αδικημάτων, η κακοποίηση ζώων κατατάσσεται στα κακουργήματα που στέφονται σε βάρος της κοινωνίας αντίστοιχα με αυτά της ανθρωποκτονίας και του εμπρησμού.

Το αμερικανικό Ομοσπονδιακό γραφείο, μετά από μακροχρόνιες έρευνες και διασταύρωση στοιχείων έχει καταλήξει πως η βία απέναντι στα ζώα σχεδόν ποτέ δεν σταματά εκεί. Επίσης θεωρούν πως ο δράστης τέτοιων πράξεων, πρόσωπο με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, είναι δυνητικά υποψήφιος και για άλλα εγκλήματα βίας ή έχει ήδη δράσει κατά των αδύναμων μελών της οικογένειας του ή του κύκλου του.

Ποτέ η βία δεν είναι μόνο στα ζώα

Οι πράκτορες του FBI εκπαιδεύονται όσον αφορά την βία κατά των ζώων με μία βασική αρχή που συνοψίζεται στο εξής : “Αν δεις κάποιο ζώο να κακοποιείται, τότε ξέρεις ότι έχεις πιάσει την άκρη μια υπόθεσης που θα σε οδηγήσει κάπου αλλού, σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα”.

Οι θέσεις της αμερικανικής διωκτικής αρχής δεν είναι αυθαίρετες , ούτε διαμορφώθηκαν από αγάπη στα ζώα. Είναι στοιχειοθετημένες με βάση αποτελέσματα πολλών ερευνών που αποδεικνύουν ότι δράστες σεξουαλικών βίαιων εγκλημάτων, σε εξαιρετικά ψηλά ποσοστά, έχουν βασανίσει ζώα κατά την παιδική τους ηλικία ,ενώ ήταν και οι ίδιοι θύματα κυρίως ενδοοικογενειακής βίας.

Η μελέτη των ψυχολογικών χαρακτηριστικών αυτών των ανθρώπων δημιουργεί , με συντριπτικά στοιχεία, την άποψη πως κακοποίηση ζώων και -κυρίως- κακοποίηση παιδιών συμβαδίζουν καθώς η βία στο σπίτι κατευθύνεται προς τους αδύναμους. Και αντίστοιχα πως η βία μαθαίνεται και γίνεται οικεία κατάσταση.

Είναι γενικά παραδεκτό πλέον στην επιστημονική κοινότητα πως υπάρχει συνάρτηση της ενδοοικογενειακής βίας με την βια κατά των ζώων ως αλληλένδετες ενέργειες.

Η βία κατά των ζώων θεωρείται από κορυφαίους ψυχολόγους ως επαναλαμβανόμενη και κλιμακούμενης έντασης, μέχρι του σημείου που ο δράστης εξοικειωμένος με την απαξίωση της ζωής ως έννοια, μπορεί να στραφεί σε  εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από δεκάδες περιπτώσεις κρατούμενων για κατά συρροή επιθέσεις και σεξουαλικά εγκλήματα, σε φυλακές υψίστης και μεσαίας ασφάλειας στις ΗΠΑ, καταδεικνύουν πως στην πλειονότητα τους είχαν κακοποιήσει ζώα ως παιδιά ή έφηβοι.

Οι αμερικανικές Αρχές τηρούν βάσεις δεδομένων με δράστες σοβαρών περιστατικών σε βάρος των ζώων ενώ σε πολλές Πολιτείες αδικήματα τέτοιου χαρακτήρα τιμωρούνται με αυστηρότατο πλαίσιο που φθάνει και ισόβια ανάλογα με την περίπτωση.

Στην Ελλάδα η ανοχή σε κακοποιήσεις ζώων είναι κανόνας

Στην ελληνική πραγματικότητα η ακραίες συμπεριφορές απέναντι σε ζώα προκαλούν αίσθηση σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, αλλά τα περιστατικά δεν αξιολογούνται στην κοινή συνείδηση ως πολύ σοβαρά για την κοινωνική διάσταση και την προσωπικότητα του δράστη.

Η νομοθεσία αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν δεν συνεισφέρει ουσιαστικά στο να μην θεωρείται, χωρίς άλλη συζήτηση, κατακριτέα μία πράξη σε βάρος ζώου. Ωστόσο, θέτει όρους για την ευζωία ζώων, καθώς και ένα πλαίσιο για τις υποχρεώσεις των αρχών απέναντι σε τέτοια περιστατικά. Έχει εισάγει επίσης την έννοια της παθητικής και της ενεργητικής κακοποίησης ζώων κάτι που σίγουρα λειτουργεί κάπως στην κατεύθυνση της συνειδητοποίηση της ευθύνης όλων απέναντι στα ζώα που υποφέρουν από βάναυσες συμπεριφορές.

Πρόσφατα, το Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας καταδίκασε σε φυλάκιση και πρόστιμο για παθητική κακοποίηση ζώων, νεαρό που όταν βρήκε σε κάδο σκουπιδιών γατάκια μέσα σε μία σακούλα, αντί να τα βοηθήσει και να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, έκλεισε το καπάκι του κάδου για να μην ακούγονται οι κραυγές τους. Ο νεαρός καταγγέλθηκε από γυναίκα που τον είδε να κλείνει το καπάκι.

Πλην αρκετών πια, πολιτών που ζητούν τον χαρακτηρισμό σε κακούργημα περιπτώσεων φρικιαστικών βασανισμών και θανάτωσης ζώων, που βλέπουμε καθημερινά, υπάρχουν αρκετοί που δεν θα κατήγγειλαν καν μία τέτοια δράση και πολύ περισσότερο αν ήξεραν πως ο δράστης , ειδικά ο οικογενειάρχης, κινδυνεύει με κάθειρξη. Η συλλογική αντίληψη είναι πως δεν μπορεί να “καταστραφεί ένας άνθρωπος για ένα ζώο”.

Η περίπτωση του ανήλικου που μετά τις γάτες και τους σκύλους σκότωσε συνομήλικό του

Στην πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ πιθανό η καταγγελία, τιμωρία και αντιμετώπιση υπαιτίων για βασανισμούς και θανατώσεις ζώων με τρόπους που σοκάρουν, να γλίτωνε από άλλα προβλήματα και τις οικογένειες τους και την κοινωνία.

Μία ενδεικτική περίπτωση αποτελεί εκείνη του ανήλικου αγοριού που σκότωσε συμμαθητή του , στην Βόρεια Ελλάδα. Το αγόρι ,που έχει καταδικαστεί σε εγκλεισμό σε κατάστημα ανηλίκων και καθημερινή παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο, φαίνεται πως πριν το έγκλημα είχε εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά σε βάρος άλλων παιδιών. Από μικρός θανάτωνε γάτες , τις οποίες κρεμούσε και αδέσποτους σκύλους που πυροβολούσε.

Η συμπεριφορά του αυτή ήταν γνωστή σε πολλούς στο χωριό του και όπως φάνηκε δεν αξιολογήθηκε ως σημαντική ώστε να αντιμετωπιστεί κάπως αυτό το παιδί. Μετά το έγκλημα πολλοί συγχωριανοί του δήλωναν πως μάλλον κάποιος ενήλικας βοήθησε το αγόρι να σκοτώσει τον συνομήλικο του αρνούμενοι να δεχθούν ότι ένα αγόρι 14 χρονών θα μπορούσε να σκοτώσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr